Ειδήσεις

Κίσινγκερ και Κύπρος - Ιστορικά βίντεο με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο

Έφυγε στις 29/11/23 σε ηλικία 100 ετών ο Δρ Χενρι Κίσσινγκερ. Για τον ρόλο και την ανάμειξη του Δρ Χένρι Κίσσινγκερ στο Κυπριακό έχουν γραφτεί τόνοι βιβλίων εδώ και δεκαετίες. Τα αποδεσμευμένα έγγραφα του Λευκοί Οίκου για εκείνη την περίοδο, τα μυστικά τηλεγραφήματα, οι επαφές με Μακάριο, Κάλαχαν και Ετζεβίτ είναι πλέον εύκολα προσβάσιμα στο διαδίκτυο .

Ακολουθούν κάποια χαρακτηριστικά ιστορικά βίντεο και φωτογραφίες με τις επαφές Κίσσιγκερ σε σχέση με το Κυπριακό.

7 Μαΐου 1974

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ, συναντά τον Πρόεδρο της Κύπρου, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και τον Σοβιετικό Υπουργό Εξωτερικών, Αντρέι Γκρομίκο, στη Λευκωσία.

22 Ιουλίου 1974

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ΄ συναντά τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ στην Ουάσινγκτον

29 Ιουλίου 1974

Ο Κισιγκερ λέει στο Μακάριο ότι υπάρχουν πολλοί μάγειροι και ο Μακάριος του απαντά ότι ο ιδιος θέλει Αμςρικανο μάγειρα ( https://simerini.sigmalive.com/article/2023/8/4/kisingker-uparkhoun-polloi-mageiroi-makarios-ego-protimo-amerikano-mageira/?_gl=1*1io2con*_ga*MTQ0NTE3NjEyMC4xNjUxMDYxNDQ0*_ga_97FY0LL9WH*MTcwMTM2MTk4NC4yMDEuMS4xNzAxMzYyNjQ1LjAuMC4w)

22 Αυγούστου 1974

Χένρι Κίσινγκερ και γερουσιαστής Γουίλιαμ Φούλμπραιτ μιλούν για Κύπρο.

20 Αυγούστου 1974

Ο Κίσινγκερ είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιμείνουν στην «αυστηρή διατήρηση» της εκεχειρίας στην Κύπρο και θα πιέσουν την Τουρκία «να επιδείξει ευελιξία και ανησυχία για τις ελληνικές ευαισθησίες, τόσο ως προς το έδαφος όσο και το μέγεθος των στρατιωτικών δυνάμεων στο νησί.

Αλλά ο κ. Κίσινγκερ εξέφρασε επίσης εκνευρισμό για τις επανειλημμένες κατηγορίες από την Αθήνα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν υποστηρίξει σιωπηρά την τουρκική στρατιωτική κατάληψη του ενός τρίτου της Κύπρου και είχαν δείξει μια φιλοτουρκική στάση στις πολιτικές τους.

Σχολιάζοντας την απόφαση του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή να αποσύρει τα ελληνικά στρατεύματα από το ΝΑΤΟ με το σκεπτικό ότι οι πολιτικές της Ουάσιγκτον ήταν φιλοτουρκικές, ο κ. Κίσινγκερ είπε: «Δεν θα πιεστούμε από απειλή αποχώρησης από τη συμμαχία ή αντιαμερικανικές διαδηλώσεις που, σε κάθε περίπτωση, είναι εντελώς αδικαιολόγητες από το ιστορικό μας».

Ξανά και ξανά, ο κ. Κίσινγκερ κάλεσε για διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό, τονίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υποστήριζαν οποιαδήποτε πρωτοβουλία, είτε με άμεση συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών είτε κάποια άλλη κυβέρνηση όπως αυτή της Βρετανίας.

28 Ιανουαρίου 1975

Συνέντευξη τύπου Κίσινγκερ που μιλάει για τη βοήθεια των ΗΠΑ στην Τουρκία και την κατάσταση στην Κύπρο.

5 Μαίου1975

Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, Πρόεδρος της Κύπρου, φθάνει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, συναντά τον Υπουργό Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ και κάνει δήλωση.

ΚΙΣΙΝΓΚΕΡ - ΜΑΚΑΡΙΟΣ.jpg