Κόστος Ζωής

Πόσο κοστίζει το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι - Το πλούσιο και το οικονομικό

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, μέσα στο πλαίσιο των σκοπών της ιδρύσεώς του, που είναι η προστασία και η πληρέστερη πληροφόρηση των καταναλωτών, διενήργησε έρευνα για το κόστος του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού.

Η έρευνα διεξάχθηκε από τις 08 μέχρι 20 Δεκεμβρίου 2022. Έγιναν συνολικά τρεις τιμοληψίες λιανικών τιμών. Τα σημεία πώλησης απ’ όπου λήφθηκαν οι τιμές, ήταν οι τέσσερεις μεγαλύτερες υπεραγορές στη Λευκωσία και τρεις μικρότερες υπεραγορές.

Σημειώνεται ότι η έρευνα κάλυψε μόνο τη Λευκωσία και περιλάμβανε συνολικά 35 είδη τροφίμων και ποτών. Ο κατάλογος των τροφίμων είναι ο ίδιος που χρησιμοποιήθηκε και για τα προηγούμενα χρόνια.

Σκοπός της έρευνας ήταν να διαπιστωθεί το κόστος ενός χριστουγεννιάτικου τραπεζιού για το 2023 και όχι για σκοπούς σύγκρισης μεταξύ των διαφόρων σημείων πώλησης.

Επιπρόσθετα, η έρευνα άρχισε ενωρίς για να διαπιστωθεί κατά πόσο οι τιμές διαφοροποιούνται όσο πλησιάζει η μέρα των Χριστουγέννων και αν κάποιες προσφορές προϊόντων που υπήρχαν στην αρχή της έρευνας, θα εξακολουθούσαν να υπάρχουν και μέχρι τα Χριστούγεννα.

Η έρευνα επεξεργάστηκε τα στοιχεία με σκοπό τον υπολογισμό του κόστους του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού τόσο για 4 άτομα, όσο και για 6 άτομα για τις κατηγορίες «πλούσιο τραπέζι», «οικονομικό τραπέζι» και «τραπέζι για τα ασθενέστερα οικονομικά εισοδήματα».

Στο κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού λήφθηκαν υπόψη και οι αναγκαίες ποσότητες κάθε είδους που συνήθως χρειάζεται μια τετραμελής και μια εξαμελής οικογένεια. Ένα επιπρόσθετο κόστος 5% στο σύνολο του κόστους προστέθηκε για τα διάφορα συμπληρωματικά είδη που χρειάζονται στο τραπέζι, όπως, νερό, λεμόνια, άλας, λάδι, ξύδι, χαρτοπετσέτες, ρεύμα και υγραέριο.

Λεπτομερείς πληροφορίες και αναλυτικά στοιχεία, φαίνονται στους αναλυτικούς πίνακες που επισυνάπτονται και θα αναρτηθούν και στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου. Βασικά στοιχεία και συμπεράσματα της έρευνας:

  1. Το συνολικό κόστος ενός «πλούσιου» τραπεζιού περιλαμβάνει 35 είδη. Για μια τετραμελή οικογένεια στη Λευκωσία το κόστος υπολογίζεται στα 187 ευρώ και για την εξαμελή οικογένεια 271 ευρώ.
  2. Το συνολικό κόστος ενός «οικονομικού» τραπεζιού περιλαμβάνει τα 19 από τα 35 είδη. Για μια τετραμελή οικογένεια στη Λευκωσία υπολογίζεται στα 102 ευρώ και για την εξαμελή οικογένεια 132 ευρώ.
  3. Το συνολικό κόστος ενός τραπεζιού για τα ασθενέστερα οικονομικά εισοδήματα περιλαμβάνει τα 11 από τα 35 είδη. Για μια τετραμελή οικογένεια στη Λευκωσία υπολογίζεται στα 25 ευρώ και για την εξαμελή οικογένεια 38 ευρώ.
  4. Παρατηρήθηκαν αυξομειώσεις σε αριθμό προϊόντων της έρευνας από τις 08 Δεκεμβρίου μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου που διάρκεσε η έρευνα. Οι αυξομειώσεις αυτές καταγράφονται σε αναλυτικό πίνακα που επισυνάπτεται.
  5. Αριθμός ειδών που περιλάμβανε η έρευνα προσφέρονταν σε τιμές προσφοράς. Η πλειοψηφία των προσφορών διατηρήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της έρευνας.
  6. Οι μόνες τιμές που αναμένεται ότι πιθανόν να διαφοροποιηθούν μέχρι τα Χριστούγεννα είναι οι τιμές των λαχανικών αν και εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει αισθητή διαφοροποίηση μέχρι τα Χριστούγεννα.
  7. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζεται στο κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού μεταξύ των τριών διαφορετικών κατηγοριών, δηλαδή του «πλούσιου», «οικονομικού» και του τραπεζιού των ασθενέστερων οικονομικών εισοδημάτων.
21.12 ΠΙΝΑΚΑΣ1.jpeg

21.12 ΠΙΝΑΚΑΣ2.jpeg

21.12 ΠΙΝΑΚΑΣ3.jpeg

21.12 ΠΙΝΑΚΑΣ4.jpeg