Παπαδάκης: Ανακοινώνει νέα πολιτική κίνηση την επόμενη εβδομάδα
Η Κύπρος θα πρέπει να καταθέσει δική της εναλλακτική πρόταση για το ζήτημα της κατάργησης του βέτο στην ΕΕ, η οποία θα ικανοποιεί και τις δικές της επιφυλάξεις λόγω Κυπριακού, αλλά και όσους επιθυμούν να καταστήσουν την Ευρώπη πιο λειτουργική, ανέφερε ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης κατά τη διάρκεια ανεπίσημης συνάντησης με εκπροσώπους των ΜΜΕ το μεσημέρι της Παρασκευής.
Η Κύπρος θα πρέπει να καταθέσει δική της εναλλακτική πρόταση για το ζήτημα της κατάργησης του βέτο στην ΕΕ, η οποία θα ικανοποιεί και τις δικές της επιφυλάξεις λόγω Κυπριακού, αλλά και όσους επιθυμούν να καταστήσουν την Ευρώπη πιο λειτουργική, ανέφερε ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης κατά τη διάρκεια ανεπίσημης συνάντησης με εκπροσώπους των ΜΜΕ το μεσημέρι της Παρασκευής.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, η χώρα βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο καθώς οι πολίτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη προς το πολιτικό και το κομματικό σύστημα, έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στους θεσμούς και έρχονται αντιμέτωποι με το φάσμα της φτωχοποίησης, ενώ αισθάνονται με τα όσα έρχονται καθημερινά στη δημοσιότητα ότι ζουν σε καθεστώς ατιμωρησίας.
Αναφορικά με τη συζήτηση που μόλις ολοκληρώθηκε αυτή την εβδομάδα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την έρευνα Cyprus Confidential, είπε ότι η συζήτηση δεν έγινε για να στοχοποιηθεί η Κύπρος, αλλά προκειμένου τέτοια φαινόμενα να εξοβελιστούν από ολόκληρη την Ευρώπη, ωστόσο καταδίκασε ταυτόχρονα εγχώριες πρακτικές εκμετάλλευσης κενών της νομοθεσίας για αποκόμιση ίδιου οικονομικού οφέλους εις βάρους του ονόματος της Κύπρου.
Για το θέμα της κατάργησης του δικαιώματος βέτο στον τρόπο λήψης αποφάσεων στην ΕΕ, ο κ. Παπαδάκης είπε αρχικά ότι η υπερψήφιση της σχετικής πρότασης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ισχνή πλειοψηφία την περασμένη Τετάρτη είναι ένα μήνυμα προς τους υποστηρικτές της κατάργησης του βέτο, προσθέτοντας ωστόσο ότι προκειμένου να αποφύγει τον εγκλωβισμό της μελλοντικά από μεγαλύτερες χώρες, η Κύπρος θα πρέπει να καταθέσει δική της εναλλακτική πρόταση, η οποία θα ικανοποιεί και τις δικές της επιφυλάξεις λόγω Κυπριακού, αλλά και όσους επιθυμούν να καταστήσουν την Ευρώπη πιο λειτουργική, προτείνοντας για παράδειγμα ένα κράτος να χρειάζεται τη συμφωνία του 10% των κρατών μελών προκειμένου να ασκηθεί βέτο.
Σχετικά με τη συμμετοχή του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανέφερε πως στις παρεμβάσεις του για τα τεκταινόμενα στη Γάζα πρόβαλε τη θέση πως η ΕΕ πρέπει να παίξει καταλυτικό ρόλο ως προς την εξεύρεση πολιτικής λύσης, ενώ αναφορικά με τη συμμετοχή του στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του ευρωκοινοβουλίου, εξέφρασε ικανοποίηση για τις προσπάθειες του Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου για προώθηση ζητημάτων ενεργειακής μετάβασης, όπως η αξιοποίηση των φωτοβολταϊκών.
Σημείωσε επίσης τη σημασία της ανάδειξης από τα ΜΜΕ του έργου των ευρωβουλευτών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου γενικότερα, αλλά και την αντίστοιχη ευθύνη των πολιτικών κομμάτων, τα οποία σπανίως αναφέρονται σε ευρωπαϊκά θέματα, ώστε οι Κύπριοι πολίτες να είναι ενήμεροι για τα όσα απτά ως προς την καθημερινότητά τους αποφασίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο κ. Παπαδάκης υποστήριξε τέλος ότι απαιτείται αναθεώρηση του κυπριακού συντάγματος για τον διαχωρισμό Γενικού Εισαγγελέα και Νομικής Υπηρεσίας και τον έλεγχο του διορισμού όλων των ανεξάρτητων αξιωματούχων του κράτους από τη Βουλή, ούτως ώστε να αυξάνεται αφενός ο βαθμός αποδοχής τους από την κοινωνία, αφετέρου να είναι σε θέση να εκτελούν το έργο τους δίχως εξαρτήσεις.
Ανακοίνωση νέας πολιτικής κίνησης την επόμενη εβδομάδα
----------------
Τοποθετούμενος σχετικά με πολιτικό του μέλλον, ο κ. Παπαδάκης είπε ότι υπάρχει ένα μειοψηφικό ρεύμα στο βουβό κομμάτι της κοινωνίας το οποίο δεν βρίσκει τρόπο πολιτικής έκφρασης, προσθέτοντας πως την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει ανακοίνωση για τη δημιουργία μιας νέας πολιτικής κίνησης, η οποία θα πρέπει, όπως είπε, να ξεκινήσει να προβαίνει σε παρεμβάσεις για τα υπάρχοντα ζητήματα και να λειτουργεί με ένα διαφορετικό, οριζόντιο και πιο ανοικτό τρόπο, και αναλόγως της επιτυχίας της ή μη θα κριθεί πώς θα κινηθεί στην πορεία.
Αναφερόμενος ειδικότερα στη σύνθεση της κίνησης, είπε ότι παρότι τέθηκε ως στόχος η συμμετοχή κατά 50% γυναικών και η συντριπτική συμμετοχή νέων ανθρώπων, αυτό δεν κατέστη εφικτό στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν, προσθέτοντας ότι ο νέος σχηματισμός θα έχει κοινωνικό χαρακτήρα και θα είναι ανοικτός προς όσους ασπάζονται τις ιδέες και τις προσεγγίσεις του.