Αναλύσεις

Ο ΠτΔ ανέπτυξε την πρόταση της Λευκωσίας για ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα

Την πρόταση της Λευκωσίας για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, ανέπτυξε με λεπτομέρεια ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στη διεθνή ανθρωπιστική διάσκεψη για τη Γάζα που διεξάγεται στο Παρίσι, σε επίπεδο αρχηγών κρατών, κυβερνήσεων και υπουργών Εξωτερικών.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η πρόταση προνοεί την εγκατάσταση ενός κέντρου επιχειρήσεων στη Λάρνακα, όπου διαθέτει, όπως είπε, ένα πολύ ασφαλές λιμάνι.

Πρόσθεσε ότι σε συνεργασία με άλλες χώρες υπάρχει η δυνατότητα για αποθήκευση πέραν των 100 χιλιάδων τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξήγησε ότι η βοήθεια μπορεί να μεταφερθεί στη Γάζα μέσω πλοίων που έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν έως και 2 χιλιάδες τόνους. Είπε ότι τα πλοία θα συνοδεύονται από φρεγάτα προς το λιμάνι της Γάζας.

Υπέρ της κυπριακής πρότασης ο Μητσοτάκης

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάχθηκε επίσης υπέρ της κυπριακής πρότασης περί δημιουργίας ενός θαλάσσιου διαδρόμου για την μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κύπρο στη Γάζα και σημείωσε πως η Ελλάδα προτίθεται να συμμετάσχει ενεργά στο εγχείρημα.

Τέλος ο πρωθυπουργός την αναγκαιότητα «να ξεκινήσουμε την συζήτηση για πολιτική λύση στη σύγκρουση αυτή, που είναι και ο μόνος τρόπος να εξασφαλίσουμε ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή».