Αναλύσεις

Ξεκινά από σήμερα η εφαρμογή του e-justice

Ξεκινά σήμερα, Δευτέρα, η εφαρμογή του πολυαναμενόμενου από τον δικηγορικό κόσμο πληροφοριακού συστήματος ηλεκτρονικής δικαιοσύνης e-justice, το οποίο θα επιτρέπει την ηλεκτρονική καταχώρηση εγγράφων σε όλα τα στάδια της δικαστικής διαδικασίας και θα διευκολύνει δικαστές, πρωτοκολλητές και δικηγόρους.

Ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Φίλιππος Χατζηζαχαρίας, σε δήλωσή του έχει αναφέρει πως πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Κύπρου. Σημείωσε πως από τις 18 Δεκεμβρίου 2023, τίθεται σε πιλοτική λειτουργία το νέο σύστημα ηλεκτρονικής δικαιοσύνης της χώρας, και πως αναμένεται η τελική λύση του τον Φεβρουάριο του 2024. 

«Έχουμε εργαστεί με μεθοδικότητα και ακρίβεια και πάντοτε σε συνεννόηση με τον Δικηγορικό Σύλλογο και το Ανώτατο Δικαστήριο, ούτως ώστε να παραδώσουμε τόσο στους πολίτες όσο και στους ίδιους τους νομικούς ένα εύχρηστο, απλοποιημένο και αποτελεσματικό σύστημα δικαιοσύνης, το οποίο θα παρέχει όλα όσα χρειάζονται για να διεκπεραιώνουν τις εργασίες τους μόνο ψηφιακά», επεσήμανε ο Υφυπουργός.  

Εξάλλου, η Επίτροπος Νομοθεσίας, Λουΐζα Χριστοδουλίδου-Ζαννέτου, σε δήλωσή της ανέφερε ότι η πολυαναμενόμενη αυτή εξέλιξη, σε συνδυασμό με τους νέους κανόνες πολιτικής δικονομίας που εφαρμόστηκαν από τον Σεπτέμβριο του 2023, θέτει πλέον τη χώρα μας σε μία νέα εποχή ουσιαστικής μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης, με απώτερο στόχο τη γρήγορη απονομή της.

ΚΥΠΕ