Αναλύσεις

Τις εξελίξεις σε Κυπριακό και Μέση Ανατολή συζήτησαν ΠτΔ - Εμίρης Κατάρ

Συνάντηση με τον Εμίρη του Κατάρ, Tamim bin Hamad Al Thani, είχε σήμερα στη Ντόχα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μετέβη σήμερα το πρωί στο Παλάτι, όπου έτυχε επίσημης υποδοχής, με στρατιωτικό άγημα να αποδίδει τιμές, ενώ στη συνέχεια έγινε ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων Κύπρου και Κατάρ και ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Εμίρης του Κατάρ παρακάθισαν σε κατ’ ιδίαν συνάντηση, την οποία ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Όπως αναφέρεται, ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν κατά τις συνομιλίες ήταν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, περιλαμβανομένης και της πρωτοβουλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, η παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις, καθώς και θέματα ενέργειας και επενδύσεων.

Συμπληρώνεται ότι το μεσημέρι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτει προς τιμή του ο Εμίρης του Κατάρ.

Σημειώνεται ακόμη ότι νωρίτερα σήμερα το πρωί o Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, ενώ υπενθυμίζεται ότι στο Υπουργείο Παιδείας στη Ντόχα υπεγράφη Μνημόνιο Συναντίληψης για συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της Ανώτερης Εκπαίδευσης, της Επιστημονικής Έρευνας και της Τεχνολογίας.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν στην Ντόχα, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Ειρήνη Πική, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στο Κατάρ Νικόλας Μανώλης, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Μαριλένα Ραουνά και ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΥΠΕ