Κόμματα

Μαλλιά-κουβάρια τα κόμματα, για τους Δήμους

Συμμαχίες, διαφωνίες και μαγειρέματα για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τα ονόματα στο «τραπέζι» και τα «παιχνίδια» των κομμάτων

Δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και περιφερειάρχες, διαλέγετε και παίρνετε.

Μόνο που δεν είναι τόσο απλό, καθώς τα κόμματα εδώ και μέρες προσπαθούν να χωρίσουν την πίτα, αλλά δεν τους βγαίνει το μοίρασμα.

Λίγο τα εσωκομματικά μπερδέματα, λίγο που όπου φυσήξει ο άνεμος πάνε ορισμένοι, έχουν καταστήσει το εκλογικό τοπίο μάλλον ομιχλώδες.

Από αρχαιοτάτων χρόνων η κατάκτηση της εξουσίας δίχαζε. Σήμερα -εν έτει 2023- δεν έχουν αλλάξει και πολλά. Μας πήρε χρόνια να καταλήξουμε στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φαίνεται θα πάρει και χρόνο να στηθούν οι σωστές συμμαχίες που θα οδηγήσουν τα άρματα των κομμάτων στη νίκη, με οδηγό τον κατάλληλο υποψήφιο.

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Περί μαγειρεμάτων και χημείας

Ο ΔΗΣΥ τρέχει εκατοστάρι να προλάβει να συσπειρώσει τον πυρήνα του, αυτόν τον πυρήνα που του στοίχισε τις προεδρικές εκλογές. Και, για να είμαστε ειλικρινείς, έχει καταφέρει να φέρει κοντά τον Νίκο Χριστοδουλίδη και έχει κερδίσει την αρωγή του Νίκου Αναστασιάδη με την Αννίτα στο τιμόνι του κόμματος. Από την εξίσωση όμως λείπει ο παλαίμαχος του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου, που φαίνεται να κάνει μούτρα στον Συναγερμό, καθώς δεν μπορεί να αποδεχθεί την επιστροφή του «ασώτου ιού».

Τον Συναγερμό λοιπόν προσέγγισε το ΔΗΚΟ, για μια συμμαχία που θα κρατούσε και τα δύο μέρη ευχαριστημένα. Ωστόσο, οι αριστερόφρωνες υποψήφιοι, που πρότεινε ο Νικόλας Παπαδόπουλος στην ηγεσία του Συναγερμού, μάλλον φάνταζαν σαν κακόγουστο αστείο.

Εξάλλου, αν ο ΔΗΣΥ κάνει στροφή στην Αριστερά, θα προκαλέσει νέα κατρακύλα, καθώς απομακρύνει το κόμμα από τη βάση του, πράγμα που φαίνεται να έχει πάρει χαμπάρι το ΔΗΚΟ.

Την ίδια ώρα, συμμαχία με τον ΔΗΣΥ αναζητεί και η ΔΗΠΑ, του Μάριου Κάρογιαν, με τον Συναγερμό να φαίνεται να είναι πιο κοντά στις προτάσεις της Δημοκρατικής Παράταξης.

Λογικό, λοιπόν, ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ να έχουν γίνει μαλλιά-κουβάρια, αφού οι μεν μπαίνουν στα πόδια των δε.

Κερασάκι στην τούρτα το ΕΛΑΜ, που έχει στόχο να εκλέξει δημοτικούς συμβούλους σε όλους τους Δήμους, ενώ την ίδια ώρα την υποψηφιότητά του για Δήμαρχος Αμμοχώστου έχει δηλώσει ο βουλευτής του κόμματος, Λίνος Παπαγιάννης.

Σύμφωνα με πηγές της «Σ», το ΕΛΑΜ διεκδικεί ρόλο ρυθμιστή, καθώς δεν είναι λίγοι οι υποψήφιοι που ιδεολογικά ανήκουν σε άλλα κόμματα, οι λεγόμενοι αντάρτες των κομμάτων (βλ. ΔΗΚΟ και ΔΗΣΥ), όμως έχουν ζητήσει στήριξη από το ΕΛΑΜ.

Περί συνεργασιών και άλλων τινών

Στον βωμό των εκλογών οι τέως αντίπαλοι αναμένεται να συμπορευθούν, να συμπλεύσουν στο ίδιο καράβι.

ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ αναμένεται να συμμαχήσουν καθώς έχουν βάλει στόχο να επωφεληθούν από κοινού, διεκδικώντας μεγάλους Δήμους. Ο ΔΗΣΥ, από την άλλη, δεν βρήκε κοινό έδαφος με το ΔΗΚΟ, ανοίγοντας την κερκόπορτα στα δύο κόμματα για τους Δήμους Στροβόλου και Λάρνακας, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Στον Στρόβολο -σύμφωνα με πληροφορίες- ο υποψήφιος που θα στηρίξουν είναι ο «ΔΗΚΟϊκός» Σταύρος Σταυρινίδης, με αριστερίζουσες καταβολές.

Ο ΔΗΣΥ έδωσε τα χέρια με τη ΔΗΠΑ και προχωρεί με τη στήριξη του Χρίστου Τσίγκη, ο οποίος αναμένεται να πάρει και μερίδιο ψήφων από την ΕΔΕΚ.

Χωρίς συμμάχους θα ριχθεί στη μάχη ο Ανδρέας Παπαχαραλάμπους.

Στον Δήμο Λευκωσίας την υποψηφιότητά του ανακοίνωσε ο τέως Υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, παρά την απόφαση του Συναγερμού -αν και ακόμα δεν είναι «απόφαση»- να στηρίξει τον Ανδρέα Κωνσταντίνου.

Η πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε μάλιστα πρόσφατα πως το κόμμα της Δεξιάς δεν έχει πρόβλημα να στηρίξει Δημάρχους που έχουν παραγάγει έργο, ακόμα και αν δεν προέρχονται από το κόμμα.

Αναπάντητο ωστόσο παραμένει το ερώτημα αν υπάρχει το ενδεχόμενο να στηρίξει ο ΔΗΣΥ στον Δήμο Λάρνακας τον Ανδρέα Βύρα, υποψήφιο που μάλλον θα στηρίξουν σε συνεργασία ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ.

Θρίλερ εξελίσσεται και στην Πάφο με τις συμμαχίες, καθώς ο νυν Δήμαρχος Φαίδωνας Φαίδωνος θα έχει απέναντί του μερίδα ΔΗΚΟϊκών ψηφοφόρων, ενώ το ΑΚΕΛ φαίνεται να δίδει εν τέλει ψήφο εμπιστοσύνης στην Έπαρχο Πάφου, Μαίρη Λάμπρου.

Το σίριαλ των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μόλις άρχισε και το μόνο σίγουρο είναι πως στον χώρο της πολιτικής όλα είναι πιθανά για την «καρέκλα». Για ένα πουκάμισο αδειανό, για μια Ελένη…