Αναλύσεις

Πόλεμος: Πώς επηρέασε τις επενδύσεις Ισραηλινών στην Κύπρο - Πριν vs μετά

Ο κτηματομεσίτης Πέτρος Λαζάρου αναλύει τις διαφορές στην αγοραστική συμπεριφορά των Ισραηλινών στον τομέα των ακινήτων - «Θα αγοράζουν γη, την οποία θα αναπτύσσουν, φέρνοντας υλικά από το Ισραήλ και θα πωλούν οι ίδιοι σε Ισραηλινούς»

Ο κτηματομεσίτης Πέτρος Λαζάρου αναλύει τις διαφορές στην αγοραστική συμπεριφορά των Ισραηλινών στον τομέα των ακινήτων - «Θα αγοράζουν γη, την οποία θα αναπτύσσουν, φέρνοντας υλικά από το Ισραήλ και θα πωλούν οι ίδιοι σε Ισραηλινούς»

Τα τελευταία τρία περίπου χρόνια η κάθοδος των Ισραηλινών υπήρξε μαζική ανέφερε ο κτηματομεσίτης και Διευθύνων Σύμβουλος της G&P Lazarou, Πέτρος Λαζάρου, επισημαίνοντας πως δεν είναι φαινόμενο που παρατηρείται μόνο στην επαρχία της Λάρνακας, όπως επικρατεί σήμερα η αντίληψη, αλλά είναι σε παγκύπρια κλίμακα. Επιβεβαίωσε ωστόσο, πως η Λάρνακα είναι αυτή που κρατά τα σκήπτρα.

Οι λόγοι για το προβάδισμα της Λάρνακας

Μιλώντας στο ΣΙΓΜΑ και την εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι ο κ. Λαζάρου εξήγησε ότι οι δύο κυριότεροι λόγοι που οι Ισραηλινοί επιδεικνύουν προτίμηση στην πόλη του Ζήνωνα είναι η διαθεσιμότητα των ακινήτων και οι ελκυστικές τιμές.

Όπως σημείωσε, ο πρώτος λόγος έγκειται στο ότι οι τιμές στην περιοχή ήταν πιο υποτιμημένες συγκριτικά με τις άλλες επαρχίες, με τη Λάρνακα να κερδίζει τη μεγαλύτερη μερίδα του λέοντος καθώς είχε περισσότερη γη και πιο πολλά διαμερίσματα σε συνδυασμό με πιο ελκυστικές τιμές. Διευκρίνισε βέβαιια, πως επενδύσεις έχουν γίνει και σε Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο.

Οι επενδυτικές προτιμήσεις των Ισραηλινών

Σκιαγραφώντας την ίδια ώρα τις επενδυτικές κινήσεις των Ισραηλινών, ο κ. Λαζάρου περιέγραψε πως υπάρχουν όλες οι «ταχύτητες», με τις ενοικιάσεις να καταγράφουν το τελευταίο διάστημα αύξηση, λόγω της πολεμικής σύρραξης που εκτυλίσσεται στην περιοχή. Προηγουμένως το “αγοράζοντας” ήταν ξεκάθαρα η κυριότερη επιλογή.

“Οι Ισραηλινοί σκέφτονται επενδυτικά”, επεσήμανε, διευκρινίζοντας πως σε αντίθεση με τους Άγγλους αγοραστές, η απόκτηση ακινήτων από πλευράς τους δεν γίνεται για σκοπούς lifestyle.

“Έρχονται fund investors ή επιχειρηματίες ανάπτυξης γης που αγοράζουν γη για να αναπτύξουν. Αν βρουν καλή τιμή του ‘τελειωμένου προϊόντος’ το αγοράζουν”, είπε, φέρνοντας ως παράδειγμα την Πάφο, όπου Ισραηλινοί προέβησαν σε αγορές ζαχαροπλαστείων, σούπερμαρκετ, εστιατορίων και διαμερισμάτων.

“Ό,τι υπήρχε σε resale και ήταν σε σωστή τιμή, το έχουν αγοράσει”.

Πως επηρεάζει ο πόλεμος

Σχολιάζοντας την κίνηση της αγοράς, μετά και από την έναρξη της πολεμικής σύγκρουσης, ο κ. Λαζάρου ανέφερε πως δεν έχει ενταθεί, ενώ έκανε λόγο για “μικρό πάγωμα”. Εξέφρασε εντούτοις, την άποψη πως με το τέλος του πολέμου θα υπάρξει μεγάλη επενδυτική κινητικότητα, με πιο έντονο ενδιαφέρον, λόγω ακριβώς των συνεπειών που φέρνει ένα τέτοιο συμβάν.

Έρχονται από Τελ Αβίβ και βολιδοσκοπούν

Αποκάλυψε παράλληλα, πως τις προηγούμενες ημέρες, ήρθαν πτήσεις από το Τελ Αβίβ, με σκοπό να βολιδοσκοπήσουν ακίνητα για να προβούν σε αγορές.

Τα ακίνητα αφορούν κυρίως γη, την οποία θέλουν ακολούθως να την αναπτύξουν, εξήγησε ο κ. Λαζάρου, επισημαίνοντας πως στόχος τους δεν θα είναι να την πωλήσουν σε Κύπριους, αλλά σε Ισραηλινούς.

Αναλύοντας τη βασικότερη διαφορά μεταξύ πριν και μετά την έναρξη της σύγκρουσης, ο κ. Λαζάρου τόνισε πως προηγουμένως, έρχονταν για να αγοράσουν ένα διαμέρισμα ή ένα σπίτι. "Πλέον, έρχονται για να αγοράσουν γη, την οποία θα αναπτύξουν και θα πωλήσουν οι ίδιοι", επισημαίνει.

Υλικά made in Israel

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον δεδομένο που φανέρωσε ο κ. Λάζαρου είναι πως την πλειοψηφία των υλικών που χρειάζονται για να οικοδομηθούν οι κατοικίες και τα διαμερίσματα, οι Ισραηλινοί προτίθενται να την φέρνουν στην Κύπρο από το εξωτερικό και κυρίως από το Ισραήλ.

“Για παράδειγμα, δεν θα αγοράζουν αλουμίνια από την Κύπρο, θα τα προμηθεύονται από το Ισραήλ”, σημείωσε ο κ. Λαζάρου.

Απαντώντας στο ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο ενδεχομένως να επηρεάσει τις κυπριακές επιχειρήσεις, ο κ. Λαζάρου παραδέχθηκε πως όντως μια τέτοια πρακτική δεν θα βοηθήσει την τοπική οικονομία, εντούτοις, θα βοηθήσει κυκλικά.

Όπως εξήγησε, από την στιγμή που θα βρίσκονται στην Κύπρο θα υπάρχει συμβολή αφού θα επισκέπτονται τοπικά εστιατόρια, σουπερμάρκετ, θα αγοράζουν αυτοκίνητα και θα βάζουν καύσιμα.

“Αλλά πρέπει και εμείς να αποφασίσουμε. Θέλουμε ανάπτυξη ή δεν θέλουμε;” τόνισε ο κ. Λαζάρου αναφερόμενος στην αύξηση που παρατηρείται στις τιμές των ακινήτων λόγω των Ισραηλινών.

Αναγνωρίζοντας πως οι τιμές στη Λάρνακα έχουν ανέβει, δημιουργώντας δυσκολίες στους Κυπρίους, ο κ. Λαζάρου επεσήμανε πως η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη με το κλειδί κατά τον ίδιο να βρίσκεται στην αύξηση των μισθών και των κερδών της επιχειρηματικότητας στην Κύπρο.

Μέχρι και 5 φορές πιο φθηνά τα ακίνητα από το Τελ Αβίβ

Όπως είπε, οι Ισραηλινοί που έρχονται στην Κύπρο αγοράζουν ακίνητα στο ⅕ ή ακόμη και στο ⅙ της τιμής σε σύγκριση με το τι υπάρχει στο Ισραήλ.

“Το διαμέρισμα που αγοράζουν 200 χιλιάδες στη Λάρνακα, το αντίστοιχο στο Ισραήλ είναι 1 εκατομμύριο”, υπογράμμισε ο κ. Λαζάρου, λέγοντας πως στην Κύπρο είναι πέντε φορές πιο φθηνό.

Παράλληλα, σημείωσε πως όταν έρχεται κάποιος με πάρα πολλά χρήματα, την ώρα που το βιοτικό επίπεδο της χώρας είναι χαμηλό, αυτό δημιουργεί αλυσιδωτά προβλήματα για τους ντόπιους.

“Δεν θα γίνουμε πιο πλούσιοι επειδή έρχονται αυτοί. Θα γίνουμε πιο φτωχοί”, προειδοποίησε, φέρνοντας ως παράδειγμα το Mayfair του Λονδίνου, περιοχή στην οποία κατοικούν κυρίως εύποροι Άραβες. “Το ίδιο κινδυνεύουμε να πάθουμε και στην Κύπρο”, υπογράμμισε.

Σωστά τα κυβερνητικά μέτρα - Προβληματίζει η εφαρμογή

Επιπρόσθετα, ο κ. Λαζάρου αξιολόγησε με θετικό πρόσημο τα μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση γύρω από το στεγαστικό, σημειώνοντας πως “η ανάπτυξη έρχεται πάντα με κίνητρα και όχι με τιμωρίες”.

Αναφερόμενος στα κίνητρα που δόθηκαν, είπε πως χρειάζεται να επεξηγηθούν πιο λεπτομερώς στους επαγγελματίες του κλάδου.

“Τι σημαίνει θα μου δώσεις περισσότερο συντελεστή και να είναι πιο χαμηλό το ενοίκιο. Ποιος θα αποφασίσει το ενοίκιο; Με τι υλικά θα κατασκευάσω το διαμέρισμα που θα ενοικιάσω; Θα είναι με μάρμαρο παρκέ ή μπετόν; Θα έχουν 10 μέτρα κουζίνα ή 2 μέτρα;” δήλωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να εξευρεθεί μια ακριβής φόρμουλα για να μπορέσουν να τα αξιολογήσουν και να απαντήσουν με ακρίβεια.

Ενοίκιο ή δόση

Στο ερώτημα ενοίκιο ή δόση, ο κ. Λαζάρου ανέφερε πως πάγια αρχή εάν κάποιος έχει την οικονομική ευχέρεια να “αντέξει” τη δόση, θα πρέπει πάντα να αγοράζει. Εξαίρεση ήταν η περίοδος μεταξύ 2008 - 2013 που ήταν η μοναδική φορά που οι τιμές στην Κύπρο είχαν υποχωρήσει.

ΠΗΓΗ EconomyToday