Παραπολιτικά

Του Ακάμα... αει-λεωφόρος ανάπτυξη

Από τη στιγμή που μπήκαν οι μπουλντόζες στον Ακάμα, σάστα τζι εγείρασιν! Έτσι γινόταν πάντα. Κατά το πρότυπο των στρατιωτικών επιχειρήσεων, όταν μπαίνουν πρώτα τα άρματα και ακολουθεί ο στρατός. Τώρα μπήκαν πρώτα οι μπουλντόζες στον Ακάμα και θα ακολουθήσει ένας... «στρατός» από ντιβέλοπερς, ξενοδόχους, επιχειρηματίες και βεβαίως τουρίστες.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έδωσε οδηγίες για αναστολή των έργων κατασκευής δρόμων στην περιοχή, όταν είδε κι αυτός φωτογραφίες που παρουσιάζουν σοβαρές παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον. Το περίεργο είναι που ο Υπουργός Γεωργίας, όταν επισκέφθηκε τον Ακάμα για επιτόπια εξέταση, δεν βρήκε καμιά παρέμβαση!

Από την πλευρά τους, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις εξέφρασαν τη μεγάλη ανησυχία τους για τα καταστροφικά αποτελέσματα που επιφέρουν στο περιβάλλον τα διεξαγόμενα οδικά έργα. Σημείωσαν, συγκεκριμένα, ότι το πρόβλημα με το εύρος και το μήκος του οδικού δικτύου, καθώς και τον αριθμό των χώρων στάθμευσης εντός της περιοχής Natura 2000, πηγάζει από την προγραμματιζόμενη χρήση τους από πολλές εκατοντάδες ιδιωτικά οχήματα που θα διασχίζουν την προστατευόμενη περιοχή, κατά παράβαση της αρχής της βιώσιμης κινητικότητας και των διεθνών προτύπων που διέπουν τα Εθνικά Πάρκα. Εντάξει, παιδιά, πώς κάνετε έτσι; Πολύ κοντά είναι τα δύο. Τι Εθνικό Πάρκο, τι Εθνικό... Πάρκινγκ!

Επίσης και η λεωφόρος που θα κατασκευαστεί θα είναι στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης. Απλώς θα μετονομαστεί σε... αει-λεωφόρο ανάπτυξη!

Εν τω μεταξύ, προβληματίζουν έντονα και οι συχνές πυρκαγιές που ξεσπούν κοντά σε χωριά της περιοχής του Ακάμα. Στη Δρούσεια, στην Ίνεια, στις Πάνω Αρόδες και σε άλλα χωριά κάθε λίγο τρέχουν το Τμήμα Δασών και η Πυροσβεστική να θέσουν υπό έλεγχο πυρκαγιές, οι οποίες φαίνεται να είναι κακόβουλες και να σχετίζονται με την εφαρμογή του διαχειριστικού σχεδίου του Ακάμα. Οι εμπρηστές προφανώς διαφωνούν με το σχέδιο και πάνε και πυρπολούν την περιοχή για να εμποδίσουν την εφαρμογή του, προτιμώντας να μην υπάρχει στο τέλος καθόλου Ακάμας.

Ο Λεόντιος Μαχαιράς, στο περίφημο «Χρονικόν» του, κατέγραψε την εκδοχή ότι όταν οι Σαρακηνοί έκαψαν την Κύπρο, έμεινε μόνο το δυτικό της κομμάτι που δεν είχε καεί, γι’ αυτό και πήρε το όνομα Ακάμας. Σήμερα υπάρχει η εξής εφιαλτική προοπτική: Είτε να καεί και ο υπόλοιπος Ακάμας είτε να γεμίσει με πύργους και ουρανοξύστες... α λα Λεμεσός!

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ