Εργασία

Μέσα Δεκεμβρίου ξεκαθαρίζει η αναθεώρηση του κατώτατου μισθού

Οι θέσεις συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων και το θέμα της ωριαίας απόδοσης που επαναφέρουν οι συντεχνίες

Σε προπαρασκευαστικό στάδιο βρίσκεται το θέμα της αναθεώρησης του εθνικού κατώτατου μισθού. Όπως είναι γνωστό, όταν τον Ιανουάριο του 2023 είχε εισαχθεί ο εθνικός κατώτατος μισθός επί υπουργίας Κυριάκου Κούσιου, μια από τις παραμέτρους που είχαν τεθεί ήταν η αναθεώρηση του μισθού σε ένα χρόνο. Επομένως προβλέπεται ότι την 1.1.2024 ο κατώτατος μισθός θα αναθεωρηθεί και θα ισχύσει, όπως έχουμε πληροφορηθεί, για τα επόμενα δυο χρόνια.

Για το θέμα έχει συσταθεί ειδική Τεχνική Επιτροπή, η οποία μέχρι σήμερα έχει συνεδριάσει μόλις δυο φορές, επομένως είναι ακόμα νωρίς για να διαμορφωθούν οι θέσεις των κοινωνικών εταίρων που απαρτίζουν την Επιτροπή. Μέλη της οποίας είναι οι συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις, ο Γενικός Διευθυντής και ο Διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας και ένας ακαδημαϊκός.

Ξεκαθαρίζει μέσα Δεκεμβρίου

Σύμφωνα με τα όσα έχουμε πληροφορηθεί από τους κοινωνικούς εταίρους, το όλο θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει περί τα μέσα Δεκεμβρίου, οπότε και η Τεχνική Επιτροπή θα συντάξει μια εισηγητική έκθεση, η οποία μπορεί να είναι κοινά αποδεχτή, μπορεί όμως και όχι. Η έκθεση αυτή θα διαβιβαστεί στον Υπουργό Εργασίας, ο οποίος είτε μέσω διαβούλευσης θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει την έγκριση όλων των μερών είτε θα διαμορφώσει ο ίδιος την τελική του πρόταση και θα την προωθήσει στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση. Επομένως, σε αυτό το στάδιο, δεν φαίνεται το ενδεχόμενο να κηρυχθεί αδιέξοδο στην περίπτωση που δεν υπάρξει ομόφωνη απόφαση. Σημειώνεται ότι, στο ενδιάμεσο, το όλο ζήτημα θα απασχολήσει και το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα.

Εργοδότες

Όσον αφορά τώρα τις θέσεις των κοινωνικών εταίρων, αξίζει να σημειωθεί ότι δύσκολα αναμένεται να υπάρξει σύγκλιση απόψεων, δεδομένου ότι και στην υιοθέτηση του εθνικού κατώτατου μισθού πριν από περίπου ένα χρόνο και οι δυο πλευρές, δηλαδή συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις, δεν ήταν ικανοποιημένες με την πρόταση του τότε Υπουργού Εργασίας Κυριάκου Κούσιου. Οι εργοδότες, λοιπόν, αν και δεν τοποθετήθηκαν ακόμα επίσημα, σίγουρα δεν θα ήθελαν να δουν τον κατώτατο μισθό να αυξάνεται ακόμα περισσότερο, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κατά την οποία το κόστος για τις επιχειρήσεις όσον αφορά ιδιαίτερα τα καύσιμα και το ρεύμα είναι αρκετά ψηλό. Αν και προ ημερών ψηφίστηκε η μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, εντούτοις οι εργοδοτικές οργανώσεις δεν αναμένεται να δουν με καλό μάτι την αύξηση του εργατικού κόστους με την άνοδο του κατώτατου μισθού.

Μιλώντας στη «Σημερινή» ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, εξέφρασε την ελπίδα να επιτευχθεί μια κοινά αποδεκτή τοποθέτηση από πλευράς της Τεχνικής Επιτροπής, η οποία να λάβει υπόψη όλους τους παράγοντες. Ωστόσο, συμπλήρωσε, αν δεν επιτευχθεί κάτι τέτοιο, τότε δεν αναμένεται να υπάρξει αδιέξοδο, αλλά ο Υπουργός Εργασίας θα λάβει την πολιτική απόφαση και θα διαβιβάσει την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο για ψήφιση του αναθεωρημένου κατώτατου μισθού.

Συντεχνίες

Στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται να κινούνται από την άλλη οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ και ΠΕΟ, οι οποίες θα επιδιώξουν την αύξηση του εθνικού κατώτατου μισθού. Μιλώντας στη «Σημερινή» ο ΓΓ της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, τόνισε την ανάγκη αύξησης του κατώτατου μισθού εξαιτίας της διάβρωσης της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, ως απόρροια των πληθωριστικών πιέσεων. Μάλιστα, όπως επισήμανε, θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι η αναθεώρηση του κατώτατου θα ισχύσει για τα επόμενα δυο χρόνια, επομένως θα πρέπει να υπάρξει τέτοια αύξηση, που να καλύπτει τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Ο κ. Μάτσας ανέφερε ειδικότερα ότι στον ένα σχεδόν χρόνο που ισχύει ο εθνικός κατώτατος μισθός στην Κύπρο, η διάβρωση της αγοραστικής αξίας του μισθού σε συνδυασμό με τις συνεισφορές σε κοινωνικές ασφαλίσεις και ΓεΣΥ έχουν μειώσει την πραγματική καθαρή αξία του μισθού κατά 20% περίπου. Όλα αυτά, συμπλήρωσε, θα πρέπει να συνυπολογιστούν στην αναθεώρηση του κατώτατου μισθού.

Από την πλευρά της, η ΓΓ της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους τόνισε ότι, πέραν της αύξησης του κατώτατου μισθού, θα πρέπει να ρυθμιστούν και ζητήματα, τα οποία δεν είχαν ρυθμιστεί όταν υιοθετήθηκε ο κατώτατος, όπως είναι για παράδειγμα η ωριαία απόδοσή του. Πρόκειται, όπως είπε, για ένα σημαντικό ζήτημα που αφορά αρκετούς εργαζομένους. Όσον αφορά την αύξησή του, η κ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κατώτατος μισθός αφορά κυρίως το πιο ευάλωτο κομμάτι των εργαζομένων και γι’ αυτό θα πρέπει να δούμε το ζήτημα προσεχτικά. Καταλήγοντας, η κ. Χαραλάμπους εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει ένας δομημένος διάλογος μεταξύ των εμπλεκομένων μερών και να επέλθει συμφωνία που να ικανοποιεί όλους και κυρίως να είναι προς όφελος των εργαζομένων.

Πρώτος μισθός

Υπενθυμίζεται ότι ο εθνικός κατώτατος μισθός θεσπίστηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο τον Ιανουάριο του 2023. Ως πρώτος μισθός ορίστηκαν τα 885 ευρώ κατά την πρόσληψη και τα 940 ευρώ μετά την πάροδο έξι μηνών. Ο εθνικός κατώτατος μισθός περιλαμβάνει όλα τα επαγγέλματα, πλην των οικιακών βοηθών, των ναυτιλιακών επαγγελμάτων και των εκπαιδευόμενων, δηλαδή μαθητών και φοιτητών. Πριν από την εισαγωγή του εθνικού κατώτατου μισθού υπήρχε κατώτατος σε 9 επαγγέλματα, όμως με την εισαγωγή του εθνικού κατώτατου αυτό έχει εκλείψει.