Κυπριακό

Αχ! Ευρώπη… Γερμανίδες τουρίστριες και Σκανδιναβοί «βρικόλακες» οι σφετεριστές

Ο σφετερισμός περιουσιών στα κατεχόμενα και το νομικό πλαίσιο που εξετάζουμε αλλά υπάρχει…

Αφού οι Ισραηλινοί κρύβονται πίσω από τον σφετερισμό περιουσιών προσφύγων στο κατεχόμενο Τρίκωμο και στις ανατολικές ακτές του νησιού, Σκανδιναβοί και Γερμανοί ανέλαβαν τον σφετερισμό στη βόρεια κατεχόμενη ακτογραμμή του νησιού. Το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων της Αστυνομίας ανέλαβε να συλλέξει πληροφορίες και να γεμίσει τους φακέλους τριών περιπτώσεων σφετερισμού περιουσιών στα κατεχόμενα. Την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση δηλώνει ότι επεξεργάζεται νομικά μέτρα για την ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος του σφετερισμού στα κατεχόμενα.

Οι σφετεριστές

Πέρα από τους Ισραηλινούς, που κτίζουν τη νέα Γη της Επαγγελίας στην κατεχόμενη γη μας, Γερμανοί και Σκανδιναβοί με τη συνδρομή Βρετανών έχουν μετατρέψει τη βόρεια κατεχόμενη ακτογραμμή του νησιού σε εργοτάξιο, χωρίς τη συγκατάθεση των νόμιμων ιδιοκτητών. Η Αστυνομία βρίσκεται σε φάση συλλογής πληροφοριών για τους σφετερισμούς.

Η μια υπόθεση αφορά, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε η τηλεόραση ΣΙΓΜΑ, την εταιρεία ‘’Chris auf nordzypern’’ («Η Κρις στη βόρεια Κύπρο»). Πρόκειται για Γερμανίδα υπήκοο, η οποία φαίνεται να άρχισε να δραστηριοποιείται στα κατεχόμενα εδάφη μας την περίοδο του 2021 και το επίκεντρο των παράνομων αναπτύξεών της βρίσκεται στην Ακανθού. Φαίνεται να στοχεύει στο να προσελκύσει Ευρωπαίους πολίτες, κυρίως Γερμανούς. Διαφημίζει ότι οι πληρωμές γίνονται πάντα σε στερλίνες, δίνοντας μάλιστα αρκετές επιλογές για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί κάποιος να πληρώσει. Μέσω τραπεζών στο Ηνωμένο Βασίλειο, με μετρητά, μέσω διαδικτυακής τράπεζας, ακόμη και με κρυπτονομίσματα!!!

Η δεύτερη υπόθεση αφορά λιβανέζικη εταιρεία, που δραστηριοποιείται σε πολλές κατεχόμενες περιοχές. Όπως καταλαβαίνουμε η διερεύνηση αυτής συνεχίζεται, καθώς δόθηκαν οδηγίες από τη Νομική Υπηρεσία, για περαιτέρω διερεύνηση. Η τρίτη υπόθεση αφορά στον Γιακόβ Αφίκ, του οποίου οι παράνομες επενδύσεις αποκαλύφθηκαν με διαδοχικά ρεπορτάζ στο ΣΙΓΜΑ και στην εφημερίδα "Πολίτης", οι έρευνες γι’ αυτή συνεχίζονται και ο φάκελος μεγαλώνει μέρα με την ημέρα.

Στο κάδρο πλέον μπαίνει και η Freedom Group. Πρόκειται για εταιρεία με Σκανδιναβούς και Βρετανούς επενδυτές πολιτογραφηθέντες στα κατεχόμενα. Η συντριπτική πλειοψηφία των έργων της βρίσκεται κατά μήκος της βόρειας ακτογραμμής του νησιού, όπου οι επενδύσεις ξεφυτρώνουν η μια μετά την άλλη. Πιο συγκεκριμένα, οι περιουσίες τις οποίες σφετερίζονται βρίσκονται σε Ακανθού, Καλογραία, Χάρτζια, Βασίλεια, Λάπηθο και Ριζοκάρπασο. Σε αρκετές αναπτύξεις τους έχει τοποθετηθεί περίφραξη εργοταξίου, ώστε οι περαστικοί να μην μπορούν να δουν τι γίνεται από πίσω. Όπως δηλώνουν πρόσφυγες που επισκέφθηκαν την περιοχή για να δουν τις περιουσίες τους, «η γη μας έχει γίνει αγνώριστη. Ούτε που ξέρουμε τι χτίζουν από πίσω». Η εν λόγω εταιρεία άρχισε να δραστηριοποιείται το 2019 και οι ιδρυτές και ιδιοκτήτες της κατάγονται από τη Νορβηγία, τη Σουηδία αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο. Πλέον φαίνεται να διαμένουν μόνιμα στα κατεχόμενα, πολύ πιθανό σε παράνομες αναπτύξεις σε περιουσίες Ε/κ, και πραγματοποιούν ταξίδια στο εξωτερικό για να διαφημίζουν τις δραστηριότητές τους. Το Freedom Group διαφημίζει, συνολικά, 48 θέρετρα, πολυτελή σπίτια και διαμερίσματα στην ιστοσελίδα του. Αρκετά έχουν ολοκληρωθεί, άλλα βρίσκονται υπό κατασκευή και άλλα σε φάση σχεδίων.

Το νομικό πλαίσιο και η ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος

Διακρίνεται μια πρόθεση της παρούσας Κυβέρνησης να διαφοροποιηθεί από τις προηγούμενες με την προώθηση ενός συνολικού πακέτου νομικών μέτρων, που θα αφορά τους σφετερισμούς στα κατεχόμενα και θα συμμαζεύει, όπως μας λέχθηκε, τα πράγματα. Τα νομικά αυτά μέτρα θα βάλουν επίσης στο στόχαστρο τους αγοραστές περιουσιών στα κατεχόμενα, καθώς, πέραν από αυτούς που κτίζουν, η Κυβέρνηση θεωρεί εξίσου μεγάλο πρόβλημα κι αυτούς που ψάχνουν να αγοράσουν.

Υπενθυμίζουμε ότι το νομικό πλαίσιο που υπάρχει επί τη βάσει του Ποινικού Κώδικα της Κ.Δ., αποφάσεων Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων και του Διεθνούς Δικαίου δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις. Ελπίζουμε ότι αυτήν την φορά οι προσπάθειες που γίνονται δεν θα είναι επικοινωνιακό κόλπο, με στόχο, εν τέλει, να μη γίνει τίποτα μην τυχόν και ενοχληθεί η Τουρκία. Η παρούσα Κυβέρνηση, συνεπώς, εάν όντως θέλει να διαφοροποιηθεί από τις προηγούμενες και να υπερασπιστεί τον εαυτό της και τους πρόσφυγές της, θα πρέπει να αξιοποιήσει όσα έχει ενώπιόν της άμεσα. Σε κάθε περίπτωση, «κάλλιο αργά παρά ποτέ»…