Περιβάλλον

Πέθανε η φάλαινα που είχε βγει σε ακτή της Αυστραλίας -ΒΙΝΤΕΟ

Επανεμφανίστηκε τη Δευτέρα σε κοντινή απόσταση από το Ρόκιγχαμ όπου δεν κατάφερε να πάει ξανά στα βαθιά

Φάλαινα που είχε γίνει viral κολυμπώντας δίπλα σε ανθρώπους σε παραλία στην Αυστραλία πέθανε αφού κόλλησε στην άμμο.

Αρμόδιοι για θέματα της άγριας φύσης είχαν περάσει αρκετές ημέρες προσπαθώντας να οδηγήσουν την ηλικιωμένη φάλαινα - η οποία τραυματίστηκε και είχε καεί από τον ήλιο - πίσω στα βαθύτερα νερά.

Πολλοί κολυμβητές φαίνονταν στα βίντεο, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν, να πλησιάζουν τη φάλαινα.

O φυσητήρας, είναι πλάσμα που ζει και τρέφεται σε μεγάλα βάθη και σπανίως απαντάται κοντά στις ακτές. Οι Αρχές είχαν θορυβηθεί βλέποντας τη φάλαινα να κολυμπά τόσο κοντά στο Πορτ Μπιτς του Φριμάντλ το περασμένο Σάββατο. «Αντιληφθήκαμε πολύ γρήγορα ότι δεν ήταν σε καλή κατάσταση», δήλωσε ο Mark Cugley, εκπρόσωπος του Υπουργείου Βιοποικιλότητας, Διατήρησης και Αξιοθέατων της πολιτείας.

Σύμφωνα με το BBC, η φάλαινα επέστρεψε στα βαθιά, ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποίησαν πως υπήρχε κίνδυνος να εξοκείλει και πως ήταν επικίνδυνη η αλληλεπίδραση μαζί της. Πράγματι, η φάλαινα επανεμφανίστηκε τη Δευτέρα κοντά στο Ρόκινχαμ, όπου και εξόκειλε.

Οι Αρχές έκλεισαν την παραλία σε μια προσπάθεια να τη σώσουν. Οι διασώστες έριχναν νερό πάνω της ώστε να αποτρέψουν τα ηλιακά εγκαύματα, ωστόσο, η φάλαινα ήταν αδύναμη για να επιστρέψει στα βαθιά και πέθανε.

Η σορός της φάλαινας θα πρέπει να απομακρυνθεί άμεσα για να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι εμφάνισης καρχαρία στα ανοικτά.

«Θα κάνουμε κάποια νεκροψία για να κατανοήσουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε σχετικά με τον θάνατο της φάλαινας, αλλά και γενικά για το συγκεκριμένο είδος, δεδομένου του ότι είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο να βλέπουμε φυσητήρα σε αυτή την περιοχή του Περθ» ανέφερε ο Κάγκλεϊ.

ΠΗΓΗ ΠρώτοΘέμα