Η τουρκική προκλητικότητα στη «νεκρή ζώνη»

Οι Τουρκικές Δυνάμεις Κατοχής (ΤΔΚ) από της υπογραφής της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός την 16ην Αυγούστου 1974, παραβιάζουν συνεχώς τη Νεκρή Ζώνη (ΝΖ) διεκδικώντας, και σε πολλές περιπτώσεις καταλαμβάνοντας, εδάφη που τους παρέχουν τακτικά πλεονεκτήματα. Εσχάτως οι ΤΔΚ έχουν εκτραχυνθεί και αύξησαν τις παράνομες προκλήσεις στην περιοχή του χωριού Δένεια, όπου για πολλοστή φορά παρενοχλούσαν τους γεωργούς στο έργο τους. Στην περιοχή βόρεια του χωριού Πύλα, στη ΝΖ, όπου από τον Σεπτέμβριο του 1974 δημιούργησαν φυλάκιο εντός της ΝΖ, και από ετών δολίως προσπαθούσαν να κατασκευάσουν τον δρόμο από το κατεχόμενο Άρσος διά μέσου της ΝΖ προς Πύλα και δυτικότερα με τα γνωστά πλεονεκτήματα της παράκαμψης της Πύλας και ταχείας καθόδου στα παράλια των ελεύθερων περιοχών, τριχοτομώντας την Κύπρο. Επίσης προ ημερών στην περιοχή ανατολικά του Αγίου Δομετίου, όπου στην προσπάθειά τους οι ΤΔΚ να δείξουν κυριότητα του χώρου μετέφεραν από τον Λόχο της περιοχής αριθμό στρατιωτών, οι οποίοι με τη δράση και τις φωνές και τα συνθήματά τους επεδίωκαν τον εκφοβισμό των Ελλήνων κατοίκων της περιοχής. Ανάλογης μορφής παραβιάσεις έγιναν και στη Δερύνεια, με τη χρήση αριθμού ερπυστριοφόρων γεωπροωθητών και φορτωτών και στην Αθηένου. Εκτίμηση του γράφοντος είναι ότι οι ανέντιμοι εισβολείς και οι ανέντιμες ηγεσίες τους, που δεν τηρούν ποτέ τις συμφωνίες που υπογράφουν, έχουν ως αντικειμενικό σκοπό την προσάρτηση προνομιακών περιοχών της ΝΖ στο ψευδοκράτος, ώστε σε μια μελλοντική λύση του Κυπριακού το ψευδοκράτος να έχει όσο το δυνατόν περισσότερο έδαφος στην κατοχή του.

Αυτή η διεκδικητική βουλιμία των Τούρκων κατακτητών έχει ενθαρρυνθεί από τα φοβικά σύνδρομα και την παθητικά υποχωρητική στάση των Κυβερνήσεων της ΚΔ, από τη συνεχή υποβάθμιση της ΕΦ με κατάργηση Μονάδων, φυλακίων, μείωση του χρόνου διάρκειας της στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες, την αποτυχία του θεσμού των Συμβασιούχων Οπλιτών (ΣΥΟΠ), γιατί οι ίδιες οι Κυβερνήσεις δεν πίστεψαν στον θεσμό, όπως δεν πιστεύουν ούτε στην ΕΦ. Σ' ό,τι αφορά την Ειρηνευτική Δύναμη δεν έχει και πολλές δυνατότητες δράσης, λόγω δύναμης, επαγγελματισμού και υποχωρητικότητας της ΚΔ.

Εκτιμάται ότι η κατάσταση θα καταστεί δυσχερέστερη άμα τοποθετηθεί η προαλειφόμενη Κολομβιανή πρώην Υπουργός Εξωτερικών της χώρας της ως αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο. Η δράση της εν λόγω κυρίας, σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία και ιστοσελίδες του διαδικτύου, είναι πολύ φιλοτουρκική, με συνεχείς δηλώσεις και δράσεις υπέρ της Τουρκίας.

Τέλος επιθυμεί ο γράφων ν’ αφήσει ασχολίαστη την επίσκεψη του ΠτΔ στον Άγιο Δομέτιο με τη συνοδεία του Αρχηγού του ΓΕΕΦ και άλλων αξιωματικών με πολιτικά αντί της στολής της ΕΦ.