Κόστος Ζωής

Πετρέλαιο, ρεύμα ή ξυλεία: Το χέρι πρέπει να πάει βαθιά στην τσέπη για θέρμανση

Αναλύουμε τις επιλογές που υπάρχουν για θέρμανση ενόψει του χειμώνα και παραθέτουμε ενδεικτικές τιμές

Μετά το καλοκαίρι, έρχεται η δεύτερη περίοδος μέσα στον χρόνο κατά την οποία οι πολίτες θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. Η πραγματικότητα είναι ότι μέχρι στιγμής -και βρισκόμαστε σχεδόν στα τέλη Νοεμβρίου- οι καιρικές συνθήκες ήταν αρκετά καλές και δεν χρειάστηκε να επιστρατεύσουμε οποιοδήποτε μέσο θέρμανσης. Ωστόσο, με την έλευση του Δεκέμβρη, οπότε και ξεκινά επίσημα η χειμερινή περίοδος, το σκηνικό αναμένεται να αλλάξει και θα πρέπει να προνοήσουμε για τις κρύες νύχτες που έρχονται.

Η αλήθεια είναι ότι τον χειμώνα υπάρχουν περισσότερες επιλογές για να ζεσταθούμε σε σχέση με το καλοκαίρι για να δροσιστούμε. Ας δούμε τις βασικότερες εξ αυτών: Πετρέλαιο θέρμανσης: Χρησιμοποιείται στις γνωστές κεντρικές θερμάνσεις που είναι εγκατεστημένες σε αρκετά σπίτια. Κηροζίνη: Όχι τόσο διαδεδομένος τρόπος θέρμανσης, χρησιμοποιείται κυρίως στις σόμπες κηροζίνης. Γκάζι: Ο γνωστός κύλινδρος που χρησιμοποιείται στις σόμπες γκαζιού. Ρεύμα: Χρησιμοποιείται στον κλιματισμό, ο οποίος παράγει ζεστό αέρα, σε διάφορα είδη σόμπας, αλλά και σε ηλεκτρικά σώματα που τοποθετούνται στους τοίχους. Τέλος, υπάρχουν τα καυσόξυλα, τα οποία χρησιμοποιούνται στις ξυλόσομπες και ασφαλώς στα τζάκια.

Αναλόγως της χρήσης

Στο ερώτημα ποια επιλογή είναι η πιο οικονομική, η απάντηση είναι αρκετά δύσκολη. Και αυτό γιατί εξαρτάται από τη χρήση που κάνει ο καθένας στη θέρμανση που επιλέγει. Αν, για παράδειγμα, κάποιος δουλεύει από το σπίτι και χρειάζεται να έχει αρκετές ώρες της ημέρας τη θέρμανση για να παραμένει ζεστό, θα έχει μεγαλύτερη κατανάλωση από κάποιον που δουλεύει στο γραφείο και ανάβει τη θέρμανσή του μερικές ώρες το βράδυ που επιστρέφει σπίτι. Αν πάλι μια οικογένεια έχει μικρά παιδιά και πρέπει το σπίτι να διατηρείται σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία, είναι διαφορετικό από κάποιον που μένει μόνος του και απλώς χρησιμοποιεί ένα σώμα για να ζεσταθεί. Αν πάλι μια οικογένεια μένει σε ένα χωριό στα ορεινά, που έχει τσουχτερό κρύο τις χειμωνιάτικες νύχτες, χρειάζεται περισσότερο τη θέρμανση από κάποιον που μένει, για παράδειγμα, στη Λευκωσία.

Πετρέλαιο θέρμανσης

Αυτό που θα ήταν χρήσιμο, είναι να δούμε το κόστος κάθε είδους θέρμανσης και έτσι ο κάθε καταναλωτής θα μπορεί να επιλέξει αυτό που ικανοποιεί καλύτερα τις ανάγκες του. Ξεκινώντας από το πετρέλαιο θέρμανσης, θα δούμε ότι, σύμφωνα και με τις συγκριτικές τιμές που μας ετοίμασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης, στις 23.11.23, το πετρέλαιο θέρμανσης βρισκόταν στο 1,144 ευρώ το λίτρο. Στις αρχές του χρόνου (1.1.23) βρισκόταν στο 1,170 ευρώ το λίτρο. Στις 12.7.22, οπότε και είχε καταγραφεί η μέγιστη μέση λιανική τιμή, το πετρέλαιο θέρμανσης έφτασε το 1,515. Σημειώνεται ότι την ίδια μέρα το πετρέλαιο κίνησης είχε ανέλθει στο 1,989, αγγίζοντας δηλαδή σχεδόν τα 2 ευρώ το λίτρο. Στις 30.6.23 η μέση λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ήταν 0,969. Η συγκεκριμένη μέρα ήταν πριν από την κατάργηση της επιδότησης των καυσίμων που έγινε την 1/7/23.

Ηλεκτρικό ρεύμα

Προχωρώντας τώρα στο ρεύμα, θα δούμε ότι η τιμή της κιλοβατώρας (kwh) ανέρχεται σήμερα στα 30 σεντ. Όπως μας ανέφερε η εκπρόσωπος της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, η τιμή είναι μειωμένη σε σχέση με τον Οκτώβριο κατά 10% περίπου, καθώς βρισκόταν στα 35 σεντ. Βλέποντας παράλληλα την πτωτική τάση του πετρελαίου, δεν αποκλείεται, εφόσον αυτή συνεχιστεί, να δούμε ακόμα πιο μειωμένη την τιμή του ρεύματος. Όσον αφορά τώρα την κατανάλωση ρεύματος για σκοπούς θέρμανσης, η κ. Παπαδοπούλου μάς ανέφερε ότι στην ιστοσελίδα της ΑΗΚ υπάρχουν πολύ χρήσιμες πληροφορίες τόσο σε σχέση με τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας, όσο και σε σχέση με την κατανάλωση και το κόστος χρήσης των ηλεκτρικών μας συσκευών.

Συμβουλές εξοικονόμησης

Μερικές από τις συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας που δίνονται είναι οι εξής: Κάνουμε συχνή συντήρηση των κλιματιστικών για μείωση της κατανάλωσης μέχρι και 30%. Τα ρυθμίζουμε τον χειμώνα γύρω στους 23-24 βαθμούς, αφού κάθε ένας βαθμός διαφορά καταναλώνει 7% περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια για ψύξη/θέρμανση. Κάνοντας συχνή συντήρηση των εγκαταστάσεων θέρμανσης, μειώνουμε την κατανάλωση ενέργειας μέχρι και 30% και κατ' επέκτασιν έχουμε μειωμένο λογαριασμό ρεύματος. Προτιμούμε τον ηλιακό θερμοσίφωνα, καθώς, σε αντίθεση με τον ηλεκτρικό, δεν καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια.

Δεν ξεχνούμε τον θερμοσίφωνα αναμμένο. Για τη δική μας ευκολία, αλλά και για μείωση του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, βάζουμε υπενθύμιση στο κινητό μας ή χρονοδιακόπτη στη συσκευή.

Η κ. Παπαδοπούλου μάς ανέφερε επίσης ότι στην εφαρμογή της ΑΗΚ για τα κινητά τηλέφωνα υπάρχει υπολογιστής ενέργειας, στον οποίο μπορεί κάποιος να σημειώσει τις ηλεκτρικές συσκευές που χρησιμοποιεί και τις ώρες λειτουργίας τους και η εφαρμογή θα υπολογίσει το κόστος που απαιτείται. Όπως είπε, η εφαρμογή αναμένεται να ανανεωθεί προσεχώς για να γίνει πιο λειτουργική.

Καυσόξυλα

Όσον αφορά τώρα τα καυσόξυλα, εκεί διαπιστώσαμε ότι υπάρχει ένα μεγάλο εύρος τιμών. Υπάρχει η ξυλεία που πωλεί το Τμήμα Δασών σε συγκεκριμένους χώρους πώλησης. Οι τιμές αναγράφονται στην ιστοσελίδα του Τμήματος. Ενδεικτικά, η λατζιά κοστίζει 110 ευρώ, η ακακία 60 ευρώ και όλα τα δασικά είδη εκτός αυτών των δυο είναι στα 80 ευρώ. Στις τιμές συμπεριλαμβάνεται 19% ΦΠΑ και είναι ανά χωρητικό κυβικό μέτρο. Αυτό σημαίνει: Όγκος στοιβαγμένης ξυλείας ή άλλου υλικού διαστάσεων 1m x 1m x 1m (βάθος, πλάτος, ύψος) συμπεριλαμβανομένων των διάκενων μεταξύ των ξύλων ή του άλλου υλικού.

Απ’ εκεί και πέρα υπάρχουν οι αδειούχοι έμποροι καυσόξυλων, οι οποίοι πωλούν ανάλογα με τις τιμές που θα καθορίσουν οι ίδιοι. Κάποιος πωλεί ποσότητες με το διπλοκάμπινο, όπως αναφέρεται, κάποιος άλλος πωλεί ανά μεγάλη ή μικρή σακούλα, και άλλος σε παλέτα. Ορισμένες ενδεικτικές τιμές που εντοπίσαμε μετά από μια μικρή έρευνα, που κάναμε στο διαδίκτυο, ήταν για πεύκο 100 ευρώ για ποσότητα ενός διπλοκάμπινου και άλλα 20 ευρώ για παράδοση στο σπίτι. Η λεμονιά ήταν στα 140 ευρώ, η ελιά στα 160 ευρώ, η οξιά και ο δρυς στα 250 ευρώ. Πάντα με παραλαβή από το κατάστημα και για ποσότητα ενός διπλοκάμπινου.

Τέλος, η κηροζίνη, αν και δεν χρησιμοποιείται αρκετά, υπάρχουν άτομα που προτιμούν το συγκεκριμένο είδος σόμπας. Η τιμή της κυμαίνεται από 1,111 ευρώ το λίτρο μέχρι 1,226. Ο κύλινδρος 10 κιλών του υγραερίου (γκάζι) κυμαίνεται από τα 14 μέχρι τα 18 ευρώ.