Αναλύσεις

Νέα μείωση της παραγωγής μελετά ο ΟΠΕΚ - Οι πιέσεις του Ριάντ

Φρένο στην πτώση των τιμών του πετρελαίου βάζει η ανησυχία ότι ο ΟΠΕΚ+ αναμένεται να αποφασίσει νέα ακόμα μείωση στην παραγωγή του, κατά τη συνεδρίασή του, αύριο Πέμπτη.

Ανοδικά κινούνται και πάλι οι τιμές

Φρένο στην πτώση των τιμών του πετρελαίου βάζει η ανησυχία ότι ο ΟΠΕΚ+ αναμένεται να αποφασίσει νέα ακόμα μείωση στην παραγωγή του, κατά τη συνεδρίασή του, αύριο Πέμπτη.

Το αργό πετρέλαιο Brent επέστρεψε και πάλι πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, μετά από ένα πτωτικό σερί τεσσάρων ημερών. Το West Texas Intermediate ήταν κοντά στα 75 δολ.. Σύμφωνα με το Blοomberg, ο ντε φάκτο ηγέτης του ΟΠΕΚ+, η Σαουδική Αραβία, ζήτησε από άλλα μέλη να μειώσουν τις ποσοστώσεις παραγωγής τους για να στηρίξουν την αγορά, αν και ορισμένοι αντιστέκονται.

«Οι αρκούδες του πετρελαίου θα πρέπει να προσέχουν να μην υποτιμούν την αποφασιστικότητα της Σαουδικής Αραβίας», σχολίασε ο Vishnu Varathan, επικεφαλής οικονομικών και στρατηγικής για την Ασία της Mizuho Bank Ltd. «Αλλά θα είναι δύσκολο για αυτούς να εξασφαλίσουν συναίνεση από όλα τα κράτη μέλη».

Το αργό έχει υποχωρήσει περίπου κατά ένα πέμπτο από τα τέλη Σεπτεμβρίου λόγω των άφθονων προμηθειών και των ανησυχιών για το παγκόσμιο οικονομικό σκηνικό, ασκώντας πίεση στη συμμαχία των 23 εθνών να παρέμβει στη σημερινή διαδικτυακή της συνάντηση. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποίησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι οι αγορές θα επιστρέψουν σε πλεόνασμα το επόμενο έτος εν μέσω δραματικής επιβράδυνσης της αύξησης της ζήτησης.

Περαιτέρω μέτρα

Έρευνα του Bloomberg σε traders και αναλυτές έδειξε ότι περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες αναμένουν από τον ΟΠΕΚ+ να λάβει περαιτέρω μέτρα για να συσφίξει την αγορά. Εάν η συμμαχία δεν ανακοινώσει πρόσθετη περικοπή περίπου 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα πέραν των περιορισμών από τη Σαουδική Αραβία, οι τιμές θα μπορούσαν ακόμα και κάτω από τα70 δολάρια ανά βαρέλι, σύμφωνα με αναλυτές του Eurasia Group με επικεφαλής τον Raad Alkadiri.

Πηγές που επικαλείται το Reuters, αναφέρουν ότι το θέμα νέας μείωσης στην παραγωγή κερδίζει έδαφος στον ΟΠΕΚ και είναι πολύ πιθανή η λήψη ανάλογης απόφασης. Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοι με επικεφαλής τη Ρωσία, γνωστός ως ΟΠΕΚ+, θα ξεκινήσουν τις online συναντήσεις τους για να αποφασίσουν τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου στις 1300 GMT την Πέμπτη, σύμφωνα με σχέδιο ημερήσιας διάταξης που είδε το Reuters.

Η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη για το Σαββατοκύριακο 25-26 Νομεβρίου αλλά αναβλήθηκε λόγω διαφωνίας σχετικά με τα επίπεδα παραγωγής με τους Αφρικανούς παραγωγούς. Ωστόσο φαίνεται ότι έχει υπάρξει συμββασμός με τις δύο πλευρές.

Το Κουβέιτ, μέλος του ΟΠΕΚ, δεσμεύεται σε οποιεσδήποτε αποφάσεις εκδίδει ο ΟΠΕΚ, ιδίως εκείνες που αφορούν τις ποσοστώσεις της αγοράς και την παραγωγή πετρελαίου, ανέφερε το υπουργείο πετρελαίου της χώρας σε ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Την Πέμπτη οι υπουργοί της συμβουλευτικής ομάδας που ονομάζεται Κοινή Υπουργική Επιτροπή Παρακολούθησης θα ξεκινήσουν τις συνομιλίες, ενώ θα ακολουθήσει συνεδρίαση της πλήρους ομάδας χάραξης πολιτικής των υπουργών του ΟΠΕΚ+, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη.

Η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+ έχουν ήδη ανακοινώσει συνολικές περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου κατά περίπου 5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd), ή περίπου 5% της ημερήσιας παγκόσμιας ζήτησης, σε μια σειρά από βήματα που ξεκίνησαν στα τέλη του 2022.

Αυτό περιλαμβάνει την πρόσθετη εθελοντική μείωση της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, η οποία λήγει στα τέλη Δεκεμβρίου, και τη ρωσική μείωση των εξαγωγών κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως επίσης μέχρι το τέλος του έτους.

ΠΗΓΗ: ΟΤ