Υγεία

Τριπλή επιδημία γρίπης, Covid-19 και RSV

Οι εποχικές λοιμώξεις αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε έξαρση, την ίδια ώρα που καταγράφονται αλυσίδες μετάδοσης κορωνοϊού σε οίκους ευγηρίας

Την εμφάνισή της κάνει και φέτος η τριπλή επιδημία γρίπης, Covid-19, RSV λοίμωξης, με το υγειονομικό σύστημα της χώρας να δοκιμάζεται από το κοκτέιλ λοιμώξεων που μαστίζει τον πληθυσμό.

Οι εποχικές λοιμώξεις αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε έξαρση, την ίδια ώρα που καταγράφονται αλυσίδες μετάδοσης κορωνοϊού σε οίκους ευγηρίας. Παράλληλα τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται αυξημένη προσέλευση στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών των κρατικών νοσοκομείων.

Στα παιδιά οι εποχικές λοιμώξεις, όπως είναι φυσικό, έρχονται αυτήν την εποχή του χρόνου μαζί με την αλλαγή του καιρού και τις γιορτές. Εξαιτίας της πτώσης της θερμοκρασίας τα παιδιά και οι γονείς μαζεύονται σε κλειστούς χώρους κι αυτό ευνοεί τη διασπορά των ιογενών λοιμώξεων.

Οι αρμόδιοι φορείς προειδοποιούν ότι, λόγω της εορταστικής περιόδου, αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση τόσο των λοιμώξεων όσο και των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Αλυσίδες κρουσμάτων κορωνοϊού σε οίκους ευγηρίας

Αυξητικές τάσεις στις αναπνευστικές λοιμώξεις παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα, καθώς οι εποχικές ιώσεις ξεκίνησαν να ταλαιπωρούν τόσο τον ενήλικο όσο και τον παιδικό πληθυσμό.

Μιλώντας στη «Σημερινή» ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, ανέφερε ότι υπάρχει μια έξαρση όσο ναφορά τις ιογενείς λοιμώξεις σε μικρούς και μεγάλους. «Όσον αφορά τον ενήλικα πληθυσμό, τα περισσότερα περιστατικά τα οποία εντοπίζονται από τους προσωπικούς γιατρούς και τα ΤΑΕΠ (Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών) είναι ηλικιωμένοι», ανέφερε ο κ. Χαριλάου.

Συμπλήρωσε ότι έχουν εντοπιστεί και τα πρώτα κρούσματα γρίπης, ενώ όσον αφορά τον Covid-19 επισήμανε ότι υπάρχει μια αύξηση τις τελευταίες ημέρες στα νοσοκομεία που και πάλι αφορά κυρίως ηλικιωμένα άτομα και άτομα που προέρχονται από οίκους ευγηρίας. «Αυτό μας κτυπά ένα καμπανάκι ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, γιατί υπάρχουν αλυσίδες μετάδοσης αυτήν τη στιγμή στους οίκους ευγηρίας. Είναι άτομα ευάλωτα και που έχουν χαμηλό αμυντικό σύστημα και το κάθε επεισόδιο μπορεί να τους οδηγήσει σε εισαγωγή στο νοσοκομείο. Γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να τηρούμε το διάταγμα, να έχουμε αρνητικό rapid test ή PCR εντός 72 ωρών όταν πάμε επίσκεψη και να φοράμε τη μάσκα μας».

Αναφερόμενος στον παιδικό πληθυσμό, είπε ότι είναι σε έξαρση ο RSV, τονίζοντας ότι είναι υψηλή η πληρότητα στα παιδιατρικά τμήματα. «Παρ' όλα αυτά, η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, είναι κάτι το αναμενόμενο όπως έχουμε κάθε χρόνο για όλες τις κατηγορίες ασθενών. Είμαστε σε εγρήγορση και παρακολουθούμε την κατάσταση και εκεί και όπου πρέπει θα παρέμβουμε», επεσήμανε ο κ. Χαριλάου.

Ερωτηθείς κατά πόσον αυξήθηκε η επισκεψιμότητα στα ΤΑΕΠ λόγω των λοιμώξεων, ανέφερε ότι η κίνηση είναι αυξημένη. «Λόγω της αλλαγής καιρού και επειδή ο κόσμος μαζεύεται στα σπίτια και σε κλειστούς χώρους, που πιθανόν να μην εξαερίζονται καλά, υπάρχουν αυτές οι μεταδόσεις. Όσον αφορά τα μωρά, ο λόγος των αυξημένων μεταδόσεων είναι οι σταθμοί, τα νηπιαγωγεία, οι βρεφοκομικοί σταθμοί και τα σχολεία». Εξήγησε ότι η πληρότητα στα νοσοκομεία είναι πάντα υψηλή και πως αυτή ντη στιγμή είναι πέραν του 80%.

Όπως διευκρίνισε, τα περιστατικά γρίπης ακόμη είναι περιορισμένα. «Είναι νωρίς ακόμη για τη γρίπη, συνήθως τα περιστατικά αυξάνονται Γενάρη και Φλεβάρη».

Αύξηση των κρουσμάτων Covid-19

Εκτός από τις εποχικές λοιμώξεις, αύξηση παρατηρείται και στην καταγραφή κρουσμάτων κορωνοϊού, η οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα ενισχυθεί περισσότερο κατά τις ημέρες των γιορτών όπου υπάρχει συνωστισμός.

Όπως δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων η Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, Ελισάβετ Κωνσταντίνου, το ποσοστό θετικότητας αυξήθηκε, χωρίς όμως να αυξάνεται ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυτής της εβδομάδας ήταν 1.538, με το ποσοστό θετικότητας να κυμαίνεται γύρω στο 1,97%.

Κληθείσα να σχολιάσει αν θα έχουμε περισσότερα κρούσματα κατά την περίοδο των γιορτών, η κ. Κωνσταντίνου είπε ότι «τις γιορτές πάντα έχουμε αύξηση, είναι αναμενόμενο ότι θα υπάρξει κάποια αύξηση λόγω των πολλών κοινωνικών επαφών και λόγω των κλειστών χώρων».