Η πρόοδος της άκρας δεξιάς στην Ευρώπη

Ενώ η Ευρώπη μαστίζεται από πολέμους, ένα άλλο φαινόμενο ταλαιπωρεί τη Γηραιά Ήπειρο: η άνοδος της άκρας δεξιάς στην Ευρώπη. Σε μια ήπειρο όπου πριν από 80 χρόνια ο κόσμος έζησε θηριωδίες από τα θύματα του ναζισμού και του φασισμού, για να μην ξεχάσει κανείς βέβαια το άλλο ανταγωνιστικό στοιχείο του κομμουνισμού (βλέπε π.χ. Στάλιν), κινδυνεύει τώρα από την ίδια αρρώστια, αυτήν της άκρας δεξιάς.

Ο Ναζισμός είχε τότε ως κύρια αιτία τις βαριές ρήτρες που επέβαλαν οι νικητές στους ηττημένους Γερμανούς να πληρώνουν και τώρα έχουμε το ειδικό σύστημα που αναγκάζονται ορισμένες χώρες να καταβάλλουν για τα έξοδα των μεταναστών, τα οικονομικά σκάνδαλα, τη διαφθορά και άλλα παρόμοια.

Το RN της Γαλλίας είναι σε επαφή με τα ομόλογά του στην Ευρώπη, χωρίς να ξεχνάμε το AFD της Γερμανίας. Αυτά τα δύο κινήματα της άκρας δεξιάς είναι τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη (βλ. J-B Chastand κ.ά., «Le Rassemblement national cultive ses alliances avec les partis les plus extremists d’Europe», Le Monde, 12/4/2023, σελ. 1).

Όλα τα κινήματα της άκρας δεξιάς είναι σε επαφή μεταξύ τους για θέματα συνεργασίας. Υπάρχουν ισχυρά κινήματα της άκρας δεξιάς στην Ουγγαρία, στην Πολωνία, στη Σουηδία που συνεργάζονται.

Αυτό βέβαια είναι και από τις δυο πλευρές. Τα αριστερά και τα άκρα αριστερά κινήματα συνεργάζονται επίσης μεταξύ τους.

Το ιδανικότερο είναι να συνεργάζονται όλα τα κινήματα για θέματα της ειρήνης, ασφάλειας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όχι μόνο για συγγενείς ιδεολογικούς στόχους. Είναι αυτούς βέβαια τους στόχους που πρέπει να κυνηγούμε μακροπρόθεσμα τουλάχιστον.