Αναλύσεις

Παρέβαση Ευρωβουλευτού Δρος Ελένης Σταύρου: Αμήχανοι όλοι προ της Αβύσσου

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο ρόλος της Κύπρου, οι τουρκικές μεθοδεύσεις και το μεταναστευτικό

Σε άρθρο του στους NEW YORK TIMES ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζομ, καταλήγει με το ακόλουθο συμπέρασμα: «Στις 7 Οκτωβρίου όλοι ξυπνήσαμε απότομα και βρεθήκαμε μπροστά σε μια σοκαριστική πρόκληση για τις ελπίδες και τα ήθη μας. Ο τρόπος με τον οποίο θα διαχειριστούμε αυτήν την πρόκληση, θα καθορίσει το μέλλον μας». Προσωπικά, ως ειδική Ακαδημαϊκός, συμφωνώ απόλυτα ότι το ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ, εφεξής, θα καθορισθεί από τον τρόπο που διαχειρίσθηκε ώς τώρα και το πώς θα συνεχίσει να διαχειρίζεται την πρωτοφανή πρόκληση της τρομοκρατικής ΧΑΜΑΣ. Διαπίστωσα τη ΦΡΙΚΗ με τα μάτια μου. Δεν έχω συνέλθει από τον εφιάλτη που έζησα επί τέσσερεις ημέρες. Και δεν ήταν η πρώτη φορά. Τα είχα ξαναζήσει το 2013, αλλά όχι στην έκταση τη φετινή.

Οι στόχοι των εμπολέμων

Η ΧΑΜΑΣ ενήργησε ως πειθήνιο όργανο του θεοκρατικού καθεστώτος του ΙΡΑΝ, το οποίο την συντηρεί και την χρησιμοποιεί, μαζί με τη ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ, για να συνεχίζει έναν ακήρυχτο πόλεμο στα σπλάχνα του Ισραήλ. Το Ιράν προχώρησε στη φρίκη αυτής της επίθεσης για να εξυπηρετήσει τη Ρωσία, που την προστατεύει έναντι πάσης επιβουλής, ακόμα και στα φιλόδοξα πυρηνικά της σχέδια, εναντίον του Ισραήλ και της Δύσης. Η Ρωσία, τέλος, σχεδίασε, οργάνωσε και διηύθυνε τις ‘‘Αποστολές’’ της ΧΑΜΑΣ, πρώτα ως αντιπερισπασμό από τον βούρκο της Ουκρανίας και για να ανοίξει ένα ‘‘Δεύτερο Μέτωπο Αίματος’’ για την αποσταθεροποίηση όλης της Δύσης, χωρίς συνέπειες για την ίδια τη Ρωσία. Η Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, όντως, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν έναν μακρύ και πολυσύνθετο ανορθόδοξο πόλεμο τρομοκρατίας.

Πρώτες εκτιμήσεις

Ήταν μοιραίο λάθος της ηγεσίας της ΧΑΜΑΣ να πειθαρχήσει στην Ηγεσία του Ιράν και να διαπράξει κακουργήματα, για τα οποία δεν μπορεί να υπερηφανεύεται, ούτε να τα προβάλλει ως έργα του συνόλου του παλαιστινιακού έθνους. Τα τμήματα του ένοπλου βραχίονα που ανέλαβαν τις ‘‘Ιερές Αποστολές’’ είχαν σαφέστατες οδηγίες να προκαλέσουν απώλειες χωρίς περιορισμούς φρίκης. Το προσωπικό αυτών των τμημάτων δεν έχουν πιθανότητα επανόδου σε ομαλό βίο, όπου Γης. Γι’ αυτό θα χρησιμοποιηθούν σε ‘‘Αποστολές Θανάτου’’ οπουδήποτε.

Πιστεύω ότι η ηγεσία της ΧΑΜΑΣ, με την έπαρση του αιφνιδιασμού που πέτυχε, υποτίμησε την αντίδραση του Ισραήλ στα πλήγματά της.

Παρά το γεγονός ότι η ΧΑΜΑΣ υποσκέλισε τη μετριοπαθή Παλαιστινιακή Αρχή, θα είναι δύσκολο να την υποκαταστήσει ως Νόμιμο Εκπρόσωπο τού εν δυνάμει Παλαιστινιακού Κράτους, που είναι και τελικός της στόχος.

Η συμφωνία κατάπαυσης των επιχειρήσεων για τέσσερεις ημέρες, με διαμεσολαβητή το Κατάρ, είναι μεν έμμεση αναγνώριση της ΧΑΜΑΣ, αλλά η λαϊκή συμπάθεια, διεθνώς, εκφράζει την αποδοκιμασία στις απώλειες των αμάχων γενικά και ΟΧΙ την επιβράβευση της ΧΑΜΑΣ.

Ως προς το καθεστώς και τη λειτουργία της ΓΑΖΑΣ ως αυτοτελούς οντότητας, εκτιμώ ότι, ούτε το Ισραήλ θα κρατήσει επί μακρόν τον πλήρη έλεγχο, αλλά σίγουρα η ΓΑΖΑ δεν θα ξαναγίνει βάση εκτόξευσης ρουκετών και χώρος εφορμήσεως δολοφόνων κατά του Ισραήλ.

Το Ιράν με τη ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ στον Λίβανο δεν τόλμησε να επεκτείνει τη σύρραξη. Θα συντηρήσει, όμως, την ύπαρξη και της ΧΑΜΑΣ.

Η Κυπριακή Δημοκρατία

Η Κύπρος τάχθηκε εξαρχής δίπλα στο Ισραήλ ως προς το δικαίωμα της αυτοάμυνάς του και έμπρακτα προσφέρθηκε να αναλάβει την εγκατάσταση και λειτουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας.

Διατήρησε και διατηρεί, όπως πάντα, την ετοιμότητα του κράτους μας για παροχή διευκολύνσεων υποδοχής και μέριμνας πολιτών που επαναπατρίζονται από τα πολεμικά μέτωπα.

Για το υφιστάμενο ‘‘Μέγα Μεταναστευτικό Υπαρξιακό Πρόβλημα’’ της Κύπρου, το Κράτος λαμβάνει κάθε δυνατό μέτρο αποτροπής και αντιμετώπισης της όποιας επιδείνωσης της κατάστασης. Παράλληλα, καταβάλλεται εργώδης προσπάθεια βελτίωσης της ήδη απαράδεκτης κατάστασης.

Την ίδια ώρα αναδείχθηκε και η αξία της Τριμερούς Σχέσης Συνεργασίας Ελλάδος - Κύπρου - Ισραήλ.

Η ίδια έμπρακτη εικόνα της Τριμερούς Συνεργασίας μας, με την Αίγυπτο και την Ιορδανία, αναδείχθηκε και λειτούργησε άψογα.

Η σύρραξη αυτή έφερε στην επιφάνεια ξανά τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας, οι οποίες πρέπει ν' αποτελέσουν αντικείμενο ειδικής μελέτης και λήψης άμεσων μέτρων αντιμετώπισής τους.

Η Αμερική, με την ισχυρή παρουσία της απέτρεψε την επέκταση του πολέμου και επανήλθε στη Μεσόγειο.

Συμπεράσματα

Η σύντομη αυτή ανάλυση οδηγεί επιγραμματικά στα εξής πρώτα συμπεράσματα:

  • Η Διεθνής Τάξη ανατρέπεται αιφνιδιαστικά και ανεξέλεγκτα, ακόμη και από τρομοκρατικές οργανώσεις που ενεργούν αυτόβουλα ή υποκινούμενες από κράτη-κηδεμόνες τους. Η τρομοκρατία δεν είναι μορφή ανορθόδοξου πολέμου. Είναι άνανδρη κτηνωδία.
  • Η Σύγκρουση Πολιτισμών είναι πραγματικότητα, γι’ αυτό ο ΟΗΕ πρέπει να ασχοληθεί εντατικά με αυτήν την Πηγή του Κακού.
  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει ν' αποκτήσει Ένοπλες Δυνάμεις Άμεσης Επέμβασης για να διαγράψει την Πολιτική Ανυπαρξία της.
  • Η Τουρκία, σ’ αυτήν την κρίση εκτέθηκε επιπόλαια με υψηλούς στόχους, αλλά απέτυχε.
  • Ελλάς και Κύπρος απέδειξαν πειστικά ότι παραμένουν οι μόνοι Πυλώνες Σταθερότητας στον Ευρύτατο Ζωτικό Χώρο Βαλκάνια – Αιγαίο - Αν. Μεσόγειος και Μέση Ανατολή.

Το ισοζύγιο Ενόπλων Δυνάμεων και όχι μόνο, έναντι της Τουρκίας πρέπει να είναι το σταθερό Δόγμα που θα εγγυάται την ασφάλεια και την ευημερία του Ελληνισμού. Σήμερα Κυριακή, 26 Νοεμβρίου, στις 5μ.μ., στον Πολυχώρο ΑΤΤΙΚΟΝ της Πάφου, θα έχω την τιμητική ευκαιρία να αναπτύξω τα Προβλήματα ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ στην ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ της Πάφου και της Κύπρου και να καταγράψω απόψεις, χρήσιμες και για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

26.11 social-middle-east.png