Πολιτισμός

ART AERI: Τζάνετ Λι

Η Τζάνετ Λι γεννήθηκε στις 6 Ιουλίου 1927 και πέθανε στις 3 Οκτωβρίου 2004. Ήταν Αμερικανίδα ηθοποιός, τραγουδίστρια, χορεύτρια και συγγραφέας, με μια καριέρα που εκτείνεται πάνω από πέντε δεκαετίες. Μεγαλωμένη στην Καλιφόρνια από γονείς της μεσαίας εργατικής τάξης, η Λι ανακαλύφθηκε σε ηλικία 18 ετών από την ηθοποιό Νόρμα Σίρερ, η οποία τη βοήθησε να υπογράψει συμβόλαιο με τη Metro-Goldwyn-Mayer.

Η Λι εμφανιζόταν αρχικά σε ραδιοφωνικά προγράμματα προτού κάνει την πρώτη της εμφάνιση στον κινηματογράφο στη δραματική ταινία The Romance of Rosy Ridge (1947). Με την MGM, εμφανίστηκε σε πολλές ταινίες που κάλυπταν μια ευρεία ποικιλία ειδών, μεταξύ των οποίων το δράμα Φυγάς του τρόμου (Act of Violence, 1948) και Μικρές κυρίες (Little Women, 1949), την κωμωδία Angels in the Outfield (1951), τη ρομαντική «Σκαραμούς, ο εκδικητής (Scaramouche, 1952), το γουέστερν Ο τελευταίος ζωντανός (The Naked Spur, 1953) και την κωμωδία Τρεις εβδομάδες ζωής (Living It Up, 1954). Ενσάρκωσε δραματικούς ρόλους στα τέλη της δεκαετίας του 1950, σε ταινίες όπως το Σαφάρι, το καραβάνι της ζούγκλας (Safari, 1956) και στο νουάρ Ο άρχων του τρόμου (Touch of Evil, 1958).

Η Λι είχε τη μεγαλύτερη επιτυχία μετά τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ως Μάριον Κρέιν στην ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ, Ψυχώ (1960), για την ερμηνεία της κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Β' Γυναικείου Ρόλου και υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερου Β' Γυναικείου Ρόλου. Είχε αρχικά σοβαρούς ενδοιασμούς κατά πόσον θα αποδεχόταν τον ρόλο, καθότι στη σκηνή του μπάνιου, όπου και «δεχόταν τις μαχαιριές», θα έπρεπε να ήταν γυμνή. Ο Χίτσκοκ όμως την έπεισε και ο ρόλος αυτός την καθιέρωσε ως μιαν από τις μεγαλύτερες σταρ του αμερικανικού κινηματογράφου. Χρόνια αργότερα, ο Χίτσκοκ παραδέχτηκε ότι μόνο στις σκηνές που φαινόταν το πρόσωπό της ήταν η ίδια η Λι, ενώ στις υπόλοιπες, τη θέση της είχε πάρει το μοντέλο Μάρλι Ρένφρο. Συνέχισε να εμφανίζεται σε ταινίες, μεταξύ των οποίων Ο πειρασμός (Bye Bye Birdie, 1963), F.B.I φάκελος 17, άκρως εμπιστευτικό (Harper, 1966), Ο τρόμος βγήκε απ' τη γη (Night of the Lepus, 1972), και Boardwalk (1979). Έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο Μπρόντγουεϊ το 1975 σε μια παραγωγή του Murder Among Friends. Εμφανίστηκε επίσης σε δυο ταινίες τρόμου με την κόρη της, Τζέιμι Λι Κέρτις: Η ομίχλη (The Fog, 1980) και Halloween H20: Είκοσι χρόνια μετά (1998).

Παράλληλα ως ηθοποιός, η Λι έγραψε τέσσερα βιβλία από το 1984 έως το 2002, δυο από τα οποία ήταν μυθιστορήματα. Η Λι έκανε δυο γάμους σύντομης διάρκειας ως έφηβη (ένας εκ των οποίων ακυρώθηκε) προτού παντρευτεί τον γνωστό ηθοποιό Τόνι Κέρτις το 1951. Μαζί απέκτησαν μια κόρη, την επίσης ηθοποιό Τζέιμι Λι Κέρτις, η οποία πρόσφατα κέρδισε και βραβείο Όσκαρ. Το ζευγάρι πήρε διαζύγιο το 1962. Την ίδια χρονιά πήρε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία Κάτω από έναν άλλο ήλιο (The Manchurian Candidate). Η Λι ακολούθως ξαναπαντρεύτηκε και απογείωσε ξανά την καριέρα της. Πέθανε τον Οκτώβριο του 2004 σε ηλικία 77 ετών.

Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε στο www.artaeri.com.