Αναλύσεις

ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΣΤΗΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΑΝΝΙΤΑ ΣΤΟ ΔΗΣΥ – Περιμένουν αποτυχία σε εκλογικές αναμετρήσεις για να τη θέσουν υπό αμφισβήτηση

Παιχνίδια εσωκομματικής εξουσίας ξετυλίγονται στο ΔΗΣΥ με χτυπήματα πάνω και κάτω από τη μέση ενόψει δημοτικών εκλογών και ευρωεκλογών.

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης επιδιώκει να διαδραματίσει ρόλο συναινετικό για να διατηρήσει το κόμμα σε συνοχή αφού σύμφωνα με δημοσκοπήσεις χάνει μεγάλο μέρος της δύναμής του που κυρίως κινείται προς το ΕΛΑΜ.

Έχει φέρει ήδη την πρόεδρο Αννίτα Δημητρίου σε επαφή με τον τέως πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος φέρει βαρέως την απομάκρυνσή του από την ηγεσία του κόμματος και την αποτυχία του στις τελευταίες προεδρικές εκλογές.

Τόσο ο ίδιος όσο και άλλα στελέχη εγείρουν υπογείως ζήτημα ικανοτήτων για την Αννίτα Δημητρίου και αναμένουν αποτυχία του κόμματος είτε στις δημοτικές εκλογές είτε στις ευρωεκλογές για το αν εγείρουν θέμα ηγεσίας.

Ελέχθει μάλιστα ότι η κ. Δημητρίου θα έπρεπε να επιλέξει ή τη θέση της Προέδρου του κόμματος ή της Προέδρου της Βουλής διότι δεν μπορεί ταυτοχρόνως να είναι αποτελεσματική στην εκτέλεση αμφοτέρων των καθηκόντων της.

Η ίδια θεωρεί ότι εάν παραιτηθεί αυτή τη στιγμή από ένα εκ των δυο αξιωμάτων της θα εμφανιστεί τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά ως αδυναμία και αποτυχία.

Από την άλλη όμως εάν βρει τρόπο απεγκλωβισμού της από την ηγεσία του ΔΗΣΥ μπορεί να αποφύγει την εσωτερική φθορά και αμφισβήτηση που ενδέχεται να της στερήσει τη δυνατότητα της διεκδίκησης του προεδρικού αξιώματος στις επόμενες Προεδρικές Εκλογές.

Το πρόβλημα που έχει η κ. Δημητρίου είναι η έλλειψη ελέγχου των δομών του κόμματος που βραχυκυκλώνεται είτε από στελέχη που πρόσκεινται στον κ. Αβέρωφ είτε στον κ. Αναστασιάδη είτε στον κ. Χάρη Γεωργιάδη και άλλους.

Είναι επίσης σημαντικό το ιδεολογικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η ηγεσία του ΔΗΣΥ σε σχέση με τη βάση του κόμματος, η οποία στην πλειοψηφία της ανήκει στον παραδοσιακό δεξιό χώρο και δεν μπορεί να συμβιβαστεί με τις νεωτερίστικες απόψεις σημαντικών στελεχών που προσεγγίζουν μέσω νεοφιλελεύθερων διεθνικιστικών αντιλήψεων τις θέσεις της αριστεράς.

Ήδη η κ. Δημητρίου βρίσκεται μέσα στις συμπληγάδες που δημιουργούνται εν όψει των δημοτικών εκλογών αναζητώντας συμμάχους πρώτα στο ίδιο της το κόμμα και μετά στο ΔΗΚΟ και στη ΔΗΠΑ. Ο δρόμος που επέλεξε είναι δύσκολος και επαφίεται στην ίδια να ξεπεράσει τους σκόπελους που θέτουν άλλοι εσωκομματικοί παίκτες, καθώς και η ίδια στον εαυτό της.