Έγκλημα

Συγκέντρωση στο Παρίσι κατά της «σιωπής» για τα σεξουαλικά εγκλήματα

Γύρω στις 50 γυναίκες συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Παρίσι για να «καταγγείλουν τη σιωπή των διεθνών και φεμινιστικών οργανώσεων» σχετικά με τις πληροφορίες για σεξουαλικά εγκλήματα τα οποία καταγγέλλεται ότι διαπράχθηκαν εναντίον ισραηλινών γυναικών από τη Χαμάς κατά την αιματηρή επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

«Κατηγορώ τη UN Women (ΟΗΕ Γυναίκες) ότι αρνείται να καταγγείλει ξεκάθαρα τους βιασμούς και τις σεξουαλικές κακοποιήσεις της 7ης Οκτωβρίου. Κατηγορώ την (γαλλική φεμινιστική) ένωση Nous toutes (Όλες εμείς) ότι χρειάστηκε περισσότερο από ένα μήνα» για να τους καταγγείλει, δήλωσε η Μελανί Πολί-Γκες της συλλογικότητας Rape is Rape (Ο βιασμός είναι βιασμός).

«Ζητούμε να αναγνωρισθούν ως εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και να αρχίσουν έρευνες από τους διεθνείς θεσμούς», δήλωσε η ίδια στη διάρκεια αυτής της συγκέντρωσης που οργανώθηκε μπροστά από την έδρα της UNESCO.

Κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Φανταστείτε να αποκαλούν τον βιαστή σας μαχητή της ελευθερίας» ή «Όχι στον επιλεκτικό φεμινισμό», οι διαδηλώτριες φορούσαν φόρμες με κηλίδες κόκκινης μπογιάς στον καβάλο.

Η συγκέντρωση αυτή απηχεί τις μομφές εναντίον των φεμινιστικών ενώσεων στη Γαλλία, οι οποίες κατηγορούνται ότι αποσιώπησαν τις πληροφορίες και τις μαρτυρίες για βιασμούς που διαπράχθηκαν στις 7 Οκτωβρίου από άνδρες της Χαμάς.

Οι κατηγορίες αυτές εντάθηκαν το Σάββατο στο Παρίσι στη διάρκεια της μεγάλης πορείας κατά της βίας εναντίον γυναικών, όπου υψώθηκαν μεταξύ άλλων πλακάτ με τις επιγραφές «Metoo εκτός αν είστε εβραία» ή «Φεμινίστριες, η σιωπή σας, σάς καθιστά συνένοχες».

Σε ανακοίνωσή της στις 27 Νοεμβρίου, η συλλογικότητα Nous toutes και άλλες γαλλικές ενώσεις είχαν διαβεβαιώσει πως καταδικάζουν «απερίφραστα τα σεξουαλικα και σεξιστικά εγκλήματα, τους βιασμούς και τις γυναικοκτονίες που διαπράχθηκαν από τη Χαμάς», εκφράζοντας παράλληλα της λύπη τους για μια «εργαλειοποίηση» της μάχης τους.

Στα μέσα Νοεμβρίου, η ισραηλινή αστυνομία είχε δηλώσει πως ερευνά εγκλήματα σεξουαλικής βίας, μεταξύ των οποίων βιασμούς και ακρωτηριασμούς, που καταγγέλλεται πως διαπράχθηκαν στις 7 Οκτωβρίου σε βάρος γυναικών από μαχητές της Χαμάς, μια έρευνα που προβλέπεται ότι θα είναι μακρά και δύσκολη.

ΑΠΕ ΜΠΕ