Αστυνομία και ΕΦ: Κρατικές τσαπατσουλιές

ΤΣΑΠΑΤΣΟΥΛΙΕΣ αχαΐρευτου κράτους, θα μπορούσε να είναι ένας επιεικής τίτλος: Η απρονοησία, η ολιγωρία, η αναποφασιστικότητα, η τσιγκουνιά και η αναβλητικότητα των αρμοδίων της Κυβέρνησης να σχεδιάσουν εγκαίρως, να οργανώσουν πλήρως και να στελεχώσουν επαρκώς, με το καταλλήλως εκπαιδευμένο και πρεπόντως εξοπλισμένο προσωπικό, εκείνες τις υψίστης ζωτικής σημασίας, κρίσιμες για την ασφάλεια, κρατικές υπηρεσίες: Την Εθνική Φρουρά και την Αστυνομία.

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΑ χρόνια, λόγω της διεθνούς δράσης των τζιχαντιστών τρομοκρατών, προέκυψε κατεπειγόντως το καθήκον αυξημένης 24ωρης ένοπλης φρούρησης των δύο αερολιμένων της Κύπρου, στη Λάρνακα και στην Πάφο. Λειψή ούσα η αριθμητική δύναμη της Αστυνομίας, χρειάστηκε επειγόντως, εκτάκτως και προσωρινώς, να ενισχυθεί από το προσωπικό της ΕΦ. «Προσωρινώς και εκτάκτως», νοουμένου ότι έτσι θα διδόταν ο αναγκαίος χρόνος, ώστε το κράτος να σπεύσει για την ταχεία συμπλήρωση της αριθμητικής επάρκειας της Αστυνομίας. Προσλαμβάνοντας και εκπαιδεύοντας το κατάλληλο προσωπικό. Όμως, η ανεπάρκεια των αρμοδίων της Κυβέρνησης κατήντησε το προσωρινό και το έκτακτο, σε μόνιμο «μπάλωμα της τρύπας» και μακρόχρονη... τσαπατσουλιά!

ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΣ: Όταν αποφασίστηκε η μείωση της διάρκειας της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας των στρατευσίμων 18χρονων αρρένων πολιτών και μειώθηκε επικίνδυνα η αριθμητική δύναμη της ΕΦ, υιοθετήθηκε ως τρόπος κάλυψης των κενών, η πρόσληψη αρρένων και θηλέων πολιτών ως Συμβασιούχων Οπλιτισσών και Οπλιτών (ΣΥΟΠ). Ο θεσμός έδειξε από την αρχή της υλοποίησής του ότι μπορούσε να αποδώσει, επαρκώς εκπαιδευμένο και ικανό για τα καθήκοντα και για όλες τις επιμέρους ειδικότητες, προσωπικό, γυναικών και ανδρών, στις μονάδες της ΕΦ. Όμως, η ανεπάρκεια των αρμοδίων της Κυβέρνησης να προνοήσουν και να διευθετήσουν την αρμόζουσα μισθολογική και επαγγελματική εξασφάλιση των υπηρετούντων ΣΥΟΠ, προκαλεί πλέον τη διαρροή ήδη εκπαιδευμένου προσωπικού που αναζητεί αλλού... εργοδοσία!

ΜΟΝΙΜΩΣ εξαγγέλλεται ο εκσυγχρονισμός του κράτους. Είναι και οι καθημερινές υποσχέσεις όλων των πολιτευόντων στα κόμματα, στην Κυβέρνηση και στη Βουλή. Συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης. Υποσχέσεις που βεβαίως μεσουρανούν πάντα σε όλες τις προεκλογικές περιόδους. Και φυραίνουν όμως την επαύριον! Καθιστώντας μάταιες τις ελπίδες ότι επιτέλους αυτή η Πολιτεία θα απαλλαγεί από την χρόνια γάγγραινα της «πολιτικής των τριών ου». Δηλαδή την πολιτική του... Κουτουρού!

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ από άγνοια των ιθυνόντων που κακοφορμίζουν αυτές οι πληγές. Γνωρίζουν τα προβλήματα. Τα ακούνε διαρκώς, τα έχουν υπηρεσιακώς ενώπιόν τους καθημερινά και στα υπουργεία και στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής. Τα βλέπουν να συμβαίνουν «όπου κάτσουν τζι όπου σταθούν». Δυσεύρετη, όμως, η αποφασιστικότητα. Και ανύπαρκτη σε κάθε παρουσιαζόμενη εμπλοκή, η δεξιότητα της άμεσης ενέργειας. Αναβλητικότητα «ως τζιείθθεμερου»: Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του ισχύοντος «εθίμου» στο κυβερνάν και στο πολιτεύειν. Παραμέληση του στοιχειώδους πολιτειακού καθήκοντος. Η οποία σε πολλές περιπτώσεις, εκ των δυσμενών ή και τραγικών ενίοτε αποτελεσμάτων της, καταλήγει να συνιστά την κακουργηματικού χαρακτήρα αμέλεια. Αμέλεια έγκαιρης επιτέλεσης των καθηκόντων, τα οποία η Πολιτεία αναθέτει στους εκάστοτε καθ’ ύλην αρμοδίους της...

ΦΑΝΗΚΑΝ και σε πρόσφατες περιστάσεις, όπου, σε μια σειρά από γεγονότα διασάλευσης της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, η Αστυνομία έδειξε ανεπάρκεια πρόληψης και αδυναμία αποτελεσματικής αντιμετώπισής τους. Καταδείχθηκαν κατ’ επανάληψιν τα υπαρκτά μειονεκτήματα, τα οποία η Πολιτεία είχε καθήκον από χρόνια να εξαλείψει. Αμέλησε να το κάνει. Και εξακολουθεί να αμελεί. Ως... τζιείθθεμερου αενάως!

ΑΙΦΝΗΣ προέκυψε και ο πόλεμος Χαμάς - Ισραήλ. Και το καθήκον αυξημένων αστυνομικών μέτρων ασφάλειας πιθανών στόχων τρομοκρατικών ενεργειών στην Κύπρο και φρούρησης ισραηλινών υποστατικών. Και πάλι φάνηκε η ανεπάρκεια της Αστυνομίας. Χρειάστηκε να επιστρατευτεί ξανά και προσωπικό της ΕΦ για αστυνομικά καθήκοντα, με απόσπαση από τα καθήκοντά τους στις στρατιωτικές τους μονάδες. Ως... πάρατζιει! Πρόχειρα μπαλώματα και τσαπατσουλιές!

ΑΥΤΗ η κατάσταση, η οποία κινδυνεύει να μετατραπεί σε... καθεστώς, είναι αναπότρεπτο ότι αδυνατίζει και την Αστυνομία και την ΕΦ. Δεν είναι απλώς ένα έκτακτο γεγονός μερικών ημερών, το οποίο θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι... εμπλουτίζει και τις εμπειρίες του προσωπικού αμφοτέρωθεν στην εκτέλεση πλειόνων καθηκόντων και αποστολών. Αντίθετα πληθαίνει και επιδεινώνει τις ελλείψεις. Προπάντων την αναγκαία ετοιμότητα και στελέχωση αμφοτέρων των υπηρεσιών στα καθήκοντα που τους αναθέτει η Πολιτεία. Επειδή αυτό το κράτος, η Κυβέρνηση και η Βουλή του, αρνούνται επιμόνως ν’ αποφασίσουν την πρόσληψη, την αρμόζουσα μισθοδοσία και την κατάλληλη προπαρασκευή του αναγκαίου προσωπικού και για την Αστυνομία και για την ΕΦ.

ΜΕΧΡΙ τώρα τα προβλήματα ασφάλειας που ανέκυψαν από εξωγενείς περιστάσεις περιορίζονται στην ανεπαρκή στελέχωση της Αστυνομίας. Αν, ο μη γένοιτο, προκύψει αίφνης, από τους επιθετικούς σχεδιασμούς των Τούρκων κατακτητών, και η ανάγκη αυξημένης ετοιμότητας της ΕΦ, πόσο επαρκώς στελεχωμένες θα βρεθούν οι μονάδες των ενόπλων δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας; Το ζήτημα δεν είναι ούτε θεωρητικό, ούτε και το ερώτημα ρητορικό.

Και για να μην προκύψει το όποιο «αίφνης», δεν αρκεί η... μακαριότης των άτυχων κατοίκων της Πομπηίας του 79 μετά Χριστόν, οι οποίοι πάντως δεν μπορούσαν να προβλέψουν την ηφαιστειακή έκρηξη του Βεζουβίου που τους κατέστρεψε.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να ξέρει και ο Αττίλας (ιδίως ο Αττίλας) ότι η Εθνική Φρουρά -μαζί με τις ελλα-δικές μας Ένοπλες Δυνάμεις- είναι διαρκώς πανέτοιμη, ικανή και αποφασισμένη να μην επιτρέψει ποτέ ξανά ένα νέο Πέντεμιλι της 20ής Ιουλίου 1974. Τούτο αποτελεί το πρώτιστο καθήκον της Πολιτείας. Να ορθώνει πειστικά την Αποτρεπτική Ισχύ της ΕΦ. Καταργώντας αμέσως και τελεσίδικα όλες τις νοοτροπίες, συμπεριφορές, πράξεις και απραξίες της τσαπατσουλιάς, του κουτουρού, του ως τζιείθθεμερου, της αναποφασιστικότητας, της αναβλητικότητας και της κακουργηματικής αμέλειας.