Κόστος Ζωής

Black Friday α λα κυπριακά - Εκπτώσεις από 3 ημέρες έως 3 εβδομάδες

Στην Κύπρο κυριαρχούν μικρές εκπτώσεις έως 30% στην πλειοψηφία των διαδικτυακών και φυσικών καταστημάτων, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου αγγίζουν το 90% για μια μόνο ημέρα

Η δημοφιλής «Μαύρη Παρασκευή», γνωστή ως Black Friday, είναι ένας θεσμός που έχει καθιερωθεί από τη δεκαετία του 1960 και εφαρμόζεται κάθε τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Ωστόσο, σε διάφορες χώρες, όπως και στην Κύπρο, ο θεσμός αυτός έχει αλλοιωθεί και μετατραπεί σε κάτι διαφορετικό, που δεν θυμίζει σε τίποτα τις εικόνες με τη φρενίτιδα που επικρατεί στο εξωτερικό λόγω των τεράστιων προσφορών, που αγγίζουν έως και το 90%.

Για παράδειγμα, στην Αμερική υπάρχουν εκπτωτικά προϊόντα ακόμη και με πέντε ευρώ, ενώ, σε περίπτωση που δεν υπάρχει διαθέσιμο το προϊόν, το κατάστημα δίνει πιστωτικό σημείωμα στον ενδιαφερόμενο καταναλωτή για να το αγοράσει σε μεταγενέστερο στάδιο, μόλις έρθει το προϊόν στο κατάστημα. Αντίθετα στη χώρα μας φέτος όπως και κάθε χρόνο, η BlackFriday εφαρμόζεται α λα κυπριακά, με τις δικές της χαμηλότερες εκπτώσεις και τη μεγαλύτερη διάρκεια, συγκριτικά με αυτόν τον αμερικάνικο θεσμό.

Εκπτώσεις

Όπως αναφέρει η Νομική Λειτουργός του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Βιργινία Χρίστου, στην Κύπρο στην πλειονότητά τους οι εκπτώσεις φθάνουν έως και το 30%, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου αγγίζουν το 90% σε κάποια προϊόντα. Μεγάλη διαφορά υπάρχει και στη διάρκεια του θεσμού. Αντί για μια ημέρα, οι εκπτώσεις έχουν διάρκεια, το περισσότερο από δύο με τρεις εβδομάδες και το λιγότερο από τρεις με τέσσερεις ημέρες.

Μάλιστα, όπως εξηγεί, υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ξεκινήσει ν’ ανακοινώνουν τις εκπτώσεις Back Friday, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα και φθάνουν μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου και αρχές Δεκεμβρίου, ώστε να έχει πληρωθεί ο κόσμος. Υπάρχουν βέβαια και λίγες επιχειρήσεις, οι οποίες θα παρατείνουν τις εκπτώσεις έως και τέσσερεις εβδομάδες, αναφέρει.

Αγορές

Σύμφωνα με την κ. Χρίστου, οι εκπτώσεις μέχρι και 30% γίνονται κυρίως σε ηλεκτρικές συσκευές, είδη ένδυσης και υπόδησης, οι οποίες «δεν διαφέρουν από τις καθιερωμένες εκπτώσεις που γίνονται ολόχρονα». Μάλιστα, προτρέπει τους καταναλωτές να μη βιαστούν να κάνουν τις αγορές τους και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις πολιτικές επιστροφής του προϊόντος, αλλά και στον έλεγχο της απόδειξής τους για την επιβεβαίωση της έκπτωσης πριν απομακρυνθούν από το ταμείο.

Όπως έχει παρατηρήσει, φέτος οι καταναλωτές «περιορίζονται στα βασικά έξοδα και αναμένεται ότι θα μειωθούν οι παρορμητικές αγορές, οι οποίες επικεντρώνονται κυρίως σε ηλεκτρικές συσκευές, είδη ένδυσης και υπόδησης». Ο λόγος που οι κυπριακές επιχειρήσεις διαμορφώνουν τις εκπτώσεις της Black Friday, με μικρότερη έκπτωση και μεγαλύτερη διάρκεια, επαφίεται στην πολιτική της κάθε επιχείρησης. «Πιθανόν να επιδιώκουν να προωθήσουν συγκεκριμένο αριθμό προϊόντων προς πώληση ή εκμεταλλευόμενοι την περίοδο αυτή να προωθούν παλιά πράγματα με έκπτωση, λαμβάνοντας υπόψη και το ενδιαφέρον των καταναλωτών», συμπληρώνει.

Επιστροφές

Να σημειώσουμε ότι στις διαδικτυακές αγορές γίνεται επιστροφή χρημάτων ενός προϊόντος εντός 14 ημερών, ενώ για αγορά από φυσικό κατάστημα επαφίεται στην πολιτική της κάθε επιχείρησης. Γι’ αυτό είναι καλό να ενημερωνόμαστε για την πολιτική επιστροφής στο ταμείο πριν προβούμε στην αγορά.

Όπως μας εξηγεί η κ. Χρίστου, είναι απαραίτητο να ρυθμιστεί το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με το τι ποσό μπορεί να επιστραφεί στον καταναλωτή όταν αγοράσει ένα προϊόν σε περίοδο εκπτώσεων και το επιστρέψει μετά τη λήξη των εκπτώσεων, ή το αντίστροφο. «Θα πρέπει να συμφωνηθεί ένα συγκεκριμένο ποσό που θα πρέπει να λάβει», προσθέτει. Το ζήτημα έχει τεθεί ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου την περασμένη Τρίτη και οι συναντήσεις θα συνεχιστούν, καταλήγει.

Συμβουλές

Ο Σύνδεσμος συστήνει στους καταναλωτές να διενεργούν έγκαιρα έρευνα αγοράς για να ελέγχουν τις αρχικές τιμές των προϊόντων που επιθυμούν να αγοράσουν, να καθορίσουν τον προϋπολογισμό τους και να μην παρασυρθούν. Επίσης, να επικεντρωθούν σε προϊόντα που έχουν πραγματικά ανάγκη, να αναζητήσουν κριτικές για το προϊόν στο διαδίκτυο, να ελέγξουν τα χαρακτηριστικά του προϊόντος και να μην παρασυρθούν από την τιμή του, να απευθύνονται σε έγκυρα ηλεκτρονικά καταστήματα, καθώς και να ζητούν απόδειξη σε περίπτωση αλλαγής λόγω ελλαττωματικού προϊόντος.