ΤΑ ΡΕΖΙΛΙΚΙΑ ΜΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ, η οποία Ψάχνει να βρει άκρη με τις αποκαλύψεις της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ), γνωστά ως Cyprus Confidential.

ΤΑ ΡΕΖΙΛΙΚΙΑ ΜΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ, η οποία Ψάχνει να βρει άκρη με τις αποκαλύψεις της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ), γνωστά ως Cyprus Confidential.

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Νομικών τίθενται σήμερα οι αποκαλύψεις της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ), γνωστά ως Cyprus Confidential.

Το ζήτημα εξετάστηκε μετά από αυτεπάγγελτη εισήγηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών και συζητείται στην παρουσία της Υπουργού Δικαιοσύνης Άννας Προκοπίου, του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη και του Αρχηγού της Αστυνομίας, Στέλιου Παπαθεοδώρου.

Ο Πρόεδρος της επιτροπής Νίκος Τορναρίτης στην αρχική του τοποθέτηση ανέφερε ότι όλες αυτές οι αποκαλύψεις «μας θυμώνουν και σύγχρονως μας πεισμώνουν». Σημείωσε ότι η Κύπρος είναι πιστοποιημένη με εκθέσεις ευρωπαϊκών σωμάτων. «Αυτή η συζήτηση δεν θα τελειώσει αν δεν παρθούν αποφάσεις». 

Διαβάστε επίσης: Ο πόλεμος στη Γάζα, «Cyprus Confidential», στην ατζέντα της Ολομέλειας του ΕΚ

Ο Άριστος Δαμιανού σημείωσε ότι η ζημιά έχει γίνει στην κυπριακή οικονομία. «Ως πολίτες νιώθουμε ντροπή για πράγματα που δεν ευθυνόμαστε. Το ζήτημα είναι να βρούμε τη λύση του προβλήματος».

WhatsApp Image 2023-11-22 at 11.17.25.jpeg

Η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου επεσήμανε ότι αν δεν ληφθούν μέτρα και να λογοδοτήσουν οι υπαίτιοι, τότε θα είμαστε θεατές στο ίδιο έργο με διαφορετικά χρονικά διαστήματα».

«Οι θεσμοί δεν λειτουργούν», ανέφερε ο Κωστής Ευσταθίου με τον κ. Θεοπέμπτου να αναφέρει το προηγούμενο διάστημα ότι τον είχαν προσεγγίσει για να μιλήσει για αυτό το θέμα. «Είμαστε ρεζίλι διεθνώς. Θα μας κάνουν ξανά ρεζίλι».

Στη συνέχεια μίλησε ο Χαράλαμπος Χαραλάμπους, Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη .Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ήταν ξεκάθαρος στις τοποθετήσεις του, ανέφερε. « Ο Πρόεδρος είπε ότι κανένας δεν είναι υπεράνω της φήμης της χώρας. Να ξεκαθαρίσουμε ότι ένα μεγάλο μέρος των υπηρεσιών όπως οι δικηγόροι ακολουθούν τις διαδικασίες. «Είναι σημαντικό να κλείνουν υποθέσεις έτσι ώστε να μην παραμένει η τάτσα».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επικοινώνησε με χώρα η οποία θα μας παρέχει εμπειρογνώμονες για να βοηθήσουν το τμήμα οικονομικού εγκλήματος της αστυνομίας αλλά και η δημιουργία ενιαίας εποπτικής αρχής για θέματα ξεπλύματος χρήματος.

Ο Γενικός Εισαγγελέας επεσήμανε ότι το ενδιαφέρον από το εξωτερικό για τις κυρώσεις και είναι ιδιαίτερης σημασίας για τη φήμη της χώρας μας και είναι σημαντικό να δείχνουμε ότι συμμορφωνόμαστε. Σημείωσε ότι υπάρχει νομικό πλαίσιο στο οποίο όλοι κινούμαστε και όποιος ξεφύγει τότε θα υπάρξουν συνέπειες.

Υπάρχει διψήφιος αριθμός καταγγελιών ενώπιον των αρχών, οι πληροφορίες είναι εντός και εκτός Κύπρου. «Έχει συσταθεί μια μονάδα η οποία κάνει τη διερεύνηση», είπε. Κάνουμε συνεχώς συσκέψεις με την ομάδα που χειρίζεται το θέμα και δώσαμε οδηγίες για άμεση διερεύνηση του θέματος.

Διαβάστε επίσης: ΠτΔ: Ενημερώθηκε για τις έρευνες για τα Cyprus Confidential

«Ανέθεσα στην Αστυνομία να μελετήσει όλες τα δημοσιεύματα του οργανισμού που δημοσίευσε τις αποκαλύψεις και θα δούμε πόσες υποθέσεις είναι καινούργιες και πόσες παλιές». Υπογράμμισε ότι Αρχηγός της Αστυνομίας έχει διπλασιάσει τη δύναμη της ανακριτικής ομάδας. «Όλα τα αντανακλαστικά του κράτους αντέδρασαν μετά τα δημοσιεύματα. Ο κ. Σαββίδης ανέφερε ακόμη ότι η Κύπρος είναι μια από τις χώρες που έχει ποινικοποίησει την παραβίαση των κυρώσεων.

«Η διερεύνηση των κυρώσεων δεν είναι εύκολη υπόθεση. Σίγουρα η αύξηση των ανακριτών είναι εξαιρετική ενέργεια και δείχνει τα αντανακλαστικά του Αρχηγού της Αστυνομίας». Είναι δύσκολο να εξασφαλισθούν ποινικές καταδίκες για τις κυρώσεις. «Σε κάποιες υποθέσεις μπορεί στοιχειοθετηθεί υπόθεση στην Κύπρο».

Εξήγησε ότι είναι δύσκολη η διερεύνηση για τις κυρώσεις λόγω των συμπλεγμάτων εταιριών που δημιουργούνται σε διάφορες χώρες. «Είναι σύνθετα τα πλέγματα και μπορεί να έχουν καταπιστεύματα σε διάφορα κράτη». Ακόμη, ανέφερε ότι η Κύπρος έχει παράσχει βοήθεια σε αρκετές χώρες που ζήτησαν τη συνδρομή της χώρας μας. «Άλλαξαν διάφορα πράγματα στην Κύπρο», είπε.