Επιχειρείν

Απελευθερώνοντας το Generative Artificial Intelligence (GAI)

Μια παγκόσμια αλλαγή στη δυναμική των επενδύσεων

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) έχει γίνει μια μεταμορφωτική δύναμη σε διάφορους τομείς, ενσωματώνοντας τον εαυτό της στην καθημερινή ζωή, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία. Τεχνολογίες όπως το Bard και το ChatGPT όχι μόνο έχουν κερδίσει εξέχουσα θέση, αλλά έχουν επίσης αιχμαλωτίσει τη φαντασία των παγκόσμιων CEOs, προωθώντας το Generative Artificial Intelligence (GAI) στην πρώτη γραμμή των διαδικασιών λήψης αποφάσεων, επίλυσης προβλημάτων και δημιουργικών διαδικασιών.

Επενδυτικές προτεραιότητες CEO: GAI στο προσκήνιο

Η έρευνα “2023 CEO Outlook” της KPMG υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία του GAI, αποκαλύπτοντας ότι το 70% των CEOs το θεωρούν κορυφαία επενδυτική προτεραιότητα. Επιπλέον, το 52% αναμένoυν να έχουν αποδόσεις από τις επενδύσεις GAI μέσα στα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια, με την αυξημένη κερδοφορία να ξεχωρίζει ως το κύριο όφελος, όπως αναγνωρίζεται από το 22% των ερωτηθέντων.

Το επενδυτικό τοπίο: Ξεκλείδωμα ευκαιριών στην αγορά AI

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι απλώς μια παροδική τάση. Αντιπροσωπεύει μια επενδυτική ευκαιρία με παγκόσμια αγορά που υπολογίζεται σήμερα στα $2 τρισεκατομμύρια, έτοιμη να συνεισφέρει επιπλέον $13 τρισεκατομμύρια στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα μέχρι το 2030. Ενώ οι ανησυχίες παραμένουν σχετικά με τις δυνατότητές της, η πραγματικότητα είναι αναμφισβήτητη – οι εξαγορές και συγχωνεύσεις (Ε&Σ) που σχετίζονται με το AI έχουν αυξηθεί κατά 175% το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σηματοδοτώντας μια ισχυρή και αναπτυσσόμενη αγορά.

Στρατηγική λήψη αποφάσεων: Αγορά, συνεργασία ή κατασκευή;

Η πλοήγηση στο τοπίο του GAI αναγκάζει τους ηγέτες των επιχειρήσεων να λάβουν μια κρίσιμη απόφαση: πρέπει να αγοράσουν, να συνεργαστούν ή να κατασκευάσουν; Δεδομένης της τεράστιας ισχύος και των μεγάλων συνόλων δεδομένων που απαιτούνται, έχει εμφανιστεί μια ευδιάκριτη τάση, με τις εταιρείες να επιλέγουν στρατηγικές εξαγοράς ή συνεργασίας. Δύο αξιοσημείωτα παραδείγματα περιλαμβάνουν την εξαγορά της MosaicML από την Databricks έναντι $1,3 δισεκατομμυρίων, αντικατοπτρίζοντας τις συνεχιζόμενες προσπάθειές τους για την κατασκευή ενός οικοσυστήματος για τις επιχειρήσεις. Επιπλέον, η Thomson Reuters έχει δεσμευτεί να αποκτήσει την Casetext για $650 εκατομμύρια. Αυτές οι συμφωνίες υπογραμμίζουν τη διακλαδική προθυμία για ενσωμάτωση του GAI στον ιστό των βασικών επιχειρηματικών λειτουργιών.

KPMG και Microsoft: Μία πρωτοποριακή παγκόσμια συνεργασία

Επεκτείνοντας πέρα από το τεχνολογικό πεδίο, οι συμβουλευτικοί γίγαντες πραγματοποιούν σημαντικές επενδύσεις. Η συνεργασία μεταξύ της KPMG και της Microsoft ξεχωρίζει ως κορυφαίο παράδειγμα στον κλάδο, με δέσμευση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Κίνδυνοι ανάμεσα στις ανταμοιβές: Η ανάγκη για ισορροπία

Ενώ το GAI υπόσχεται απαράμιλλες ευκαιρίες, δεν είναι απρόσβλητο από κινδύνους. Οι ανησυχίες για το απόρρητο, οι προκλήσεις πνευματικής ιδιοκτησίας, τα ζητήματα ασφάλειας και οι αβεβαιότητες σχετικά με την ποιότητα των δεδομένων υπογραμμίζουν την ανάγκη για μια σχολαστική και προσεκτική προσέγγιση. Μια έντονη υπενθύμιση αυτών των προκλήσεων εμφανίστηκε όταν μια κορυφαία εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης παρουσίασε απώλεια χρηματιστηριακής αξίας $100 δισεκατομμυρίων λόγω ανακριβειών σε διαφημιστικό βίντεο.

Μετασχηματίζοντας τις εξαγορές και συγχωνεύσεις: GAI ως το «Game-Changer»

Το GAI δεν είναι απλώς ένα «buzzword». Προβλέπεται ότι οι επενδύσεις GAI θα αποτελέσουν κομβικό σημείο το 2024, σηματοδοτώντας ενδεχομένως την αναζωπύρωση των μεγάλων εξαγορών και συγχωνεύσεων στον τομέα της τεχνολογίας. Ωστόσο, αναμένεται ότι ο πραγματικός αντίκτυπος του GAI θα γίνει αισθητός και στην ίδια τη διαδικασία εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Η δυνατότητα λήψης πιο ενημερωμένων αποφάσεων γρηγορότερα φέρνει ήδη επανάσταση στη ροή των εξαγορών και συγχωνεύσεων, στις διαδικασίες δέουσας επιμέλειας και στη συνολική δημιουργία αξίας. Για παράδειγμα, το GAI ενισχύει τη διαδικασία δέουσας επιμέλειας επιταχύνοντας την αναθεώρηση εγγράφων, εντοπίζοντας λέξεις-κλειδιά, παράγοντες κινδύνου και κρίσιμες ρήτρες μέσα σε λίγα λεπτά. Αυτή η αποτελεσματικότητα, ωστόσο, δεν ισοδυναμεί με μείωση του συνολικού χρόνου των Ε&Σ. Αντίθετα, εξουσιοδοτεί τους «dealmakers» να διαθέσουν περισσότερο χρόνο και πόρους σε κρίσιμες εργασίες, διασφαλίζοντας μια διεξοδική και ακριβή αξιολόγηση.

Εφαρμογές GAI σε έρευνα και ανάλυση των Ε&Σ

Η ενσωμάτωση του GAI στην εξεύρεση πιθανών Ε&Σ είναι έτοιμη να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις αλληλοεπιδρούν με πιθανούς αγοραστές, να χαρτογραφήσουν εξειδικευμένες αγορές και να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς. Η ικανότητα του GAI να εντοπίζει πρότυπα σε όρους συναλλαγών παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για την πρόβλεψη της μελλοντικής χρηματοοικονομικής απόδοσης και των συνθηκών της αγοράς, μειώνοντας τα ρίσκα που σχετίζονται με πιθανά σενάρια κερδοφορίας.

Ανθρωποκεντρική προσέγγιση: Εξειδικευμένη ανθρώπινη συμμετοχή για μεγιστοποίηση της δυναμικής του GAI

Σε αντίθεση με τις ανησυχίες σχετικά με την περιθωριοποίηση ανθρωπίνου δυναμικού/παράγοντα, το GAI απαιτεί εξειδικευμένη ανθρώπινη συμμετοχή για να ξεκλειδώσει τις μέγιστες δυνατότητές της. Ως εκκολαπτόμενη τεχνολογία, ζητήματα όπως η ασφάλεια των δεδομένων, η εμπιστευτικότητα, η αξιοπιστία και η κατανόηση των συμφραζομένων είναι πρωταρχικής σημασίας.

Συμπέρασμα: Το GAI αποτελεί καταλύτη στον μετασχηματισμό των επιχειρήσεων

Συμπερασματικά, τα οφέλη του GAI είναι εκτεταμένα, με τον αντίκτυπό του να επεκτείνεται πέρα από τους κλάδους της βιομηχανίας. Αντί να αντικαθιστά τους ανθρώπους, το GAI επιτρέπει στους «dealmakers» να επικεντρώνονται σε κρίσιμες εργασίες, προσφέροντας μια διαφοροποιημένη και ανθρωποκεντρική προσέγγιση στη διαχείριση συμφωνιών.

*Manager, Deal Advisory, KPMG Cyprus