Παραπολιτικά

Οι «έξυπνες» πόλεις θέλουν και έξυπνους... Δημάρχους

Στο επίκεντρο των «έξυπνων πόλεων» θα πρέπει να βρίσκονται οι πολίτες, ήταν το μήνυμα που έστειλαν κρατικοί και άλλοι αξιωματούχοι κατά τα πρόσφατα εγκαίνια του έργου «Ανάπτυξη Υποδομών και Συστημάτων Έξυπνης Πόλης του Δήμου Λευκωσίας». Τόσο η Λευκωσία, όσο και άλλες πόλεις της μικρονησίδας μας μετατρέπονται σιγά-σιγά σε «έξυπνες», με κύριο στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό προωθείται η ανάπτυξη δικτύων δεδομένων επόμενης γενιάς, συστήματα έξυπνου οδικού φωτισμού, συστήματα έξυπνης κινητικότητας, διαχείριση απορριμμάτων και τα λοιπά.

Πολύ ωραία όλα αυτά. Αλλά παράλληλα με τις «έξυπνες» πόλεις, θα θέλαμε και πόλεις που κυρίως δεν θα ταλαιπωρούν τους πολίτες.

Πόλεις, όπου η κυκλοφορία στους δρόμους θα διεξάγεται ομαλά και δεν θα γίνονται τα νεύρα των πολιτών τσατάλια μέχρι να φθάσουν στον προορισμό τους. Όπου θα βρίσκεις εύκολα χώρο στάθμευσης. Όπου οι δημόσιες συγκοινωνίες θα εξυπηρετούν τον πολίτη και όχι να τον απωθούν.

Πόλεις που δεν θα πλημμυρίζουν... όταν «κατουρήσει ο στρούθος».

Πόλεις χωρίς καυσαέρια και χωρίς ηχορύπανση.

Πόλεις που να είναι καθαρές και χωρίς πεταμένα σκουπίδια και άλλα περιβαλλοντικά προβλήματα.

Πόλεις, όπου δεν θα φοβάσαι να κυκλοφορείς τα βράδια.

Πόλεις χωρίς υποβαθμισμένες περιοχές και χωρίς γκετοποιημένα σημεία.

Πόλεις με λογικά και όχι εξοντωτικά ενοίκια.

Πόλεις, τέλος πάντων, που να είναι... κανονικές πόλεις.

Σίγουρα μας χαροποιεί το γεγονός ότι έχουμε πλέον «έξυπνες» πόλεις. Αλλά η εξυπνάδα δεν πρέπει να αφορά μόνο τα... smartphones και τις άλλες έξυπνες τεχνολογικές εφαρμογές. Θα πρέπει πρωτίστως να επιλύει με έξυπνο τρόπο τα καθημερινά προβλήματα των δημοτών.

Και, βεβαίως, χρειαζόμαστε και έξυπνους... δημοτικούς άρχοντες, οι οποίοι να κάνουν καλύτερη τη ζωή των δημοτών. Στις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης, το

2024, οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν Δημάρχους με τα πιο πάνω χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ τα κόμματα εξακολουθούν να κινούνται σε ένα ρευστό προεκλογικό σκηνικό, με πολλούς άλυτους γρίφους όσον αφορά την επιλογή των υποψηφίων και τις κομματικές συνεργασίες. Κυκλοφορούν ονόματα, κυοφορούνται συνεργασίες, γίνονται επαφές (παρασκηνιακές και προσκηνιακές), αλλά ακόμη δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις.

Ένα είναι το δεδομένο. Ότι η επιτυχία ή αποτυχία εκλογής Δημάρχων θα εξαρτηθεί από το πόσο... έξυπνες επιλογές θα κάνει κάθε κόμμα!

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ