Αναλύσεις

Χάρτης: Αναβαθμίζεται ο κατοχικός στρατός και στην Αθηένου (ΒΙΝΤΕΟ)

Συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, ραντάρ, θερμικές κάμερες, νέα ορύγματα και οχυρωματικά έργα, συστήματα αντι-drone και παρεμβολών σημάτων GPS, ακόμη και πυλώνες ύψους 15 μέχρι 20 μέτρα, έστησαν το τελευταίο διάστημα οι Αττίλες κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης στην Αθηένου.

Συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, ραντάρ, θερμικές κάμερες, νέα ορύγματα και οχυρωματικά έργα, συστήματα αντι-drone και παρεμβολών σημάτων GPS, ακόμη και πυλώνες ύψους 15 μέχρι 20 μέτρα, έστησαν το τελευταίο διάστημα οι Αττίλες κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης στην Αθηένου.

Πρόκειται για σειρά αναβαθμίσεων του κατοχικού στρατού επί του εδάφους, οι οποίες έχουν κορυφωθεί τον τελευταίο μήνα και οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας τις κρατούν μυστικές.

Η κυβέρνηση όχι μόνο γνωρίζει, αλλά προσπαθεί να διαχειριστεί το θέμα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, παρόλο που, όπως πληροφορούμαστε, οι συσκέψεις είναι απανωτές για το θέμα και η παρακολούθηση των διεργασιών που διεξάγουν οι Αττίλες είναι συνεχής.

Οι Αττίλες προχωρούν με σχέδιο σε έργα και εγκαταστάσεις που αναβαθμίζουν τη στρατιωτική επιχειρησιακή τους ικανότητα, με κορύφωση των εργασιών τις τελευταίες εβδομάδες.

Αναβαθμίζουν τα ηλεκτρονικά τους μέσα, με στόχο τόσο την παρακολούθηση της περιοχής, όσο και την αναβάθμιση υποδομών για αρτιότερο συντονισμό πιθανών στρατιωτικών επιχειρήσεων, ενώ προχωρούν και σε οχυρωματικά έργα.

Στην αριστερή πλευρά του χάρτη είναι το ύψωμα με την ονομασία «Καυκάλα του Πυρογιού», με την έντονη γραμμή είναι η γραμμή αντιπαράταξης, ενώ το σημείο στη δεξιά πλευρά του χάρτη είναι το τουρκικό φυλάκιο, με την περιοχή να αποκαλείται από τους ντόπιους «Πολυβολείο των Γόλγων».

Και στα δύο σημεία αλλά και κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης σε ορισμένα σημεία έχουν προχωρήσει σε έργα.

Όπως φαίνεται ξεκάθαρα στα πλάνα του ΣΙΓΜΑ, πολύ πρόσφατα εγκατέστησαν στο ύψωμα δίπλα από το φυλάκιο τους, μια μεγάλη αντέννα. Το ύψος της ξεπερνά τα 15 μέτρα.

Δίπλα από την αντένα έχουν τοποθετήσει και δύο σημαίες, μια τουρκική και μια του ψευδοκράτους.

Πάνω σε αυτή την αντένα εγκαθιστούν τα ηλεκτρονικά τους συστήματα και τις θερμικές κάμερες.

Από εκεί θα μπορούν με τη βοήθεια της τεχνολογίας να ελέγχουν ολόκληρη την περιοχή, και εννοείται να συντονίζουν και στρατιωτικές κινήσεις.

Υπάρχει δηλαδή στρατηγικός σχεδιασμός των Τούρκων για ολόκληρη την περιοχή, όπως στην περιοχή της Πύλας.

Αν διερωτάται κανείς γιατί δεν έκαναν νέα προέλαση και παραβίαση του στάτους κβο, η απάντηση είναι ότι ίσως δεν τη χρειάζονται, αφού ελέγχουν τα περισσότερα υψώματα της περιοχής.

Οι αναβαθμίσεις του κατοχικού στρατού κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης στην περιοχή της Αθηαίνου

Ραντάρ προσωπικού και θερμικές κάμερες

Συστήματα αντι-drone

Συστήματα παρεμβολών GPS (Spoofing)

Πυλώνες ύψους 15-20 μέτρων για εγκατάσταση των συστημάτων

Νέα ορύγματα και οχυρωματικά έργα

Το δεύτερο σημείο είναι στο τουρκικό φυλάκιο στο «Πολυβολείο των Γόλγων»

Στην περιοχή κοντά στο τουρκικό φυλάκιο, υπήρξε επίσης έντονη δραστηριότητα τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν για τουρκικό ερπυστριοφόρο όχημα το οποίο διεξήγαγε χωματουργικές εργασίες.

Εκεί σε αυτό το σημείο σκάφτηκαν νέα ορύγματα, αλλά και νέες οχυρωματικές θέσεις.

Το τουρκικό φυλάκιο είναι λιγότερο από ένα χιλιόμετρο από την Αθηένου. Κάτοικοι της περιοχής με αναφέρθηκαν σε νυχτερινές εργασίες των Τούρκων.

Τι κάνει η Κυβέρνηση και η Εθνική Φρουρά

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Άμυνας γνωρίζει τα πάντα, ωστόσο δεν ήθελαν να προχωρήσουν σε δημοσιοποίηση των τουρκικών κινήσεων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι διεξάγονται συσκέψεις των αρμοδίων, μια τέτοια σύσκεψη πραγματοποιήθηκε και τα τελευταία 24ωρα.

Οι Αρχές παρακολουθούν στενά τις κινήσεις των Τούρκων και θα συνεχίζουν να το πράττουν, διότι όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, αλλάζει η στρατιωτική γεωγραφία στην περιοχή της νεκρής Ζώνης στην Αθηένου.