Η Κερύνεια που δεν παραδίδεται και συνεχώς αγωνίζεται

Η Κερύνεια, που δεν παραδίδεται και συνεχώς αγωνίζεται διεκδικώντας επιστροφή και σεβασμό όλων των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων, προχώρησε και φέτος με το Δημαρχείο και τον Δικηγορικό της Σύλλογο σε ένα ακόμη «Συμπόσιο περί το Κυπριακό Πρόβλημα, νομικές πτυχές και το περιουσιακό ζήτημα».

Οι εξαίρετοι ομιλητές κατά τη σειρά που ανέπτυξαν τα θέματα (Δρ Νικόλας Κωνσταντινίδης, Δρ Νικόλας Α. Ιωαννίδης, Δρ Στέλιος Περράκης και Δρ Κώστας Παρασκευά) ανέπτυξαν ζωτικής σημασίας ζητήματα ως «Η χρήση ένοπλης βίας» στις σχέσεις κρατών, «Δοκιμάζοντας τα όρια του Δικαίου – στρατιωτική κατοχή και περιουσίες» και «Τα δικαιώματα της κατοικίας και της περιουσίας Ελληνοκυπρίων εκτοπισμένων».

Ήλθε η ώρα για να υποβληθεί η 5η Διακρατική Προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας, που θα πρέπει να συνδυαστεί μάλιστα με αίτημα για ασφαλιστικά ή ενδιάμεσα μέτρα για την Αμμόχωστο, την Πύλα και τον Άγιο Δομέτιο

Σαφείς τοποθετήσεις για τις σύγχρονες τάσεις του Δεθνούς Δικαίου (Ουκρανία, Καύκασος, Γάζα), αλλά και της νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Τιτίνα Λοϊζίδου, 4η Διακρατική, Ατταλίδης, Αρέστη, Δημόπουλος και άλλες). Πρόσφεραν εξειδικευμένη γνώση και συνετέλεσαν στο να υπάρξουν ερωτήσεις οι οποίες έφεραν πιο εμπεριστατωμένες απαντήσεις, που ως σύνολο, αποτέλεσε η όλη εκδήλωση μια σαφέστατη συνδρομή στην επιβεβαίωση ότι το Δίκαιο (Διεθνές και Ευρωπαϊκής Ένωσης) αποτελεί για την Κυπριακή Δημοκρατία και τους νόμιμους πολίτες της, το μόνο βέβαιο και στέρεο εφαλτήριο για διεκδίκηση της άρσης της διαρκούς και σε πολλά επίπεδα για 50 τώρα χρόνια, παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου.

Το ασφαλές καταφύγιο για κάθε μικρό κράτος είναι η διεκδίκηση του Δικαίου και στην περίπτωσή μας δεν μπορεί να τους ξεγελά η νέα φάση, για αλλότριους φυσικά δικούς του σκοπούς, της φιλικής προς την Ελλάδα στάσης του κου Ερντογάν. Ο Τούρκος Πρόεδρος χαμογελά προς την Ελλάδα, ενώ διατηρεί το casus belli, απλώς για να του ανταποδώσουν η ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση τα όσα επιδιώκει τώρα!

Όμως ο Καθηγητής κος Περράκης, γνωστός και από χρόνια φίλος και συμπαραστάτης των αγώνων της Κυπριακής Δημοκρατίας, σαφώς υπέδειξε ότι ήλθε η ώρα για να υποβληθεί η 5η Διακρατική Προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας, που θα πρέπει να συνδυαστεί μάλιστα με αίτημα για ασφαλιστικά ή ενδιάμεσα μέτρα για την Αμμόχωστο, την Πύλα και τον Άγιο Δομέτιο. Ενδιάμεσο αίτημα που θα πρέπει άνευ καθυστέρησης να κριθεί από το ΕΔΑΔ.

Ας μελετηθεί τώρα, που θα συμπληρωθεί η επίσκεψη του κου Ερντογάν στην Αθήνα, σοβαρά το ενδεχόμενο τούτο, γιατί με όσα και εάν συζητήσει με την Ελλάδα, ο κος Ερντογάν την Κύπρο την θεωρεί και την θέλει νήσο τουρκική. Ας μην γελιόμαστε!

*Δικηγόρος – πρώην Βουλευτής, Επίτιμος Δημότης Κερύνειας