Έγκλημα

«Η Ν.Υ προσπαθεί να αποδείξει 18 χρόνια μετά ότι ο Θανάσης αυτοκτόνησε»

Συνεχίζεται σήμερα η θανατική ανάκριση για τον Θανάση Νικολάου. To πρόγραμμα περιελάμβανε κατάθεση του Πανίκου Σταυριανού.

Συνεχίζεται σήμερα η θανατική ανάκριση για τον Θανάση Νικολάου. To πρόγραμμα περιελάμβανε κατάθεση του Πανίκου Σταυριανού.

Η κατάθεση του ιατροδικαστή αναβλήθηκε για σήμερα καθώς, η συνήγορος της οικογένειας του άτυχου εθνοφρουρού ανέφερε ότι η ίδια δεν ήταν ειδική για να αντεξετάσει τον κύριο Σταυριανό και ζήτησε όπως στην κατάθεση παρευρίσκεται η εξ Ελλάδος ιατροδικαστής Ελπίδα Σπανουδάκη για να συνδράμει την ίδια στη διαδικασία αντεξέτασης.

Η διαδικασία ξεκίνησε με την πλευρά της οικογένειας να θέτει θέμα ένστασης για την ιατροδικαστική έκθεση του Πανίκου Σταυριανού. Πρόκειται ουσιαστικά για την γραπτή κατάθεση του. Ο δικαστής διευκρίνισε ότι ο Σταυριανός σήμερα θα έδινε μαρτυρία με γραπτή κατάθεση.

Ο Πανίκος Σταυριανός στο τέλος βγήκε εκτός αίθουσας.

Από πλευράς οικογένειας ειπώθηκε ότι παρά τις διαβεβαιώσεις της εκπροσώπου της Νομικής Υπηρεσίας ότι θα λάμβαναν τη γραπτή κατάθεση, τους έστειλαν το Σάββατο ιατροδικαστική έκθεση μετά τη συμπλήρωση του φακέλου. «Για ακόμη μια φορά η νομική υπηρεσία προχωράει σε ανεπίτρεπτες τακτικές. Η Νομική Υπηρεσία προσπαθεί να αποδείξει 18 χρόνια μετά ότι αυτός αυτοκτόνησε».

Από πλευράς οικογένειας ειπώθηκε ότι παρά της διαβεβαιώσεις της εκπροσώπου της Νομικής Υπηρεσίας ότι θα λάμβαναν τη γραπτή κατάθεση, τους έστειλαν το Σάββατο ιατροδικαστική έκθεση μετά τη συμπλήρωση του φακέλου. «Για ακόμη μια φορά η νομική υπηρεσία προχωράει σε ανεπίτρεπτες τακτικές. Η Νομική Υπηρεσία προσπαθεί να αποδείξει 18 χρόνια μετά ότι αυτός αυτοκτόνησε παρά τα αντίθετα ευρήματα.

Γίνεται προσπάθεια για απόπειρα αιφνιδιασμού. Η Νομική Υπηρεσία επιμένει να καλέσει τον Σταυριανό ως μάρτυρα, η στάση αυτή φανερώνει τις προθέσεις τους. παρά τις δεσμεύσεις του Εισαγγελέα ότι δεν θα σταματήσει η ποινική έρευνα για τον Σταυριανό. Κάθε άλλο παρά αναζητεί την αλήθεια.. Η οικογένεια βρίσκεται αντιμέτωπη με προσπάθεια συγκάλυψης του τι συμβαίνει».

«Πρέπει να πούμε κάτι στην Ανδριάνα να μην φωνάζει γράφει η νέα έκθεση του Σταυριανού, η οποία παρουσιάζει μια 4η εκδοχή», συμπληρώνει ο δικηγόρος της οικογένειας. «Ισχυρίζεται ότι η αιτία θανάτου οφείλεται στον μηχανισμό πτώσης από ύψος».

Ο δικηγόρος της οικογένειας παραθέτοντας τους λόγους ένστασης, αναφέρει ότι «δεν είναι αντικειμενικός πραγματογνώμονας. Εκ πρώτης όψεως η έκθεση υπερβαίνει του πεδίου πραγματογνωμοσύνης του. Δεν έχει τα προσόντα να προβεί σε σχολιασμό για γενετικό υλικό. Ο φάκελος της υπόθεσης που αφορούσε τις αιτίες θανάτου συμπληρώθηκε ήδη.

Η προσκόμιση νέας ιατροδικαστικής έκθεσης μετά τη συμπλήρωση του φακέλου δεν είναι αποδεκτή. Όπως έγινε και με Μαρνερίδη. Αποδοχή της νέας έκθεσης Σταυριανού καθιστά αναγκαία την προσκόμισης νέας έκθεσης για να την ανατρέψει, άρα η διαδικασία δεν θα τελειώσει. Η συμβολή του ολοκληρώθηκε με την αυτοψία και νεκροψία. Οι εκθέσεις του είναι ήδη ενώπιον σας. Κατά την εξέταση των οστών ήταν παρατηρητής. Δεν εξέτασε ο ίδιος τα οστά και δεν μπορεί να κάνει τη ανάλυση που προτίθεται να κάνει».

«Οι εκθέσεις πρέπει να παραδίδονται εγκαίρως για να μπορεί να ετοιμαστεί η αντεξέταση. Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας αποκάλυψε μια νέα ιατροδικαστική έκθεση και μας άφησε 2 εργάσιμες μέρες να τη μελετήσουμε. Τίθεται θέμα έλλειψης αντικειμενικότητας του Σταυριανού. Είναι μάρτυρας και εμπλεκόμενος στη διαδικασία. Του αποδόθηκε ποινική ευθύνη, δεν παρουσιάζει τη γνώμη του αντικειμενικά. Η νέα έκθεση δεν συνοδεύεται από τις προϋποθέσεις για να κατατεθεί στο δικαστήριο. Υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων γιατί θέλει να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Τα σφάλματά του καταδίκασαν την Κύπρο στο ΕΔΑΔ».

Ο δικηγόρος κάνει αναφορά στο εύρημα της παραβίασης. Η βάση του προβλήματος ήταν η αρχική ανακριτική διαδικασία που στηρίχθηκε στα ευρήματα του Σταυριανου. Την ίδια στάση που καταδικάζει το ΕΔΑΔ συνεχίζει μέχρι σήμερα η Νομική Υπηρεσία. Είχαν στηριχθεί στα λεγόμενα και υποθέσεις του Σταυριανου. Το ΕΔΑΔ αναφέρεται στις ενέργειες του. Είναι κατανοητή η πρόθεση να υπερασπίσει τον εαυτό του, αλλά δεν έχει θέση εδώ. Η νομική υπηρεσία επιχειρεί να προχωρήσει μαρτυρία που ανατρέπει την έκθεση Καριολου για το γενετικό υλικό. Άρα θα πρέπει να τον φέρουμε και εκείνο να αναλύσει την έκθεση του.

«Η στάση της νομικής υπηρεσίας με την προσπάθεια να προχωρήσει με νέα έκθεση, με νέους ισχυρισμούς, παραβιάζει τις υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας». Λαμβάνοντας τον λόγο η άλλη δικηγόρος της οικογένειας αναφέρει ότι δεν πρόκειται για γραπτή κατάθεση αλλά για μια νέα ιατροδικαστική έκθεση. «Το κόλπο της Νομικής Υπηρεσίας που δεν πέρασε με Μαρνερίδη θέλει να γίνει με Σταυριανό. Μέσα σε 4 μέρες έφερε έκθεση 49 σελίδων. Η οικογένεια βρίσκεται πάντα σε θέση άμυνας γιατί κάθε μέρα φέρνουν κάτι καινούργιο. Πρέπει να σταματήσει αυτό. Εάν την αποδεχτείτε θα θέλουμε χρόνο να συντάξουμε νέα έκθεση και να έρθει ιατροδικαστής να αντικρούσει την νέα έκθεση Σταυριανού».

Η Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας από πλευράς της εξέφρασε τη λύπη της αφού όπως είπε δεν είναι απέναντι από την οικογένεια. Γίνεται προσπάθεια από τη Νομική Υπηρεσία να βοηθήσει να φανεί η αλήθεια, είπε.

«Με λυπεί γιατί δεν αναθέσαμε στον Σταυριανό να ετοιμάσει έκθεση. Ετοίμασε μια σχετική δήλωση και θα έκανε διορθώσεις. Είδα την έκθεση το πρωί του Σαββάτου και την έστειλα..θα έπρεπε οι συνάδελφοι μου, επειδή έθιξαν σοβαρά ζητήματα να μας ενημέρωναν ότι θα έκαναν ένσταση. Δεν θέλω να απαντήσω στο πόδι, θέλω χρόνο να απαντήσω», είπε η Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας. «Δεν τέθηκε ποτέ ότι θα υπήρχε αμφισβήτηση της έκθεσης Σταυριανού», συμπλήρωσε.

Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας έκανε λόγο για νέα έκθεση. Το Δικαστήριο διερωτήθηκε αν έχει νέα τεκμήρια ο Σταυριανός στη νέα του έκθεση τα οποία δεν είναι ενώπιον του.