Αναλύσεις

Η οικονομική ανθεκτικότητα της Ινδίας εν μέσω παγκόσμιων προκλήσεων: Εστίαση στη συμμετοχή

Η Ινδία ανέλαβε την Προεδρία της G20 μέσα σε ένα περίπλοκο και απαιτητικό περιβάλλον. Οι σημερινές κρίσεις είναι ποικίλων αποχρώσεων και βαθμών –είτε κλιματικές είτε γεωπολιτικές– και μας έχουν παρουσιάσει μια μοναδική ευκαιρία να οδηγήσουμε την αποστολή, προς μια περιεκτική, ανθρωποκεντρική παγκόσμια τάξη. Ως εταίρος της G7, μέλος των BRICS και QUAD, η τρέχουσα προεδρεύουσα της SCO και της G20 καθώς και «Φωνή του Παγκόσμιου Νότου», η Ινδία, έχει την ιδιαίτερη τιμή να προσφέρει μόνιμες και ουσιαστικές λύσεις και προοπτικές για να αντιμετωπίσει συλλογικά τις παγκόσμιες ανησυχίες , ενώ λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών και των προηγμένων οικονομιών.

Μεγάλες προσδοκίες

Υπάρχει μια ευπρόσδεκτη προσδοκία από την Ινδία ότι ως μια μεγάλη αναδυόμενη οικονομία, η οποία έχει εφαρμόσει καινοτόμα και εκτεταμένα μέτρα για τη βελτίωση της διακυβέρνησης και του βιοτικού επιπέδου δισεκατομμυρίων ανθρώπων θα είναι σε θέση να παρέχει λύσεις για τις παγκόσμιες προκλήσεις της εποχής. Αυτή η ευθύνη γίνεται ολοένα και πιο σημαντική καθώς οι τρέχουσες δομές παγκόσμιας διακυβέρνησης – που έχουν τεθεί σε ισχύ τις τελευταίες οκτώ δεκαετίες – απέτυχαν να αποτρέψουν ή να επιλύσουν τις κρίσεις των τελευταίων ετών. Ο Πρωθυπουργός Narendra Modi είχε πει: «Πρέπει επίσης να παραδεχτούμε ότι τις τραγικές συνέπειες αυτής της αποτυχίας αντιμετωπίζουν κυρίως οι αναπτυσσόμενες χώρες. Μετά από χρόνια προόδου, κινδυνεύουμε σήμερα να επιστρέψουμε στο παρελθόν».

Οι προτεραιότητες της ινδικής προεδρίας της G20, επομένως, είναι να διαμορφώσει ένα βιώσιμο παγκόσμιο μέλλον χωρίς αποκλεισμούς και να μοιραστεί τις βέλτιστες πρακτικές της Ινδίας σε όλους τους τομείς. Αυτή η φιλοδοξία ξεκίνησε με την απόφαση να πραγματοποιηθούν συνεδριάσεις της G20 σε κάθε πολιτεία και επικράτεια της Ινδίας αντί να τις περιορίσουν στην πρωτεύουσα. Μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί 131 συναντήσεις της G20 σε 48 διαφορετικές τοποθεσίες στην Ινδία, καλύπτοντας όλα τα κρατίδια. Το θέμα της προεδρίας της G20 της Ινδίας – Vasudhaiva Kutumbakam ή «Μία Γη Μια Οικογένεια Ένα Μέλλον» – προέρχεται από το αρχαίο σανσκριτικό κείμενο του Maha Upanishad. Ουσιαστικά, το θέμα επιβεβαιώνει την αξία όλης της ζωής – ανθρώπου, ζώων, φυτών και μικροοργανισμών – και τη διασύνδεσή τους στον πλανήτη Γη και στο ευρύτερο σύμπαν. Το θέμα αναδεικνύει επίσης το LiFE (Lifestyle for Environment), με τις σχετικές, περιβαλλοντικά βιώσιμες και υπεύθυνες επιλογές του, τόσο σε επίπεδο ατομικού τρόπου ζωής όσο και σε επίπεδο εθνικής ανάπτυξης, που οδηγούν σε παγκόσμιες μετασχηματιστικές ενέργειες με αποτέλεσμα ένα καθαρότερο, πιο πράσινο και πιο γαλάζιο μέλλον. Το θέμα μεταφέρει ένα ισχυρό μήνυμα της ινδικής προεδρίας της G20, η οποία είναι η προσπάθεια για δίκαιη και ισότιμη ανάπτυξη για όλους στον κόσμο, καθώς κινούμαστε σε αυτούς τους ταραχώδεις καιρούς, με βιώσιμο, ολιστικό, υπεύθυνο και χωρίς αποκλεισμούς τρόπο.

Διεύρυνση του δικτύου

Η συμμετοχή στη G20 υπό την προεδρία της Ινδίας δεν περιορίστηκε στα μέλη της ή στις προσκεκλημένες χώρες. Σε μια προσπάθεια εμπλουτισμού και διεύρυνσης της βάσης των συζητήσεων, άλλες χώρες και περιφερειακοί και διεθνείς οργανισμοί έχουν επίσης προσκληθεί σε συγκεκριμένες συναντήσεις της G20. Για παράδειγμα, η Νορβηγία, με ενδιαφέρον και εξειδίκευση στη γαλάζια οικονομία, έχει προσκληθεί στη συνάντηση της G20 για την υγεία των ωκεανών. Ομοίως, η Παγκόσμια Συνεργασία για την Οικονομική Ένταξη (GPFI) της G20, υπό την προεδρία της Ινδίας, περιλαμβάνει περίπου 40 χώρες και περιφερειακούς οργανισμούς. Αυτό είναι ένα φόρουμ για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και μοντέλων χρηματοοικονομικής ένταξης με τις αναπτυσσόμενες χώρες. Η Ινδία αναγνωρίζει ότι η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να καταπολεμηθεί μόνο από τα τραπέζια συνεδριάσεων αλλά κι από κάθε σπίτι. Για να επιτευχθεί αυτό, είναι απαραίτητη μια συλλογική προσπάθεια από τον καθένα μας.

Συνδυάζοντας το εγχώριο με το παγκόσμιο

Η προσέγγιση της Ινδίας που ακολουθήθηκε κατά την προεδρία της G20 είναι μια επέκταση της υπάρχουσας εσωτερικής της προσέγγισης για την ανάπτυξη και την πρόοδο, η οποία εστιάζει συγκεκριμένα στη συμμετοχή όλων των τμημάτων της κοινωνίας, ιδιαίτερα των ασθενέστερων. Πάρτε για παράδειγμα την ψηφιακή δημόσια υποδομή. Η κυβέρνηση προσφέρει τα οφέλη της ανάπτυξης απευθείας στους πολίτες σε όλα τα μέρη της χώρας και έχει επιτύχει αυτόν τον στόχο με διαφανή, ομαλό και απαλλαγμένο από διαφθορά τρόπο. Το Πρόγραμμα Μεταφοράς Άμεσων Παροχών εφαρμόστηκε μέσω της Ψηφιακής Δημόσιας Υποδομής με αποτέλεσμα 480 εκατομμύρια Ινδοί πολίτες να διατηρούν για πρώτη φορά στη ζωή τους τραπεζικούς λογαριασμούς και λαμβάνουν άμεσα κρατικά επιδόματα από διάφορα προγράμματα.

Με παρόμοιο τρόπο, η προσέγγιση για τη δημόσια υγεία είναι επίσης περιεκτική και αποτελεσματική. με πάνω από 2 δισεκατομμύρια εμβόλια να έχουν διανεμηθεί στους πολίτες μας. Επιπλέον η χώρα διαθέτει το μεγαλύτερο στον κόσμο χρηματοδοτούμενο από το δημόσιο σύστημα ασφάλισης υγείας που έχει αλλάξει τις ζωές περισσότερων από 500 εκατομμυρίων πολιτών. Ένας άλλος κρίσιμος τομέας είναι η αποχέτευση και η διαθεσιμότητα πόσιμου νερού με περισσότερες από 110 εκατομμύρια εγκαταστάσεις υγιεινής που δημιουργήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα. Επιπλέον, περίπου 110 εκατομμύρια αγροτικά νοικοκυριά από τα 150 εκατομμύρια έχουν επίσης πρόσβαση σε πόσιμο νερό στα σπίτια τους. Αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα της δέσμευσης της Ινδίας για ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, η οποία στοχεύει στη συμμετοχή όλων των πολιτών της, ειδικά εκείνων από τα ασθενέστερα στρώματα της κοινωνίας.

Παγκόσμιο όφελος

Η πρόκληση της ενσωμάτωσης έγκειται στη διασφάλιση ότι παρέχονται οι βασικές ανάγκες της ζωής σε κάθε πολίτης σε μια χώρα , διασφαλίζοντας παράλληλα ότι υπάρχει επαρκής υποστήριξη κοινωνικής ασφάλισης για αυτούς, και η Ινδία κάνει σταθερά τεράστια βήματα σε αυτόν τον τομέα. Η εργασία για το παγκόσμιο όφελος ήταν ένας σημαντικός στόχος της εξωτερικής πολιτικής της Ινδίας, όπως φάνηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Η Ινδία μοίρασε φάρμακα σε περισσότερες από 190 χώρες στον κόσμο, ενώ μοιράστηκε επίσης τα ινδικής παρασκευής εμβόλια με περισσότερες από 150 χώρες. Την τελευταία δεκαετία περίπου, το ποσό της αναπτυξιακής βοήθειας της Ινδίας έχει διπλασιαστεί από 14 δισ. δολάρια σε σχεδόν 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η παγκόσμια τάξη που δημιουργήθηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο έχει πλέον ξεπεραστεί καθώς στερείται της ικανότητας να λύσει τα προβλήματα της εποχής και ως εκ τούτου έχασε την αξιοπιστία του στα μάτια του κόσμου. Η Ινδία αναδεικνύεται έτσι ως φάρος ελπίδας σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς. Όπως διαβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός Modi η Ινδία είναι έτοιμη και πρόθυμη να βοηθήσει τις άλλες αναπτυσσόμενες χώρες στα αναπτυξιακά τους ταξίδια με όποιον τρόπο μπορούμε. Η Ινδία είναι στην ευχάριστη θέση να μοιραστεί την εμπειρία, την τεχνογνωσία και τις βέλτιστες πρακτικές μας με τον κόσμο, για να μας οδηγήσει όλους συλλογικά μπροστά, στο όραμά μας για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης για το 2030 και να ενδυναμώσουμε τους ανθρώπους μας. Η ανάγκη είναι να εντοπιστούν «απλές, επεκτάσιμες και βιώσιμες λύσεις» που μπορούν να μεταμορφώσουν τις κοινωνίες και τις οικονομίες μας χωρίς αποκλεισμούς. Πιστεύοντας ακράδαντα στη συμπερίληψη και λαμβάνοντας όλους στο μονοπάτι προς την ανάπτυξη και την ευημερία, η Ινδία έδειξε τι σημαίνει να δίνεις το παράδειγμα σε μια εποχή που πολλαπλές κρίσεις παγκόσμιου μεγέθους μας επηρεάζουν όλους.

* Του Harsh Vardhan Shringla, πρώην Υπουργού Εξωτερικών της Ινδίας και πρέσβη. Είναι ο Γενικός Συντονιστής της ινδικής προεδρίας της G20