Τουρισμός

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού ανακήρυξε το Dhordo του Gujarat ως το καλύτερο τουριστικό χωριό

Το Dhordo που βρίσκεται στην έρημο του Kutch στο Gujarat, είναι το τελευταίο χωριό της Ινδίας πριν τα σύνορα με το Πακιστάν, ανακηρύχθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO) ως το καλύτερο τουριστικό χωριό. Ο Πρωθυπουργός Narendra Modi επαίνεσε το βραβευμένο χωριό με τα ακόλουθα λόγια:

“Λέγεται ότι η ταξιδιωτική σας εμπειρία δεν είναι τίποτα αν δεν έχετε δει το Kutch. Την εποχή των μουσώνων, η αλυκή πλημμυρίζει από τις βροχοπτώσεις ενώ τον χειμώνα τα νερά εξατμίζονται μεταμορφώνοντας το τοπίο σε μια άνυδρη αλμυρή έρημο και το κάνει να μοιάζει σαν ένα τεράστιο λευκό φύλλο αλατιού. Στη φεγγαρόλουστη νύχτα η γη μοιάζει με σεληνιακό τοπίο”

Το 2006, ο τότε Πρωθυπουργός του Gujarat Narendra Modi είχε την προνοητικότητα να κάνει αυτό το τελευταίο χωριό της χώρας πρώτη προτεραιότητα, να μεταμορφώσει αυτό το μέρος που καταστράφηκε από τον σεισμό πριν από πέντε χρόνια. Σκέφτηκε την ιδέα της πολυτελούς πόλης σκηνών στο Kutch, αλλά δεν ήταν δυνατό να ανεγερθεί μια τόσο τεράστια τεχνητή υποδομή. Εμπειρογνώμονες από αντίστοιχους τομείς συμμετείχαν σε αυτήν την προσπάθεια δημιουργίας τουριστικών δραστηριοτήτων παγκοσμίου κλάσης. Για να δώσουν στους τουρίστες την εμπειρία της ζωής σε παραδοσιακά σπίτια από λάσπη, οι ντόπιοι εκπαιδεύτηκαν στη φιλοξενία, γεγονός που οδήγησε στην ανάπτυξη νέων ξενοδοχείων και τουριστικών εγκαταστάσεων στο άλλοτε άψυχο Dhordo. Ωστόσο, τα μέτρα αυτά δεν ήταν επαρκή. Ο Narendra Modi προώθησε το Dhordo με κάθε δυνατό τρόπο. Προωθήθηκαν τα αιωνόβια χειροτεχνήματα του Kutch, η τέχνη του πηλού, η ασημική και η βυρσοδεψία δίνοντας ώθηση στην αδρανοποιημένη οικονομία του Kutch. Σήμερα το Dhordo έχει γίνει ένα μεγάλο τουριστικό κέντρο με χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο που αφήνουν πολύτιμο εισόδημα στους ντόπιους. Ως αποτέλεσμα των επίπονων προσπαθειών του πρωθυπουργού Modi, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών τίμησε το Dhordo με το βραβείο του καλύτερου τουριστικού χωριού. Ευχόμενος ένα λαμπρό μέλλον για το Dhordo, ο Πρωθυπουργός μοιράστηκε μερικές φωτογραφίες από την επίσκεψή του στο χωριό το 2009 και το 2015.

“Απόλυτα ενθουσιασμένος που είδα το Dhordo στο Kutch να φημίζεται για την πλούσια πολιτιστική του κληρονομιά και τη φυσική ομορφιά του. Αυτή η τιμή δεν δείχνει μόνο τις δυνατότητες του ινδικού τουρισμού αλλά και την αφοσίωση των κατοίκων του Kutch ειδικότερα” πρόσθεσε ο Ινδός Πρωθυπουργός.

*Aπό την Ύπατη Αρμοστεία της Ινδίας