Αναλύσεις

Ο πλουτισμός των λίγων εις βάρος της ευημερίας των πολλών!

Μια οικονομία μεγαλώνει και ευημερεί με τη δημιουργία νέου πλούτου, ενώ καταστρέφεται με τη μεταφορά υπάρχοντoς πλούτου από τους πολλούς στους λίγους

Στην Κύπρο τα τελευταία 15-20 χρόνια δεν δημιουργούμε νέο πλούτο με παραγωγικά και οικονομικά βιώσιμα έργα. Οι χρηματοδοτήσεις δεν δίνονται ως οφείλουν οι τράπεζες, βάσει σωστής αξιολόγησης της ικανότητας αποπληρωμής, αλλά με πρωτεύοντα και συχνά με μοναδικό κριτήριο την υποθήκη και τις εγγυήσεις που μπορεί να προσφέρει ο δανειζόμενος (collateral lending). Αυτό οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αργή αλλά σίγουρη μαζική μεταφορά πλούτου από τους πολλούς στους λίγους και καταστρέφει τα θεμέλια της οικονομίας.

Οι επιτήδειοι "επαγγελματίες" στην Κύπρο, που μόνο στόχο είχαν τον δικό τους πλουτισμό, γέμισαν τις τράπεζες με "βρόμικα" λεφτά, που ήταν πολλές φορές περισσότερα του ΑΕΠ της χώρας. Και οι τράπεζές μας τα φόρτωσαν (ή στην κυπριακή διάλεκτο "τα μπάξιωσαν") μέσω εξασφαλίσεων στον κόσμο και τις επιχειρήσεις για να έχουν εισόδημα από αυτά.

Πολλοί συνεργάστηκαν για να γίνει αυτό. Δικηγόροι, λογιστές, πολιτικοί, Κεντρική Τράπεζα και Εποπτικές Αρχές, όπως και πολλοί άλλοι.

Το αποτέλεσμα το ζούμε σήμερα. Και φοβούμαι ότι τα χειρότερα έπονται.

*Οικονομολόγος που ειδικεύεται στην οικονομική ανάπτυξη και τη χρηματοδότηση έργων. Ήταν πρώην ανώτερος διευθυντής στην Κυπριακή Τράπεζα Αναπτύξεως και έχει διατελέσει τακτικός επισκεπτόμενος λέκτορας στα πανεπιστήμια του Harvard και Queen’s του Καναδά.