Παραπολιτικά

Είναι η διαφθορά στο DNA μας;

Υπάρχει πιθανότητα να ξεριζωθεί πλήρως η διαφθορά από την Κύπρο; Να ένα ερώτημα στο οποίο δεν μπορούμε να απαντήσουμε με απόλυτη ή έστω σχετική βεβαιότητα.

Η διαφθορά και η διαπλοκή στον δημόσιο βίο της χώρας μας, μας συνοδεύει από γενέσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με τα φαινόμενα να εμφανίζουν αυξητική τάση με την πάροδο των χρόνων.

Αλλά οι πολιτικοί μας... τώρα «ανακάλυψαν» τη διαφθορά και θέλουν να την πατάξουν αμείλικτα. Και φυσικά δεν είναι «δική τους» η διαφθορά. Είναι των «άλλων». Άσχετα αν οι περισσότεροι έχουν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ερωτοτροπήσει με τη διαφθορά, τη διαπλοκή και τα σκάνδαλα. Για πολλές δεκαετίες τα σκάνδαλα στην μπανανία μας είτε περνούσαν απαρατήρητα είτε αν αποκαλύπτονταν καμιά φορά, κουκουλώνονταν από το ίδιο το σύστημα. Τα κόμματα βόλευαν τους σκανδαλιάρηδες και οι σκανδαλιάρηδες βόλευαν τα κόμματα με «εισφορές» και περνούσαμε εμείς καλά κι αυτοί καλύτερα. Το σκάνδαλο με τα χρυσά διαβατήρια ήταν απλώς η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Αλλά θα πρέπει να πάμε και στις προηγούμενες δεκαετίες, κατά τις οποίες το πολιτικό προσωπικό της χώρας βαρύνεται με ύποπτες χορηγίες, με κρυφές συναλλαγές, με την απόκρυψη των πραγματικών ''πόθεν έσχες'' των πολιτικών προσώπων και των στενών συγγενικών τους προσώπων, με τις εξαγωγές συναλλάγματος προ κουρέματος, με τις διακομματικές μίζες, με τις προσφορές σε δημόσια έργα, τη διαχείριση της κρατικής περιουσίας, τη διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών, τις πολεοδομικές χαλαρώσεις, την ανοχή στη φοροδιαφυγή, τις διαπλοκές πολιτικών με μεγαλοεπιχειρηματίες, γενικά με όλα τα σκάνδαλα, από το χρηματιστηριακό έως το πρόσφατο... διαβατηριακό.

Πριν από κάποια χρόνια, ο τότε Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, είχε δηλώσει, ενεός, ότι «το μέγεθος της διαφθοράς στην Κύπρο είναι ασύλληπτο». Το πρόβλημα, ωστόσο, δεν είναι μόνο το ότι το μέγεθος της διαφθοράς είναι ασύλληπτο, αλλά και το ότι παραμένουν... ασύλληπτοι οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, οι διεφθαρμένοι!

Για να είμαστε ειλικρινείς, κανένας δεν πιστεύει ότι θα καταπολεμηθεί πλήρως η διαφθορά παρ’ ημίν. Διότι, ως Κυπραίοι, θα συνεχίσουμε μεν δημοσίως να απαιτούμε λιγότερη διαφθορά, αλλά ιδιωτικώς θα επιζητούμε... περισσότερες ευκαιρίες για να συμμετέχουμε σ’ αυτήν!

ΜΠΟΞΕΡ