Ειδήσεις

Συνάντηση αντιπροσωπίας του Ινστιτούτου Δημογραφικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής Κύπρου με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Πραγματοποιήθηκε πρόσφατα συνάντηση μελών του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Δημογραφικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής Κύπρου με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, κατά την οποία ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου κ. Ανδρέας Μορφίτης κατέθεσε υπόμνημα παρατηρήσεων και εισηγήσεων, σε σχέση με το συζητούμενο νομοσχέδιο για την Ίδρυση Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Επιπρόσθετα, στα πλαίσια της ευρύτερης προσπάθειας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, κατατέθηκαν επίσης οι θέσεις του Ινστιτούτου αναφορικά με τα πιο κάτω θέματα:

  • Πρόσκληση του Ινστιτούτου Δημογραφικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής Κύπρου στις συνεδρίες της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών:

Ως ισότιμος κοινωνικός εταίρος, το Ινστιτούτο αισθάνεται ότι μπορεί να διαδραματίσει ενεργό και ουσιαστικό ρόλο στις συζητήσεις που διεξάγονται στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Ως εκ τούτου και κατ’ αντιστοιχία με την πρακτική που ισχύει για άλλες ΜΚΟ και Οργανισμούς, ζητούμε όπως η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών προσκαλεί επισήμως το Ινστιτούτο, όταν αυτή συζητά θέματα που άπτονται του πεδίου δράσης μας.

  • Τάχιστη μελέτη των εισηγήσεών μας που αφορούν στη βελτιστοποίηση του νομοσχεδίου για τη σύσταση του Υφυπουργείου Μετανάστευσης, ούτως ώστε να επιτευχθεί το συντομότερον η ψήφισή του:

Το μεταναστευτικό πρόβλημα στην Κύπρο αποτελεί το δεύτερο μείζον εθνικό πρόβλημα, μετά το Κυπριακό, επιφέροντας σωρεία κοινωνικών, οικονομικών και πολιτισμικών επιπτώσεων στον τόπο, ενώ τα τελευταία γεγονότα σε Χλώρακα και άλλες περιοχές δημιουργούν έντονες ανησυχίες, για την περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης.

Για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του, κρίνεται επιβεβλημένη η επιτάχυνση των διαδικασιών από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, προκειμένου να υπερψηφιστεί τάχιστα το Νομοσχέδιο για τη σύσταση του Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ώστε αυτό να αποτελέσει το εκτελεστικό και συντονιστικό όργανο ουσιαστικής διαχείρισης του προβλήματος.

  • Ενίσχυση του νομικού πλαισίου για την αντιμετώπιση της δράσης κυκλωμάτων:

Τα όσα προσφάτως είδαν εκ νέου το φως της δημοσιότητας για τη δράση των κυκλωμάτων διακίνησης και εκμετάλλευσης, προς εξασφάλιση παράνομης διαμονής αιτητών ασύλου στη Δημοκρατία, επαναφέρουν την αναγκαιότητα γι’ αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου που διέπει το σύστημα Ασύλου και Μετανάστευσης της χώρας μας. Αποτελεί αδήριτη ανάγκη όπως τόσο η εκτελεστική εξουσία, αλλά πολύ περισσότερο η νομοθετική εξουσία εγκύψουν σε αυτό και προβούν στις αναγκαίες τροποποιήσεις, ώστε να παταχθούν τα κυκλώματα δικηγόρων που σήμερα δρουν ανενόχλητα, να εξαλειφθεί το φαινόμενο των εικονικών φοιτητών και των εικονικών γάμων, και να αντιμετωπιστεί η δράση συγκεκριμένων ΜΚΟ και άλλων εν είδει εταιρειών, που αποδεδειγμένα αποτελούν εστίες παράνομων δραστηριοτήτων και εκμετάλλευσης του συστήματος ασύλου της Δημοκρατίας.

  • Πρωτοβουλία στον ευρωπαϊκό χώρο γι’ αναθεώρηση του καθεστώτος της Συρίας:

Το κυπριακό Κοινοβούλιο, μέσω της διασύνδεσής του με τα υπόλοιπα Κοινοβούλια των Ευρωπαϊκών ΚΜ, δύναται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως προς την ανάληψη μιας πρωτοβουλίας για την αναθεώρηση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, του καθεστώτος της Συρίας. Λαμβάνοντας υπόψη την παραδοχή των ιδίων των Οργάνων της Ε.Ε. σε σχέση με τη σαφή διαφοροποίηση της επικινδυνότητας του μεγαλύτερου μέρους της Συριακής επικράτειας και του γεγονότος ότι σήμερα εξακολουθεί η Κύπρος να δέχεται μεγάλο αριθμό Σύριων μεταναστών, στους οποίους ακόμη παραχωρείται καθεστώς προσωρινής προστασίας, έστω και εάν αποδεδειγμένα επισκέπτονται κατά διαστήματα ανενόχλητοι τη χώρα τους, γίνεται εισήγηση γι’ άμεση ανάληψη μιας πρωτοβουλίας από πλευράς σας, εξοχότατη, ως Πρόεδρος της Βουλής, γι’ άνοιγμα της συζήτησης μεταξύ των ΚΜ, προκειμένου να αναθεωρηθεί το συγκεκριμένο καθεστώς στη βάση των παραδεκτών πραγματικοτήτων.

Ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων και η ΠτΒ ανέλαβε να προωθήσει τις θέσεις του Ινστιτούτου για επεξεργασία, αξιολόγηση και ενδεχόμενη αξιοποίησή τους.