Αναλύσεις

Οι γάτες της Αγίας Ελένης…

Η Αγία Ελένη έφερε περί τον 4ον αιώνα γάτες στην Κύπρο για ν’ αντιμετωπίσει την κατάρα των φιδιών, που κυριαρχούσαν στο νησί λόγω της ξηρασίας. Οι γάτες, πάντως, σχετίζονται με την πονηριά και την ευφυΐα και έχουν εισαχθεί ως όρος στην κοινωνική και πολιτική ζωή. Λέμε συνήθως με θαυμασμό: Είναι γάτα ο άτιμος! Έτσι είναι τα πράγματα;

Δυστυχώς, η έννοια του πολιτικού, που είναι «γάτος», προσλαμβάνει σήμερα μια διαφορετική διάσταση. Και ομοιάζει με μιαν άλλη συνήθεια του συμπαθέστατου τετραπόδου. Όταν είναι η ώρα της φυσικής του ανάγκης σπεύδει αμέσως να καλύψει τα κουράδια του! Και έχει την ψευδαίσθηση ότι τα έχει συγκαλύψει. Ότι καθάρισε. Ότι δεν τα βλέπει κανείς.

Ποια είναι η σχέση της Αγίας Ελένης με τις γάτες και με την πολιτική μας ζωή; Είναι οφθαλμοφανής: Και σήμερα, όπως και τότε, υπάρχει περίοδος ξηρασίας, η οποία, όμως, είναι στις μέρες μας πολιτικού και ηθικού χαρακτήρα. Υπάρχει διαφθορά. Και οι πολιτικοί μας πώς ενεργούν; Κρύβουν τις βρομιές τους ή αποδέχονται εκείνες άλλων, όπως κάνουν οι γάτες. Και, μετά, σφυρίζουν ένοχα και αδιάφορα, πιστεύοντας ότι δεν τους είδε κανείς. Ότι δεν τρέχει τίποτα. Με αποτέλεσμα να γινόμαστε εκ νέου διεθνώς ρεζίλι μετά τις αποκαλύψεις της «Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων».

Προφανώς, αυτή είναι η κορυφή του παγόβουνου. Η διακίνηση μαύρου ρωσικού και άλλου χρήματος, με την εμπλοκή διαφόρων ημέτερων «γάτων», είναι συνέχεια του σκανδάλου των διαβατηρίων και πολλών άλλων, που έχουν κρυφτεί ως απόβλητα από το σύστημα κάτω από την άμμο. Πρόκειται για διαρκή σήψη και αναξιοπιστία. Ουδεμία δε αμφιβολία υπάρχει ότι η Τουρκία μάς παρακολουθεί. Και τρίβει τα χέρια της. Ουδόλως μάς υπολογίζει. Εφόσον δεν σεβόμαστε τους εαυτούς μας, αποθρασύνεται. Και πώς αντιδρούμε; Με ελαφρότητα. Τόσο έναντι της Άγκυρας όσο και εντός της ΕΕ.

Κλασική απόδειξη είναι η πρόθεση των Αθηνών και της Λευκωσίας να απαλλαγούν από το βέτο. Με άλλα λόγια, από την κυριαρχία μας και από το σημαντικότερο διαπραγματευτικό εργαλείο διεκδίκησης και υπεράσπισης εθνικών συμφερόντων. Τι να το κάνουν, άλλωστε, όταν δεν υπάρχει πρόθεση χρήσης. Ειδικώς, μάλιστα, όταν σε κρίσιμα ζητήματα αισθάνονται την πίεση από την κοινή γνώμη για την άσκησή του, το θεωρούν μπελά. Οπότε, «ευφυώς» σκεπτόμενοι, αντί να έχουν τον «μπελά» του βέτο στα πόδια τους, τον προσφέρουν στον βωμό του «οράματος» της «Ενωμένης Ευρώπης» του αγγλογερμανικού άξονα. Χοντρό δούλεμα! Αυτό θα πει να είσαι «γάτα»…