Αναλύσεις

Οικονομικά Χριστούγεννα στην Κύπρο

Φέτος ο Άγιος Βασίλης οφείλει να προσαρμοστεί με τις συνήθειες και τους κανονισμούς της νέας κυβέρνησης

Η περίοδος των Χριστουγέννων δεν προσφέρεται για τεχνικές αναλύσεις και οικονομικές μελέτες. Είναι μέρες που η κοινωνία αναζητεί διέξοδο από την καθημερινότητα. Η οποία οφείλουμε να πούμε ότι έχει δυσκολέψει, παρά το γεγονός ότι οι δημοσιονομικοί δείκτες παραμένουν θετικοί.

Θα ήταν καλό, όμως, να αναλύσουμε τα δεδομένα για τον Άγιο Βασίλη. Φέτος οφείλει να προσαρμοστεί ξεκάθαρα με τις συνήθειες και τους κανονισμούς της νέας κυβέρνησης. Συνεχίζουν να ακούγονται τα κάλαντα, παρά το γεγονός ότι κάποιος θα μπορούσε να εκτιμήσει ότι ενδεχομένως να συνδυάζονται μόνο στα όνειρα. Πέρσι στα γιορτινά τραπέζια οι συζητήσεις αφορούσαν τις προεδρικές εκλογές, φέτος και πάλι θα υπάρχουν παρόμοιες συζητήσεις για τις εκλογές της Tοπικής Aυτοδιοίκησης και τις Eυρωεκλογές.

Οι προσδοκίες για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην οροφή του εργοστασίου του στην Κύπρο εντός του έτους δεν πραγματοποιήθηκαν, εφόσον περιμένει τις ανάλογες εγκρίσεις από τις Aρχές. Ανησυχίες προκάλεσαν στον Ρούντολφ οι σκέψεις του Άγιου Βασίλη για χρησιμοποίηση ηλεκτρικού ελκήθρου, κάτι το οποίο δεν προχώρησε εφόσον δεν υπήρχε παλιό έλκηθρο για να αποσυρθεί και να διασφαλιστεί η κρατική χορηγία.

Για την επέκταση του εργοστασίου και της αποθήκης έγινε αίτηση δανείου, όμως τα αυξημένα επιτόκια το κατέστησαν ασύμφορο. Η αδυναμία συμπερίληψης οποιουδήποτε αιτήματος του Αγίου Βασίλη σε συμπληρωματικό προϋπολογισμό δεν κατέστη εφικτή, λόγω της ανελαστικότητας της δαπάνης.

Τελικά προχώρησε σε συμφωνία με επενδυτή, τονίζοντας ξεκάθαρα ότι έγιναν όλοι οι έλεγχοι δέουσας επιμέλειας για την προέλευση των χρημάτων, διότι δεν θα μπορούσε να παίξει με το ενδεχόμενο να μπει σε λίστα κυρώσεων και να ακυρωθεί το χριστουγεννιάτικό του ταξίδι.

Παρά τις αρχικές ανησυχίες, με ανακοίνωσή του ο Άγιος Βασίλης ανέφερε ότι έχει ήδη παραλάβει όλες του τις παραγγελίες, οπότε οι καθυστερήσεις που δημιουργούνται από τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα δεν θα επηρεάσουν σημαντικά το έργο του. Πρόταση για συμμετοχή του ταξιδιού του στον σχεδιασμό «Αμάλθεια» απορρίφθηκε για ευνόητους λόγους.

Τα υψηλά ενοίκια δεν του επέτρεψαν να παραμείνει πολλές μέρες στην Κύπρο τη χρονιά που πέρασε, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα δει πως θα κινηθεί η αγορά των ακινήτων το επόμενο έτος με τα νέα προγράμματα στεγαστικής πολιτικής του κράτους. Λόγω της εγκατάστασης εταιρειών και των οικογενειών τους στην Κύπρο, η αρχική σύγχυση που υπήρχε με την κατανομή των δώρων διευθετήθηκε σύντομα ώστε τα δώρα να πάνε στο σωστό προορισμό.

Ο Ρούντολφ έχει εφοδιαστεί με νέο ηλεκτρονικό μηχάνημα που καταγράφει τις οροφές των νέων ψηλών κτιρίων που έχουν κατασκευαστεί, ώστε ν’ αποφευχθούν οποιαδήποτε ατυχήματα. Ο συνοδηγός του Ρούντολφ πρότεινε όπως στη Λευκωσία παρκάρουν το έλκηθρο στο ΓΣΠ και να πάρουν το λεωφορείο, όμως αυτό θα είναι δύσκολο λόγω του μεγάλου όγκου παιχνιδιών που θα βρίσκονται σε αυτό.

Χαριτολογώντας, τάρανδος που βρισκόταν στη σύσκεψη πρότεινε να μιλήσουν με τους υποψήφιους δημάρχους και να εντάξουν στο προεκλογικό τους πρόγραμμα και έλκηθρο από το ΓΣΠ.

Αναμένεται συνάντηση όλων των αρμόδιων φορέων στο Προεδρικό για την παροχή πολεοδομικών κινήτρων επέκτασης της αποθήκης και του εργοστασίου στην Κύπρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα ξωτικά έχουν πάρει ΑΤΑ και φιλοδώρημα, ενώ συνεχίζεται να υπάρχει δυσκολία για εξεύρεση προσωπικού. Επιπλέον ανακοινώθηκε σε όσους εργάζονται στα εργοστάσια και τις αποθήκες του Άγιου Βασίλη ότι, του χρόνου, θα υπάρξει μελέτη και πάλι από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες για την εξεύρεση τρόπων μείωσης των ανελαστικών δαπανών.

Δυσφορία προκάλεσε στον Άγιο Βασίλη η καθυστέρηση στην ψηφιοποίηση των διαδικασιών. Είναι απαράδεκτο, ανέφερε σε ανακοίνωσή του στα ξωτικά, οι λίστες με τα δώρα που ζητούν τα παιδιά να τυπώνονται για περαιτέρω διεκπεραίωση και οι διαδικασίες να μην ολοκληρώνονται μέσω ηλεκτρονικών εφαρμογών. Σε δεύτερη ανακοίνωσή του προς τους ταράνδους τούς επέστησε την προσοχή στις κινητές και σταθερές κάμερες ειδικά στο σταυροδρόμι μεταξύ σύννεφων που έχει φώτα τροχαίας.

Φυσικά μετά από δεύτερες σκέψεις και λαμβάνοντας υπόψη ότι μπορεί να μην έμεινε σέρβερ που να μη χακκάραν στην Κύπρο, θεωρεί τη λύση του χαρτιού ως την πιο ασφαλή. Κάποιες μικροενστάσεις που είχε η Αγιοβασίλενα διευθετήθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα στο πλαίσιο της υπεύθυνης αντιπολίτευσης. Επιπλέον ο μόνος χώρος όπου θα μπορούσε να εγκατασταθεί ο σέρβερ ήταν δίπλα από το ντεπόζιτο με το νερό των ταράνδων.

Όσον αφορά το κόστος κατασκευής και αγοράς παιχνιδιών, αυτό είναι αυξημένο από πέρσι λόγω του πληθωρισμού, ενώ σε σύντομη συνομιλία που είχε μέσω skype ο Άγιος Βασίλης, η οποία δεν επιβεβαιώνεται, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, συμφωνήθηκε άτυπα η αύξηση στη ζήτηση που προκαλεί το χριστουγεννιάτικο ταξίδι του να μην υπολογίζεται στα στατιστικά στοιχεία του πληθωρισμού.

Σε μιαν άλλη εξέλιξη, ο Άγιος Βασίλης τόνισε ότι δε χρειάζεται οποιαδήποτε φρουρά για την προστασία του όσον αφορά το ταξίδι του, όμως διαφαίνεται ότι θα υπάρξει άφιξη εμπειρογνωμόνων από το εξωτερικό για να επανεξεταστεί το συγκεκριμένο ζήτημα.

Όσον αφορά το γιορτινό τραπέζι, η αρχική χαρά για την αγορά κρέατος με μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ επισκιάστηκε από τις αυξήσεις. Όμως οι σούβλες θα γυρίσουν και μετά το φαγοπότι θα καταναλωθούν αναψυκτικά διαίτης και καφές, ο οποίος και αυτός εντάσσεται στα προσωρινά μέτρα για μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ.

Λύπη προκαλεί το γεγονός ότι αυτήν τη χρονιά αυξάνονται οι περιοχές όπου λόγω εχθροπραξιών το έλκηθρο δεν μπορεί να προσεγγίσει. Άνθρωποι και ειδικά παιδιά θύματα πολιτικών αντιπαραθέσεων και στρατιωτικών επιχειρήσεων δίνουν την καθημερινή μάχη για τα αυτονόητα.

Επιπλέον, όσο πλησιάζει το τέλος του έτους, ενδεχομένως να πρέπει να κάνουμε αυτοκριτική και να δούμε πώς βελτιωνόμαστε το επόμενο έτος. Βασικός κανόνας είναι η διατήρηση των αξιών και να μην ξεχνούμε ότι κανένας δεν τα πήρε μαζί του. Να σκεφτούμε τους λιγότερο τυχερούς, αυτούς που έχουν ανάγκη. Η καθημερινότητα για πολλούς είναι δύσκολη.

O Karl Popper, Αγγλοαυστριακός φιλόσοφος, είπε: Στη ζωή υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων: οι αισιόδοξοι και οι απαισιόδοξοι. Οι απαισιόδοξοι έχουν συνήθως δίκιο. Αν όμως η ανθρωπότητα έφτασε ως εδώ, αυτό το χρωστάει στους αισιόδοξους. Καλά Χριστούγεννα και Χρόνια Πολλά.