Πόσο θα μείνουν κάτω απ’ το χαλί;
Τώρα που τέλειωσε η παράσταση του... θιάσου Ερντογάν στην Αθήνα, με τίτλο «Είμαστε αδέρφια», τι να περιμένουμε; Να περιμένουμε την επόμενη παράσταση. Με τίτλο «Ναι μεν είμαστε αδέρφια, αλλά αδέρφια ήταν και ο Κάιν με τον Άβελ». Και όλοι γνωρίζουμε, από την Παλαιά Διαθήκη, τι έκανε ο Κάιν στον αδερφό του...
Μητσοτάκης και Ερντογάν αλληλοχειροκροτήθηκαν, μετά το πέρας των κοινών τους δηλώσεων. Ο σουλτάνος περιμένει, τώρα, να εισπράξει και το πρόσθετο χειροκρότημα των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον, μαζί με το ανάλογο... μπαξίσι, βεβαίως. Τζάμπα παραστάσεις δεν δίνει ο μέγας ηθοποιός.
Στο πλαίσιο του σόου που παρουσίασε στην ελληνική πρωτεύουσα, ο Ερντογάν δεν ήταν καθόλου φειδωλός σε φιλειρηνικές ατάκες. «Καλύτερα να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο», είπε στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Εντάξει. Αλλά το πρόβλημα με τους Τούρκους είναι ότι θέλουν να βλέπουμε μισογεμάτο ένα ποτήρι... εντελώς άδειο. Μη σας πω και ένα ποτήρι που δεν υπάρχει καθόλου.
Και οι δυο πλευρές, πάντως, προσπάθησαν πολύ να αναδείξουν μια εικόνα θετική, φιλική, γεμάτη υποσχέσεις για το μέλλον. Ωστόσο, τα βασικά προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών, που δημιουργούνται από την τουρκική επιθετικότητα και κακοβουλία (Γαλάζια Πατρίδα, γκρίζες ζώνες, casus belli, αποστρατιωτικοποίηση νησιών του Αιγαίου, παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο κ.λπ.), σπρώχθηκαν κάτω από το χαλί. Ένα χαλί με τη μορφή της «Διακήρυξης Φιλίας και Καλής Γειτονίας». Αλλά ο Ερντογάν, ως επιδέξιος «ανατολίτης... έμπορος χαλιών», όπως τον αποκάλεσαν παλαιότερα κάποιοι Ευρωπαίοι επίσημοι, μπορεί... ξαφνικά ένα βράδυ να σηκώσει την άκρη του χαλιού, να ξαναβγάλει έξω τα προβλήματα και να τα θέσει... επί τάπητος. Και την ίδια ώρα να τραβήξει και το... χαλί κάτω από τα πόδια του Μητσοτάκη. Με την ίδια κωλοτουμπική ευκολία που μεταλλάχθηκε από το «Μητσοτάκης γιοκ» στο «φίλε μου Κυριάκο». Τις λατρεύουν αυτές τις μεταλλάξεις οι ηθοποιοί.
Όσο για την Κύπρο, ο Ερντογάν δεν μίλησε μεν στην Αθήνα για λύση δύο κρατών, αλλά μίλησε για λύση με βάση «τις πραγματικότητες», που στην τουρκική λογική είναι λύση δύο κρατών. Μια λύση, από την οποία ο σουλτάνος έχει τόσες πιθανότητες να υπαναχωρήσει, όσες έχει να απαρνηθεί... τον Αλλάχ!
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ