Στο τσακ γλυτώσαμε πρόστιμο εκατοντάδων εκατομμυρίων για τα «χρυσά διαβατήρια»
Αν προχωρούσε η διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου οι φορολογούμενοι θα καλούνταν να πληρώσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμο για τα χαμένα φορολογικά έσοδα από το ΚΕΠ.
Κλείνει το σήριαλ της διαδικασίας επί παραβάσει της Κομισιόν κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα «χρυσά διαβατήρια», με τους φορολογούμενους να γλυτώνουν, επί της ουσίας, ένα πρόστιμο που θα μπορούσε να ξεπεράσει το μισό δισεκατομμύριο ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Economy Today η επίσημη επιστολή ενημέρωσης από την Κομισιόν θα σταλεί στο Υπουργείο Οικονομικών τις επόμενες μέρες και το θέμα θα θεωρηθεί λήξαν.
Η διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε ξεκινήσει μετά τα δημοσιεύματα για τα «χρυσά διαβατήρια» τον Οκτώβριο του 2020 και όταν είχε γίνει αντιληπτό ότι χρησιμοποιούνταν οι κοινωνικές πολιτικές του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% (αντί του 19%) από τους επενδυτές του Προγράμματος των Κατ' Εξαίρεση Πολιτογραφήσεων.
Δηλαδή, για τις επαύλεις και τα οροφοδιαμερίσματα σε ουρανοξύστες που είχαν πωληθεί σε επενδυτές μέσω του ΚΕΠ είχε γίνει εκμετάλλευση της νομοθεσίας για μειωμένο ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία, κάτι το οποίο αφορά μία φορολογική παρέκκλιση με στόχο τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και τα νέα ζευγάρια.
Αποφεύχθηκε ο κίνδυνος προστίμων εκατοντάδων εκατομμυρίων
Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του ποσού που ενδεχομένως να είχε κληθεί να πληρώσει η Κυπριακή Δημοκρατία, αναφέρουμε απλά ότι σύμφωνα με την Έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών του 2020 για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα για την περίοδο 2013-2019 είχαν αγοραστεί ακίνητα αξίας 6,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Αν υπολογίσουμε ότι για τα εν λόγω ακίνητα, χρησιμοποιήθηκε ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ, τότε το κράτος έλαβε 14% ΦΠΑ λιγότερο από ότι θα λάμβανε κανονικά, δηλαδή εισέρευσαν στα δημόσια ταμεία περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα.
Η Ελεγκτική Υπηρεσία, πάντως, στην Έκθεσή του 2022 για το ΚΕΠ, ανέφερε ότι από συνολικά 1.298 κατοικίες με συνολική αξία 1.595.525.395 ευρώ θα έπρεπε να επιβληθεί ΦΠΑ 19% που αντιστοιχεί σε περίπου 303 εκατομμύρια ευρώ, αντιθέτως επιβλήθηκε ΦΠΑ 5% που αντιστοιχεί σε ποσό περίπου 98 εκατομμυρίων ευρώ.
Ως εκ τούτου, οι φορολογούμενοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τον τερματισμό της διαδικασίας επί παραβάσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή γλύτωσαν από πρόστιμα τα οποία θα ανέρχονταν σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Ορθοί οι χειρισμοί από Βουλευτές και Υπουργείο Οικονομικών
Όπως είχε αναφέρει η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, «για το θέμα του προστίμου όλα τα κόμματα είχαμε δικαιολογημένα διαφορετικές απόψεις, παρά ταύτα υπήρχε εθνικό διακύβευμα, δηλαδή η απειλή να κληθεί ο κύπριος φορολογούμενος να πληρώσει ένα πρόστιμο τεραστίων διαστάσεων».
Σημείωσε ότι «ήταν απόλυτα αντιληπτό να κλείσει αυτό το θέμα και βρήκαμε τον ελάχιστο παρονομαστή για να πάμε μπροστά, με το σύνολο των βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών να ψηφίζουν ομόφωνα το σχετικό νομοσχέδιο».
Για την ιστορία, να σημειώσουμε ότι το σχετικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής τον Ιούνιο του 2023 σχεδόν ομόφωνα από τους βουλευτές της Ολομέλειας, παρά τις όποιες διαφωνίες, με τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5% να ισχύει πλέον για τα πρώτα 130 τ.μ. δομήσιμου εμβαδού κατοικίας, αξίας μέχρι 350 χιλ. ευρώ και νοουμένου ότι η συνολική αξία της συναλλαγής δεν υπερβαίνει τις 475 χιλ. ευρώ και το συνολικό δομήσιμο εμβαδόν 190 τ.μ.
Το Υπουργείο Οικονομικών είχε αναφέρει τον Ιούνη ότι η κυβέρνηση θα στήριζε την πρόταση της Βουλής στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ο Μάκης Κεραυνός είχε τονίσει την ίδια περίοδο ότι τα χρονικά όρια έχουν εξαντληθεί και ο κίνδυνος να οδηγηθεί η Κύπρος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να υποστεί πρόστιμο είναι ψηλαφητός.
Είχε σημειώσει επίσης ότι «σε τέτοια περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι δυνατό να διεκδικήσει τη λήψη ολόκληρου του ποσού των ιδίων πόρων, προσαυξημένου με τόκους υπερημερίας που απώλεσε από τη μείωση των ιδίων πόρων».
ΠΗΓΗ EconomyToday