Παραπολιτικά

Η Black Friday... των διαβατηρίων

Πέρασε και η Black Friday, με τις «τρελές», όπως είθισται να αποκαλούνται, προσφορές και εκπτώσεις για όλα τα γούστα και για όλα τα βαλάντια σε διάφορα προϊόντα. Ωστόσο, τίποτε απ' όσα συνέβησαν προχθές δεν μπορεί να συναγωνιστεί τη... διαρκή Black Friday που γνωρίσαμε στη νήσο της απληστίας από το 2013 και μετά, όταν βγάλαμε σε «τρελές» προσφορές... τα διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα πουλούσαμε σε κάθε καρυδιάς καρύδι που μας έφερνε τα εκατομμύριά του.

Η διεθνής δημοσιογραφική έρευνα «Cyprus Confidential» έδωσε την ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε εκείνην την Black Friday που... μαύρισε και άλλο το ήδη κακό όνομα της Κύπρου ως πλυντηρίου μαύρου χρήματος.

Μια από τις άγνωστες περιπτώσεις που ήρθαν στο φως μέσω της έρευνας δημοσιοποιήθηκε από την ινδική εφημερίδα «Indian Express» και αφορά την κυπριοποίηση 66 Ινδών κατά την περίοδο 2017-18. Το ενδιαφέρον εντοπίζεται στο γεγονός ότι αυτοί οι τύποι φαίνεται να έχουν εμπλακεί σε διάφορες παράνομες πράξεις και έλαβαν τα «χρυσά» διαβατήρια «υπό αξιοπερίεργες συνθήκες». Ένα γνώριμο μοτίβο για αρκετούς από τους κατόχους κυπριακών διαβατηρίων, όπως ο περιβόητος Μαλαισιανός Τζο Λόου. Οι Ινδοί χωρκανοί μας, σύμφωνα με πρώην Γραμματέα της ινδικής Κυβέρνησης, βαρύνονται με κατηγορίες για παράνομο πλουτισμό, φοροδιαφυγή, χειραγώγηση της αγοράς, παράνομη κατοχή περιουσίας και άλλα παρόμοια.

Δεν ξέρουμε τι άλλο θα αποκαλυφθεί τις επόμενες ημέρες, αλλά αυτή η ιστορία με τους Ινδούς είναι χαρακτηριστική του τρύπιου συστήματος που λειτουργούσε και οδήγησε στον επανειλημμένο διασυρμό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οπότε δεν θα μας εκπλήξει αν ακούσουμε και για άλλες παρόμοιες υποθέσεις.

Εν πάση περιπτώσει. Η νέα Κυβέρνηση του τόπου έχει την ευκαιρία να δώσει το σύνθημα για μια νέα αρχή, μια νέα διαδικασία, ώστε να μπουν όλα πάνω σε υγιείς, ανεπίληπτες, αδιάφθορες βάσεις, όπου θα υπάρχει πλήρης διαφάνεια, έλεγχος και λογοδοσία. Δεν είναι εύκολο εγχείρημα, καθώς η διαφθορά είναι βαθιά ριζωμένη στην κοινωνία μας. Αλλά αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε.

Παρόλο που υπάρχουν και οι απαισιόδοξοι, οι οποίοι πιστεύουν ότι εκείνοι που είχαν εμπλακεί στην Black Friday των διαβατηρίων, θα τιμωρηθούν την... Red Thursday (την... Κότσιηνην Πέφτην)!

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ