Τουρισμός

Την τιμητική τους έχουν τα χριστουγεννιάτικα χωριά

Υπάρχουν πολλών εθνικοτήτων επισκέπτες, όπως Φινλανδοί, Γάλλοι, Γερμανοί και Άγγλοι, αναφέρει στη «Σ» ο Υφυπουργός Τουρισμού, Κώστας Κουμής

Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς πλησιάζουν και οι προετοιμασίες για τον εορτασμό των τριημέρων έχουν ξεκινήσει. Αρκετοί επέλεξαν να ταξιδέψουν σε διάφορες χώρες, όπως στην Ελλάδα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο Ντουμπάι και σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, ενώ άλλοι επέλεξαν τον εσωτερικό τουρισμό, παραμένοντας στην Κύπρο και διαμένοντας στα ξενοδοχεία της χώρας ή επιστρέφοντας στους τόπους καταγωγής τους, που σήμερα λειτουργούν ως χριστουγεννιάτικα χωριά. Τόσοι οι ορεινοί όσο και οι παραθαλάσσιοι προορισμοί έχουν προτιμηθεί από τους συμπατριώτες μας, με το ενδιαφέρον των κρατήσεων να έχει μοιραστεί ανάμεσα στα δύο τριήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Σαν από παραμύθι

Σε κλίμα γιορτινό άρχισαν ήδη να υποδέχονται καθημερινά μικρούς και μεγάλους τα επτά χριστουγεννιάτικα χωριά της Κύπρου. Ο Αγρός, η Δερύνεια, τα Λεύκαρα, ο Καλοπαναγιώτης, η Κυπερούντα, η Λαϊκή Γειτονιά και το Φικάρδου, σαν από παραμύθι, μεταφέρουν τους επισκέπτες σε έναν κόσμο φωτεινό, παρέα με παραδοσιακές γεύσεις σε φαγητά και ποτά. Περίπτερα με τοπικά προϊόντα από μήλο, φράουλα, τριαντάφυλλα, καθώς και κουτιά για γράμματα προς τον Άγιο Βασίλη, παραδοσιακές χειροτεχνίες και εργαστήρια, ξεναγήσεις στα χωριά είναι μερικές από τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες που προσφέρονται.

Ζωηρή η επισκεψιμότητα

Το Υφυπουργείο Τουρισμού γι' ακόμη μια χρονιά δημιούργησε μια μοναδική εμπειρία, εμπνευσμένη από τα αντίστοιχα θεματικά χωριά των Χριστουγέννων της Ευρώπης, τα οποία φημίζονται για τη μαγεία των εορτών που μεταφέρουν στους επισκέπτες. Ο Υφυπουργός Τουρισμού, Κώστας Κουμής, μιλώντας στη «Σ», ανέφερε ότι «υπάρχουν πολλοί τουρίστες που είναι στην Κύπρο αυτήν την εποχή που επισκέπτονται τα χριστουγεννιάτικά μας χωριά, γιατί ακριβώς θέλουν να νιώσουν αυτό το μοναδικό και τοπικό περιβάλλον με τις παραδοσιακές γεύσεις και προϊόντα, αλλά και την ξεχωριστή φιλοξενία που εμείς οι Κύπριοι έχουμε». Όπως διευκρίνισε, δεν υπάρχει κάποια καταγραφή πόσοι επισκέπτονται τα χωριά, αλλά είναι παραδεκτό ότι η επισκεψιμότητα, η κίνηση γενικότερα, οι διανυκτερεύσεις σε αυτές τις περιοχές έχουν σαφώς αυξηθεί. Υπάρχουν πολλών εθνικοτήτων επισκέπτες, όπως Φινλανδοί, Γάλλοι, Γερμανοί και Άγγλοι, πρόσθεσε.

Επιστροφή στα χωριά

Όπως σημειώνει ο Υφυπουργός Τουρισμού, «φέτος ήδη από τα εγκαίνια που έγιναν στην Κυπερούντα η προσέλευση ήταν αθρόα και αυτό έγινε και γίνεται σε όλα τα χωριά μας». Σύμφωνα με τον κ. Κουμή, υπάρχουν τόσο άτομα που μόνο επισκέπτονται όσο και άλλα που επιλέγουν να διανυκτερεύσουν στα εορταστικά χωριά, και δεν είναι μόνο οι τουρίστες. «Και οι Κύπριοι επιλέγουν ιδίως τα Σαββατοκύριακα μαζί με τις οικογένειές τους να διανυκτερεύουν στα χωριά όπου υπάρχει η δυνατότητα για να ζήσουν όλο αυτό το εορταστικό κλίμα αλλά και αυτοί που προέρχονται από αυτά τα χωριά, ενώ πριν επέλεγαν να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα στην πόλη όπου διαμένουν, επανέρχονται στα χωριά τους. Εμείς προτρέπουμε όλον τον κόσμο να επισκεφθεί τα χριστουγεννιάτικα χωριά μας για να ζήσει μοναδικές στιγμές, προσφέροντάς του αμέτρητες αυθεντικές εμπειρίες!».

Έμπνευση η Γαλλία

Ερωτηθείς για το ποιες χώρες ήταν η πηγή έμπνευσης των χριστουγεννιάτικων χωριών, απαντά ότι «έχουν εμπνευστεί από πολλές χώρες με διάφορες παραδόσεις, αλλά οι βασικές επιρροές προέρχονται από τις ευρωπαϊκές χώρες και ειδικότερα από τη Γαλλία. Τα χωριά συνήθως στολίζονται εορταστικά, με χειροποίητες δημιουργίες αντανακλώντας το πνεύμα των γιορτών». Ως προς το τι ξεχωριστό έχουν τα εορταστικά χωριά της Κύπρου, εξηγεί ότι έχουν μια ξεχωριστή γεύση της τοπικής κουλτούρας. «Τα δικά μας χριστουγεννιάτικα χωριά δεν παραπέμπουν απλώς σε χριστουγεννιάτικες αγορές, αλλά και σε βιωματικές δραστηριότητες. Η παράδοση της Κύπρου συνδυάζεται με τις χριστουγεννιάτικες εορταστικές πρακτικές, δημιουργώντας ένα μοναδικό και τοπικό περιβάλλον για επισκέπτες και ντόπιους. H όλη πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού του Υφυπουργείου και ιδιαίτερα των στόχων για περαιτέρω ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού και προώθησης της υπαίθρου, των ορεινών και των ακριτικών / απομακρυσμένων περιοχών», συμπληρώνει.

Η μεγαλύτερη ζήτηση

Όπως αναφέρει στη «Σ» ο Γενικός Διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, υπάρχει ζωντανό ενδιαφέρον για επισκεψιμότητα στα χριστουγεννιάτικα χωριά, αλλά όχι τόσο μεγάλο για διανυκτέρευση σε αυτά. Οι περισσότεροι προτιμούν να κάνουν την κράτησή τους στους ορεινούς προορισμούς, με τη μεγαλύτερη ζήτηση να καταγράφεται στις Πλάτρες, στην Κακοπετριά, στο Όμοδος και στον Αγρό, ενώ ενδιαφέρον για κρατήσεις υπάρχει και σε παραθαλάσσιους προορισμούς, όπως είναι η Πάφος, η Λεμεσός και όσα καταλύματα λειτουργούν στην ελεύθερη Αμμόχωστο, εξηγεί.

Σταθερές οι πληρότητες

Σύμφωνα με τον κ. Ρουσουνίδη, αρκετές κρατήσεις σε ξενοδοχεία εν όψει των εορταστικών τριημέρων, των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, περιλαμβάνουν διαμονή και διατροφή, ενώ υπάρχει πλειάδα επιλογών διαφορετικών κατηγοριών ξενοδοχείων για όλα τα βαλάντια. «Υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον. Έχουν γίνει κρατήσεις, οι οποίες βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με τις άλλες χρονιές. Οι πληρότητες του Δεκεμβρίου κινούνται γύρω στο 35%, με εξαίρεση τα τριήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς που κυμαίνονται στο 55%, αντανακλώντας τα επίπεδα της περσινής χρονιάς». Ωστόσο, όπως διευκρινίζει, «τα εορταστικά χωριά δεν δημιουργούν τις συνθήκες για διανυκτέρευση».