Κινέζος Πρόεδρος: Ο πλανήτης Γη είναι πολύ μεγάλος ώστε να πετύχουν και η Κίνα και οι ΗΠΑ
«Ο πλανήτης Γη είναι αρκετά μεγάλος ώστε να πετύχουν οι δυο χώρες ( Κίνα και ΗΠΑ) και η επιτυχία της μιας αποτελεί και μια ευκαιρία για την άλλη», δήλωσε την περασμένη Τετάρτη ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, πριν από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στην Καλιφόρνια.
Η συνάντηση των δύο Προέδρων, που ήταν η πρώτη μετά από πολλούς μήνες έντασης στις σχέσεις των δύο υπερδυνάμεων, έδωσε την ευκαιρία να αποκλιμακωθεί σε σημαντικό βαθμό η έντονη αντιπαράθεση που δημιουργήθηκε μεταξύ τους και να επαναληφθεί η στρατιωτική επικοινωνία που είχαν, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος λανθασμένων υπολογισμών και κινήσεων, κάτι που θα μπορούσε να έχει καταστροφικά αποτελέσματα και να οδηγήσει σε σύγκρουση μεταξύ τους.
Το πιο σημαντικό αποτέλεσμα από τη συνάντηση των δύο ηγετών ήταν ότι ο Κινέζος ηγέτης τόνισε εμφαντικά στην αμερικανική πλευρά ότι το Πεκίνο δεν έχει σχέδια για μαζική εισβολή στην Ταϊβάν.
Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση κορυφής Μπάιντεν-Σι, ο Κινέζος Πρόεδρος περιέγραψε την Ταϊβάν ως "το μεγαλύτερο, το πιο δυνητικά επικίνδυνο ζήτημα στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας".
Θυμίζουμε ότι πάνω από τέσσερεις φορές κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, ο Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι η Αμερική θα υπερασπιστεί την Ταϊβάν αν η Κίνα κινηθεί προς τα εκεί, μόνο και μόνο για να ανακαλέσει αργότερα τα σχόλιά του το επιτελείο του.
Αλλά και διάφοροι άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι δεσμευμένες να υποστηρίξουν αμυντικά την Ταϊβάν, και να της παράσχουν όπλα να υπερασπίσει τον εαυτό της, σύμφωνα με τον Νόμο για τις Σχέσεις με την Ταϊβάν που υιοθετήθηκε από το Κογκρέσο.
Ο Πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν "πραγματικές διαφορές με το Πεκίνο, αλλά συνεχίζουμε να τις αντιμετωπίζουμε με έξυπνες πολιτικές και ισχυρή διπλωματία».
Οι δύο Πρόεδροι είχαν την πρώτη τους επικοινωνία σε ένα χρόνο στο Γουντσάιντ της Καλιφόρνια, στο περιθώριο μιας συνόδου κορυφής των κρατών του Ειρηνικού(Asia- Pacific Economic Cooperation -APEC), με στόχο να κατευνάσουν τους φόβους για τη διολίσθηση των ΗΠΑ και της Κίνας προς στρατιωτική σύγκρουση στον Ινδο-Ειρηνικό.
Φαίνεται ότι τώρα οι Αμερικανοί κάνουν δεύτερες σκέψεις και δεν έχουν πρόθεση ν’ ανοίξουν νέα μέτωπα με την Κίνα, παρόλο που το θέμα της Ταϊβάν παραμένει ανοιχτό. Πρέπει να σημειωθεί ότι επίσημα οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την πολιτική «Μία Κίνα», αλλά στο παρασκήνιο κάνουν το αντίθετο.
Από τη μια δεν αναγνωρίζουν την κυριαρχία της Κίνας πάνω στην Ταϊβάν, αλλά ταυτόχρονα δεν αναγνωρίζουν την Ταϊβάν ως κυρίαρχο κράτος και θεωρούν ότι το καθεστώς της χώρας αυτής δεν είναι καθορισμένο.
Tα τελευταία χρόνια η αμερικανική κυβέρνηση έχει στρέψει την προσοχή της από την περιοχή της Μέσης Ανατολής στον Ινδο-Ειρηνικό και συγκεκριμένα στην Ταϊβάν, η οποία βρίσκεται σε έναν κρίσιμο κόμβο εντός μιας νησιωτικής αλυσίδας, που είναι το αγκυροβόλιο συμμάχων και εταίρων των ΗΠΑ - και που εκτείνεται από το ιαπωνικό αρχιπέλαγος μέχρι τις Φιλιππίνες και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Θεωρούν ότι ο κόμβος αυτός είναι κρίσιμος για την ασφάλεια της περιοχής.
"Το νούμερο 1 ερώτημα για εμάς είναι: Είμαστε αντίπαλοι ή συνεργάτες;" ρώτησε ο κ. Σι. "Η Κίνα είναι έτοιμη να γίνει εταίρος και φίλος των Ηνωμένων Πολιτειών".
Ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι ο ίδιος και ο Σι συμφώνησαν σε μέτρα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον περιορισμό της ροής των κινεζικών χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή φεντανύλης ( ενός οπιοειδούς φαρμάκου που συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στη μεγάλη κρίση οπιοειδών στις ΗΠΑ) και ότι οι δύο χώρες θα συζητήσουν περαιτέρω τις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων και των ζητημάτων ασφαλείας που σχετίζονται με την αναδυόμενη τεχνολογία.
"Οι συναντήσεις μας ήταν πάντα ειλικρινείς και ευθείες. Δεν συμφωνούσαμε πάντα, αλλά ήταν πάντα ξεκάθαρες", δήλωσε ο Μπάιντεν. "Και η σημερινή ημέρα βασίστηκε σε αρκετούς μήνες δουλειάς που έχουμε κάμει τον τελευταίο καιρό με διπλωματία υψηλού επιπέδου μεταξύ των ομάδων μας".
Όμως, το μεγάλο ερώτημα είναι αν αυτές οι μεγαλόστομες διακηρύξεις προθέσεων θα μετατραπούν σε πράξη και κυρίως αν οι Αμερικανοί θα σταματήσουν να υπονομεύουν και να θέτουν εμπόδια στις σχέσεις άλλων χωρών με την Κίνα και, κυρίως, αν θα σταματήσουν την προσπάθειά τους να διασαλεύσουν τις σχέσεις Κίνας με τις χώρες της Ευρώπης.
Υπενθυμίζεται ότι οι Αμερικανοί εξέφρασαν στην Κυβέρνηση της Αυστραλίας τη δυσαρέσκειά τους για τις διμερείς οικονομικές συμφωνίες που είχε υπογράψει με την Κίνα. Επίσης είχαν προσπαθήσει να παρασύρουν την Ευρώπη σε αντιπαράθεση με την Κίνα, υποστηρίζοντας ότι η Κίνα ενισχύει στρατιωτικά τη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία, και γι’ αυτό πρέπει να επιβάλουν κυρώσεις στο Πεκίνο.
Η προσπάθεια αυτή φαίνεται ότι απέτυχε, γιατί η Ευρώπη έχει ισχυρά συμφέροντα με την Κίνα και δεν έχει καμιά διάθεση να πέσει στην παγίδα των Αμερικανών, όπως την έπαθε με το Ουκρανικό.
Υπογραμμίζουμε ότι η σχέση μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου θα είναι καθοριστική για δεκαετίες, αλλά δυστυχώς έχει φθαρεί άσχημα εν μέσω μιας αυξανόμενης απειλής στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, η οποία έχει ωθήσει τις διμερείς σχέσεις στο χαμηλότερο σημείο τους εδώ και μισό αιώνα.
Ο Πρόεδρος Σι φάνηκε ότι έχει επιτύχει τους δικούς του στόχους: να κερδίσει παραχωρήσεις στην αμερικανική πολιτική με αντάλλαγμα υποσχέσεις συνεργασίας, και να χαλαρώσουν οι διμερείς εντάσεις, πράγμα που θα επιτρέψει μεγαλύτερη εστίαση στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας του και μια ευκαιρία να προσελκύσει ξένους επενδυτές στην Κίνα.
Όπως έγραψε η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς,«ο Σι είπε σε ένα ακροατήριο περίπου 300 ατόμων: «Ο εκσυγχρονισμός για 1,4 δισ. Κινέζους είναι μια τεράστια ευκαιρία που προσφέρει η Κίνα στον κόσμο. Ο κόσμος χρειάζεται η Κίνα και οι ΗΠΑ να συνεργαστούν για ένα καλύτερο μέλλον», και πρόσθεσε: «Η Κίνα είναι έτοιμη να γίνει εταίρος και φίλος των ΗΠΑ».
Ο Κινέζος Πρόεδρος δήλωσε στους ηγέτες των επιχειρήσεων στο Σαν Φρανσίσκο: «Το νούμερο ένα ερώτημα για εμάς είναι: είμαστε αντίπαλοι ή εταίροι;». Εάν οι ΗΠΑ και η Κίνα έβλεπαν ο ένας τον άλλον ως αντίπαλο, προειδοποίησε, «αυτό θα οδηγήσει μόνο σε λανθασμένη χάραξη πολιτικής, λανθασμένες ενέργειες και ανεπιθύμητα αποτελέσματα».
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος διέπραξε σοβαρό διπλωματικό ατόπημα λίγες ώρες μετά τη συνάντησή του με τον Κινέζο Πρόεδρο, όταν σε συνέντευξη Τύπου ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν εξακολουθεί να έχει την άποψη ότι ο Σι είναι δικτάτορας, όπως είχε πει τον Ιούνιο. Ο Μπάιντεν απάντησε: "Κοιτάξτε, είναι. Είναι δικτάτορας με την έννοια ότι είναι ένας τύπος που διοικεί μια χώρα η οποία είναι μια κομμουνιστική χώρα που βασίζεται σε μια μορφή διακυβέρνησης εντελώς διαφορετική από τη δική μας».
Το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών απέφυγε να δώσει συνέχεια στο θέμα, αλλά χαρακτήρισε τη δήλωση Μπάιντεν ως «εξαιρετικά λανθασμένη και ανεύθυνη πολιτική χειραγώγηση" .
Υστερόγραφο:
- Ένας κύριος λόγος που η Κύπρος χάνει την αξιοπιστία της μεταξύ των Κινέζων επενδυτών είναι ότι διάφοροι Κινέζοι που παρουσιάζονται ως μεσάζοντες πλησιάζουν πλούσιους συμπατριώτες τους για να επενδύσουν στην Κύπρο, απαιτώντας ταυτόχρονα από τους Κύπριους επιχειρηματίες Ανάπτυξης Γης προμήθεια πέραν του 35% της αξίας της επένδυσης. Μερικοί Κύπριοι ντιβέλοπερς υποκύπτουν στις απαιτήσεις των μεσαζόντων και αυξάνουν τις τιμές πώλησης των ακινήτων. Σε κάποια στιγμή οι Κινέζοι επενδυτές μαθαίνουν την αλήθεια και, νιώθοντας ξεγελασμένοι, αποφεύγουν να επενδύσουν ξανά στην Κύπρο.
- Δεν έχουμε ακούσει από τον λαλίστατο Γενικό Ελεγκτή αν έχει ποτέ ερευνήσει πόσα χρήματα ξοδεύει ο Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων ( CIPA) για τις πολυπληθείς, πολυδάπανες και πολυάριθμές αποστολές του στο εξωτερικό και πόσες επενδύσεις έφερε τελικά στην Κύπρο. Γιατί δεν κάνει έλεγχο κόστους- απόδοσης για τις δραστηριότητες αυτού του Οργανισμού;
- Τέλος, ένα ερώτημα για τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη: Τι έγινε, αλήθεια, εκείνη η πολυδιαφημισμένη «συναντίληψη» για την Πύλα; Είχε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα; Φανταστείτε να μας προκύψει μια ανάλογη «συναντίληψη» για την επίλυση του Κυπριακού.