Πολιτισμός

Ρεκόρ συμμετοχών στο φετινό πρόγραμμα ΣΥΝeΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές 26 γυμνασίων και λυκείων της Κύπρου συμμετέχουν στο ΣΥΝeΚΠΑΙ-ΔΕΥΣΗ για τη δημιουργία ντοκιμαντέρ

Με τη συμμετοχή 26 σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, από όλη την Κύπρο, αρχίζουν στα μέσα Νοέμβριου του 2023 τα κινηματογραφικά εργαστήρια του προγράμματος ΣΥΝeΚΠΑΙΔΕΥΣΗ για την παραγωγή μικρού μήκους ντοκιμαντέρ από μαθητές, που διοργανώνει ο μη κερδοσκοπικός πολιτιστικός οργανισμός AEI AUDIOVISUAL FORUM.

Τα 26 γυμνάσια και λύκεια, από τις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου, που έχουν δηλώσει συμμετοχή στον Έβδομο κύκλο των Κινηματογραφικών Εργαστηρίων αποδεικνύουν την ανοδική πορεία του θεσμού, ο οποίος συμβάλλει στην ανάπτυξη της κινηματογραφικής παιδείας στο νησί.

Το πρόγραμμα ΣΥΝeΚΠΑΙΔΕΥΣΗ άρχισε το 2018 με μόλις πέντε συμμετοχές σχολείων και ανεβάζοντας χρόνο με τον χρόνο το ενδιαφέρον, καθώς τα οφέλη που αποκομίζουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, ενεθάρρυνε όλο και περισσότερα σχολεία να συμμετάσχουν. Mέχρι σήμερα 1000 περίπου μαθητές/τριες και 100 εκπαιδευτικοί έχουν αποκτήσει δεξιότητες στη παραγωγή ντοκιμαντέρ και κάπου 60, ιστορικά, αρχαιολογικά και εθνογραφικά, ντοκιμαντέρ έχουν παραχθεί. Όπως δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του AEI FILM Festival και ο γενικός υπεύθυνος της εκπαιδευτικής Δράσης ΣΥΝeΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, Σταύρος Παπαγεωργίου, “η διαδικασία της παραγωγής ενός μικρού μήκους (10λεπτο) ντοκιμαντέρ, δίνει στους μαθητές και τους επιβλέποντες καθηγητές, την ευκαιρία να αναπτύξουν δεξιότητες στην κινηματογραφική παραγωγή, να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους, την κριτική σκέψη και την ομαδική συνεργασία. Αυτός πιστεύω ότι είναι και ο λόγος που οι συμμετοχές αυξάνονται κάθε χρόνο και πρέπει να ομολογήσω ότι οι μαθητικές ομάδες μάς έδωσαν παραγωγές-θησαυρούς για την ιστορία, την αρχαιολογία και την παράδοση της Κύπρου που μπορούν να αξιοποιηθούν και ως εκπαιδευτικά εργαλεία”.

Κάθε χρόνο, αποκορύφωμα του προγράμματος ΣΥΝeΚΠΑΙΔΕΥΣΗ είναι η παγκόσμια πρώτη προβολή αυτών των ντοκιμαντέρ μέσα από το Νεανικό Τμήμα του Φεστιβάλ ΑΕΙ, το Edu AEI Film Festival. Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα ΣΥΝeΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: aei.filmfestival@cytanet.com.cy, 99694407 ή www.aei-filmfestival.org

6.11. ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 2.jpg