Έγκλημα

Υπόθεση Θανάση: Βολές κατά ΝΥ ότι έδωσε όλο το μαρτυρικό υλικό στον Σταυριανό

Απαντήσεις στις ενστάσεις της οικογένειας του Θανάση Νικολάου για την κατάθεση νέας ιατροδικαστικής έκθεσης από τον Πανίκο Σταυριανό έδωσε ο η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, Ξένια Ξενοφώντος.

Απαντήσεις στις ενστάσεις της οικογένειας του Θανάση Νικολάου για την κατάθεση νέας ιατροδικαστικής έκθεσης από τον Πανίκο Σταυριανό έδωσε ο η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, Ξένια Ξενοφώντος.

Αρχικά, η Ξενοφώντος σημείωσε ότι «μια θανατική ανάκριση δεν έχει εξεταστικό χαρακτήρα και διάδικους. Αντιπαρέρχομαι στους ισχυρισμούς για τις προθέσεις της Νομικής Υπηρεσίας. Ενώπιον μας έχουμε δύο διαφορετικές επιστημονικές απόψεις, και οι δύο λένε ότι ο θάνατος του Θανάση προκλήθηκε από μη φυσικά αίτια. Γι αυτό κλήθηκε ο Σταυριανός να καταθέσει ως εμπειρογνώμονας. Είναι ο μοναδικός που έκανε αυτοψία στη σκηνή, εξέτασε τη σορό και έκανε νεκροψία. Ήταν παρόν και κατά την εκταφή και την εξέταση των οστών. Κατά τα δικά του ευρήματα ετοίμασαν οι υπόλοιπο της εκθέσεις του».

Για τη νέα του ιατροδικαστική έκθεση, η οποία αρχικά θα ήταν μια γραπτή κατάθεση, η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, υποστήριξε ότι «είτε τιτλοφορείται ως ιατροδικαστική έκθεση είτε ως δήλωση, είναι χωρίς σημασία. Ο εμπειρογνώμονας έχει δικαίωμα να καταθέσει τη θέση του όπως γίνεται στα δικαστήρια. Το δικαστήριο πρέπει να ενθαρρύνει τέτοιες μαρτυρίες για να βοηθήσει το έργο του. Οι συνάδελφοι στην ένσταση προβαίνουν ανεπίτρεπτα σε αξιολόγηση της έκθεσης, κάτι που είναι αποκλειστικό έργο του δικαστηρίου. Καλούν εκ προοιμίου να το απορρίψει χωρίς να το αξιολογήσει, επειδή αποφάσισαν ότι ο εμπειρογνώμονας δεν είναι ανεξάρτητος και αμερόληπτος. Με κάθε σεβασμό η αποδεκτότητα είναι ένα ζήτημα και η βαρύτητα που δοθεί αργότερα είναι διαφορετικό ζήτημα. Πρέπει να αξιολογηθεί στη βάση του συνόλου της μαρτυρίας».

Αναφορά έκανε και στο διάταγμα εκταφής του Θανάση Νικολάου, επισημαίνοντας ότι μέσα στους εμπειρογνώμονες που επιθεώρησαν τη διαδικασία. Συμπλήρωσε ότι το δικαστήριο θα πρέπει να επιτρέψει την κατάθεση της έκθεσης Σταυριανού, με την οικογένεια να έχει δικαίωμα αντεξέτασης και χρόνο να για ετοιμαστεί».

Παίρνοντας τον λόγο η δικηγόρος της οικογένειας, Λητώ Καριόλου, ανέφερε ότι «η Νομική Υπηρεσία μας λέει ότι ο Σταυριανός θα πρέπει να καταθέσει ως εμπειρογνώμονας, αλλά δεν είναι ούτε ανεξάρτητος ούτε αντικειμενικός. Σε σχέση με το διάταγμα εκταφής δεν έχει ακουστεί η άποψη της οικογένειας και δεν μπορούσε να υπάρξει ένσταση. Το πώς εκτελέστηκε το διάταγμα είναι διαφορετικό, αφού σύμφωνα με το ημερολόγιο ενεργειών του Λοχία Ορφανού, ο Σταυριανός ήταν παρατηρητής».

Επίσης, κατήγγειλε ότι «ο Σταυριανός έλαβε γνώση του μαρτυρικού υλικού, άρα πήρε εντολή να την κάνει. Δεν μπορούμε να σβήσουμε τον τίτλο της νέας ιατροδικαστικής έκθεσης του Σταυριανού και να προσποιηθούμε ότι δεν είναι έκθεση. Για ακόμα μια φορά έρχεται η νέα Νομική Υπηρεσία με νέα έκθεση». Παράλληλα, εξήγησε ότι εάν καταθέσει ως μάρτυρας, τίθεται θέμα επηρεασμού της μαρτυρίας, καθώς η Νομική Υπηρεσία του αποκάλυψε το μαρτυρικό υλικό στο σύνολό του.

Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας απάντησε ότι «ο Σταυριανός είχε πάντα την ιδιότητα του ιατροδικαστή όταν κατέθετε. Όταν καταθέτει εκφέρει την επιστημονική του άποψη, είναι κάτι που συνηθίζεται. Δεν άκουσα ποτέ να καλείται εκ προοιμίου το δικαστήριο να μην αποδεχθεί μια μαρτυρία». Απαντώντας για το διάταγμα, δεν εκδόθηκε στην απουσία κανενός, είναι μομφή αυτό. Όλα τα διατάγματα έχουν εκδοθεί στο πλαίσιο κοινών δηλώσεων». Τότε η δικηγόρος της οικογένειας απάντησε ότι δεν ήταν παρόν ο Σταυριανός στην εκταφή.

Η θανατική ανακρίτρια, Ντόρια Βαρωσιώτου, απευθυνόμενη στην εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας, παρατήρησε ότι απάντησε σε όλες τις ενστάσεις της οικογένειας του Θανάση εκτός από το κομμάτι που αφορούσε την απόφαση του ΕΔΑΔ για την πλημμελή διερεύνηση και το ότι δεσμεύει την Κυπριακή Δημοκρατία να συμμορφωθεί. Ρώτησε επίσης εάν θεωρεί ότι με την κατάθεση του Σταυριανού ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις της. Η Ξενοφώντος απάντησε ότι «η απόφαση του ΕΔΑΔ δεν λέει ότι ο διεφθαρμένος ο Σταυριανός αλλά μιλάει για παραλείψεις. Γι αυτό δεχθήκαμε την εκταφή, τη μεταφορά του οστού και την εξέτασή του. Γι αυτό διορίσαμε τους ανακριτές Μάτσα και Αλεξόπουλο και την επόμενη ανακριτική ομάδα, η οποία λέει ότι δεν βρίσκει ευθύνες σε κανένα πρόσωπο. Γι αυτό η αξία που θα δώσετε στην μαρτυρία του Σταυριανού δεν μπορείτε να το κρίνεται εκ των προτέρων. Χρειάζεται να τον ακούσουμε για να βοηθηθεί το δικαστήριο να καταλήξει».

Η θανατική ανακρίτρια επιμένοντας στο ερώτημα για τη συμμόρφωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με την απόφαση του ΕΔΑΔ, διερωτήθηκε εάν μα τους διορισμούς ανακριτών και την εκταφή θεωρείται από τη Νομική Υπηρεσία ότι εκτελέστηκε η απόφαση του ΕΔΑΔ. Η Ξενοφώντος αφού απάντησε θετικά, σημείωσε ότι «λέμε ότι έγινε κάθε ανθρώπινη προσπάθεια για να δώσει φως σε αυτή την υπόθεση».

Η θανατική ανακρίτρια τότε ρώτησε εάν η απόφαση του ΕΔΑΔ έλεγε μόνο παραλείψεις των αστυνομικών Αρχών ή και για του Σταυριανού, με την Ξενοφώντος να απαντά ότι «εγώ κατάλαβα ότι έλεγε για αντικρουόμενες απόψεις. Είναι υποχρέωσή μας όμως να παρουσιαστεί ο μάρτυρας». Τέλος, σε ερώτηση εάν έκανε άλλη ιατροδικαστική εξέταση μετά την αρχική τετρασέλιδη του, απάντησε αρνητικά.

Το Δικαστήριο επιφύλαξε ότι θα δώσει την απόφαση του για τις 5 Ιανουαρίου 2024.