Στα συρτάρια το νομοσχέδιο για ηχορύπανση- «Χορεύουν» ανεξέλεγκτα τα ντεσιμπέλ (BINTEO)
«Χορεύουν» ανεξέλεγκτα τα ντεσιμπέλ σε ολόκληρη την Κύπρο. Το νομοσχέδιο που «υπόσχεται» πως θα λύσει το πρόβλημα της ηχορύπανσης, που δημιουργούν τα κέντρα αναψυχής και όχι μόνο, βρίσκεται εδώ και περίπου ένα χρόνο στα συρτάρια του Υφυπουργείου Τουρισμού, το οποίο ανέλαβε να το ετοιμάσει.
«Χορεύουν» ανεξέλεγκτα τα ντεσιμπέλ σε ολόκληρη την Κύπρο. Το νομοσχέδιο που «υπόσχεται» πως θα λύσει το πρόβλημα της ηχορύπανσης, που δημιουργούν τα κέντρα αναψυχής και όχι μόνο, βρίσκεται εδώ και περίπου ένα χρόνο στα συρτάρια του Υφυπουργείου Τουρισμού, το οποίο ανέλαβε να το ετοιμάσει.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών, «έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από τότε που ως Επιτροπή Εσωτερικών έχουμε ενημερώσει και το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υφυπουργείου Τουρισμού ότι το μεγάλο ζήτημα και μεγάλο πρόβλημα της ηχορύπανσης πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά».
Εξηγήσεις από το Υφυπουργείο θα ζητήσει η βουλή αμέσως μετά τις γιορτές.
«Αναμένουμε από το υφυπουργείο να στείλεις στη Βουλή των Αντιπροσώπων την ειδική νομοθεσία που θα αφορά τα κέντρα αναψυχής, την κατηγοριοποίηση τους και το ωράριο λειτουργίας των κέντρων αναψυχής. Στην απουσία αυτού του νομοσχέδιο οποιαδήποτε καινούργια άλλη ρύθμιση θα είναι ελλιπής», πρόσθεσε ο κ. Δαμιανου.
Το Υφυπουργείου Τουρισμού αρκέστηκε απλώς να αναφέρει πως το νομοσχέδιο βρίσκεται σε τελικό στάδιο.
Δεν κλείνουν μάτι
Στα όριά τους οι ξενοδόχοι… προειδοποιούν πως βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο το τουριστικό προϊόν και η φήμη της χώρας.
Από την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, την πρωτεύουσα, μέχρι και την Πάφο, μόνιμοι κάτοικοι και τουρίστες στα ξενοδοχεία που έτυχε να γειτνιάζουν με υποστατικά, δεν μπορούν να κλείσουν μάτι εξαιτίας των ντεσιμπέλ.
Σύμφωνα με τον ΓΣ του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρο Ρουσουνίδη, «αρκετές φορές δεχθήκαμε παράπονα από τουρίστες που επέλεξαν τη χώρα μας για τουρισμό και για να ξεκουραστούν και δυστυχώς είχαν μία άσχημη εμπειρία. Από τη στιγμή που υπάρχει νομοθεσία αυτή τη στιγμή, αυτή θα έπρεπε να τηρείται και να υπάρχει σωστή επιτήρηση».
Ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει η επαρχία της Πάφου.
«Αύξησαν τα όρια στα 80 με 85 ντεσιμπέλ. Είναι δεδομένο ότι εάν απέναντι υπάρχει ένα ξενοδοχείο ή οργανωμένα διαμερίσματα ή σπίτι, δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσουν να ησυχάσουν και αυτό το πράγμα μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα», τόνισε ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος.
Τα κενά που εντοπίζονται στη νομοθεσία, η οποία ψηφίστηκε το 2016, ανεβάζει ελεύθερα τα ντεσιμπέλ.
«Ουδέποτε είχαν την πολιτική βούληση τα κόμματα, οι βουλευτές, να ψηφίσουν έναν πραγματικά εφαρμόσιμο νόμο, ο οποίος να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα. Τα διάφορα συμφέροντα, οι διάφοροι εμπλεκόμενοι, οι οποίοι ανά πάσα στιγμή επεμβαίνουν και δεν αφήνουν να ψηφιστεί μια καθαρή νομοθεσία είναι και η βασική πηγή του προβλήματος», πρόσθεσε ο κ. Φαίδωνος.
Το «μπαλάκι» στις τοπικές αρχές
Για την ώρα καλούνται να βγάλουν το φίδι από την τρύπα οι τοπικές αρχές.
Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει προμηθεύσει με ηχόμετρα όλους τους Δήμους, ώστε να τους διευκολύνει στη διενέργεια ελέγχων.
Το Σίγμα ζήτησε από την αστυνομία τον αριθμό των καταγγελιών που έγιναν Παγκύπρια εντός του 2023 για την ηχορύπανση, ωστόσο δεν είχε στοιχεία να δώσει και τα ζήτησε από τους Δήμους.
Λάρνακα: 407 καταγγελίες
Πάφος: 249 καταγγελίες
Λεμεσός: 109 καταγγελίες
Ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου: 277 καταγγελίες
Οι Δήμοι που δεν απέστειλαν ακόμη στοιχεία, τα οποία ζητήθηκαν εδώ και 3 εβδομάδες, είναι η Λευκωσία και η Μόρφου.
Δείτε το ρεπορτάζ: