Παραπολιτικά

Ο Κεραυνός και οι άλλοι

Άλλος έχει το όνομα και άλλοι τη χάρη! Ο βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας, για παράδειγμα, δεν έχει το όνομα, αλλά έχει πολλούς... κεραυνούς, τους οποίους εκτοξεύει μαζικά κατά του Υπουργού Οικονομικών, Μάκη Κεραυνού, με αφορμή την απόφαση του τελευταίου να αφαιρέσει ποσό 23 εκατομμυρίων ευρώ από τον Προϋπολογισμό του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, ο οποίος αποτελεί το αποκούμπι των προσφύγων. Απείλησε, μάλιστα, ο κ. Κουλίας να καταψηφίσει τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αν δεν αναθεωρηθεί η απόφαση. Τον κ. Κεραυνό κεραυνοβόλησε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, Νίκος Κέττηρος, λέγοντάς του ότι «πάτησε πάνω στην Αγία Τράπεζα» (τις κοσμικές... τράπεζες δεν τις «πάτησε» ακόμη ο ΥΠΟΙΚ). Την ίδια στάση τήρησαν και οι άλλοι βουλευτές, μέλη της Επιτροπής.

Το τελευταίο διάστημα ο Υπουργός Οικονομικών έχει την «τιμητική» του στη Βουλή, καθώς εξετάζονται από τους εκπροσώπους του λαού ο Προϋπολογισμός του Κράτους και οι Προϋπολογισμοί Υπουργείων και άλλων φορέων. Στο στόχαστρο βρέθηκε και το θέμα της Υγείας, καθώς ο κ. Κεραυνός έχει δηλώσει ότι το ΓεΣΥ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη απειλή για τα δημόσια οικονομικά, στέλνοντας το μήνυμα ότι αν δεν υπάρξει συνετή διαχείριση, η οικονομία ίσως καταλήξει... στον αναπνευστήρα.

Αυτή είναι η μοίρα κάθε Υπουργού Οικονομικών, κύριε Μάκη μου. Να του ζητούν κι άλλα λεφτά όλοι οι άλλοι κι αυτός να αρνείται να ανοίξει την «κάσιαν» και να γίνεται ο «κακός» της ιστορίας. Και καθώς πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα, να το θέσουμε και διαφορετικά. Τα κόμματα και άλλοι φορείς (συντεχνίες, οργανωμένα σύνολα κ.λπ.) απαιτούν από τον κ. Κεραυνό να ντυθεί... Άη Βασίλης και να σκορπίζει απλόχερα τα δώρα που του ζητούν, ενώ ο ίδιος θέλει να αναλάβει τον ρόλο του αντιπαθούς... αρχιτσιγκούνη Εμπενίζερ Σκρουτζ, της «Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας» του Ντίκενς.

Ωστόσο τα λεφτά είναι μετρημένα. Ο ΥΠΟΙΚ έχει ήδη δώσει γενναιόδωρα την ΑΤΑ (οι συντεχνίες ζητούν και το 100%), ο Προϋπολογισμός του ΓεΣΥ είναι αυξημένος κατά 11,6% και στο βάθος εμφανίζεται και το εφιαλτικό ενδεχόμενο να χρειαστούν αποζημιώσεις-μαμούθ για τους «κουρεμένους» καταθέτες της Λαϊκής.

Γι’ αυτό εμφανίζεται τόσο σφιχτοχέρης ο κ. Κεραυνός. Έχει, προφανώς, κατά νουν τη συμβουλή που μας κατέλιπαν οι πρόγονοί μας: «Άπλωννε τα πόδκια σου ώς τζιαμαί που φτάννει το πάπλωμαν»...

ΜΠΟΞΕΡ