Προς Κίνα, ΗΠΑ, Ευρώπη: Βάλτε τέλος στον παράλογο πόλεμο στην Ουκρανία

Ο παρανοϊκός πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται για 22 μήνες και δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα φως ελπίδας στην άκρη της σήραγγας. Αντί για την κατάπαυση του πυρός και τον τερματισμό των εχθροπραξιών, που θέλουμε να δούμε, βλέπουμε με τρόμο να μετατρέπεται η σύγκρουση από ένα πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας σε μια έντονη αντιπαράθεση Ρωσίας-Δύσης. Αυτή η σύγκρουση έχει προκαλέσει τρομερές απώλειες ανθρωπίνων ζωών και στους δυο εμπολέμους και τεράστιες οικονομικές απώλειες όχι μόνο στην Ουκρανία και τη Ρωσία, αλλά και στην Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο. Ο πόλεμος αυτός μας έχει κάνει όλους φτωχότερους, αφού οδήγησε σε μεγάλη αύξηση των τιμών ζωτικών προϊόντων και μεγάλες ελλείψεις βασικών τροφίμων σε φτωχές χώρες.

Καμιά πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάμει υποχωρήσεις τη στιγμή που τα θύματα και στις δυο χώρες είναι πολλές χιλιάδες, ενώ ο αριθμός των Ουκρανών που έχουν γίνει πρόσφυγες φτάνει ήδη τα 8 εκατομμύρια. Υπολογίζεται ότι 20% των κατοίκων της Ουκρανίας είναι πρόσφυγες στην Πολωνία, Γερμανία, Τσεχία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Ξεκαθαρίζουμε από την αρχή ότι καταδικάζουμε τη Ρωσική εισβολή στη Ουκρανία γιατί είναι παράνομη και αντίθετη με το διεθνές δίκαιο. Σημειώνουμε ότι παράνομη ήταν και εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο και στη Συρία, πολλές άλλες εισβολές τις οποίες ο δυτικός κόσμος απέφυγε επιμελώς να καταδικάσει.

Δεν δικαιολογούμε με οποιοδήποτε τρόπο την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά τονίζουμε ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα και οι αντιδράσεις των δυτικών χωρών είναι αναξιόπιστες και υποκριτικές, αφού καταδικάζουν την εισβολή αυτή, αλλά αλληθωρίζουν για άλλες εισβολές που διαπράττουν οι προστατευόμενοί της Ουάσιγκτον.

Toν πρώτο χρόνο του πολέμου, όλες σχεδόν οι χώρες του Δυτικού κόσμου - και ιδιαίτερα οι ΗΠΑ και η Βρετανία και πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης- πρόσφεραν άφθονα όπλα στον στρατό της Ουκρανίας, η οποία κατάφερνε να αποκρούσει επιτυχώς τις αλλεπάλληλες Ρωσικές επιθέσεις στο έδαφος της. Ταυτόχρονα ο γραφικός Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκυ απαιτούσε συνεχώς να του δίδονται ολοένα και περισσότερα και πιο εξελιγμένα όπλα, ενώ ανακοίνωνε κομπάζοντας την πραγματοποίηση φέτος μιας μεγάλης αντεπίθεσης για ανακατάληψη εδαφών.

Όμως η πολυδιαφημισμένη αντεπίθεση του Ζελένσκυ έχει τώρα σταματήσει, ενώ τα δυτικά έθνη που στήριξαν την Ουκρανία στρατιωτικά δείχνουν σημεία κόπωσης και δεν θέλουν να προσφέρουν συνεχώς στρατιωτική βοήθεια στη χώρα αυτή.

Πριν μερικές μέρες ο Πρόεδρος Ζελένσκυ πήγε στις ΗΠΑ και με ύφος χιλίων καρδιναλίων απαίτησε από την Κυβέρνηση και το Κογκρέσο να του παραχωρήσουν βοήθεια 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, λέγοντας ότι το πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία δεν μπορούσε να περιμένει άλλο την έγκριση του Κογκρέσου. Τονίζει άλλωστε πολύ συχνά ότι «αν πέσει η Ουκρανία, θα πέσει και όλη η Ευρώπη».

Τώρα οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δυσανασχετούν με τις συνεχείς απαιτήσεις του Ζελένσκυ για στρατιωτική και οικονομική βοήθεια και άρχισαν να αντιδρούν και να αγνοούν τις εκκλήσεις του. Για να τον ικανοποιήσουν κάπως, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενέκριναν την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ. Αυτό μάλιστα έγινε, παρά το γεγονός ότι η Ουκρανία δεν πληροί πολλά από τα κριτήρια για ένταξη, ενώ για άλλες χώρες οι Ευρωπαίοι

ηγέτες εξαντλούν όλη την αυστηρότητά τους και απαιτούν να ικανοποιούνται πρώτα τα κριτήρια και μετά να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Ο Ζελένσκυ απαιτεί φορτικά από τους Ευρωπαίους ηγέτες αλλά και όλο τον κόσμο να βοηθήσουν τη χώρα του να αντιμετωπίσει την Ρωσική εισβολή, όμως δεν δείχνει την ίδια ευαισθησία όταν πρόκειται για εισβολή σε άλλη χώρα – στην Κύπρο για παράδειγμα.

Θυμίζουμε σχετικά ότι τον Απρίλη του 2022, όταν κατά τη διάρκεια τηλε-σύνδεσης με τη Κυπριακή Βουλή στην οποία ο κ. Ζελένσκυ έκαμε έκκληση για υποστήριξη της χώρας του, όταν η Πρόεδρος της Βουλής κ. Αννίτα Δημητρίου άρχισε να μιλά και για την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η σύνδεση διακόπηκε αιφνιδίως από Ουκρανικής πλευράς, δήθεν για … τεχνικούς λόγους. Μάλλον όμως ο πραγματικός λόγος της διακοπής ήταν ότι ο Ζελένσκυ δεν ήθελε να θίξει τον φίλο του Ταγίπ Ερντογάν που του πρόσφερε μπόλικα ντρόουνς που είχαν χρησιμοποιηθεί εναντίον των Ρώσων.

Κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει τον πραγματικό αριθμό Ουκρανών και Ρώσων στρατιωτών που έπεσαν στο πεδίο της μάχης (κάθε μια από τις δυο χώρες φουσκώνει τον αριθμό των απωλειών του εχθρού και μειώνει δραστικά τον αριθμό των δικών της απωλειών). Όμως σύμφωνα με το Γραφείο του Υπάτου Αρμοστή του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικά θέματα, μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο είχαν τη ζωή τους στον πόλεμο αυτό 9,614 πολίτες και ενώ οι τραυματίες πολίτες ήταν 18,500.

Είναι πια καιρός να σταματήσει ο παράλογος αυτός πόλεμος , που όπως φαίνεται δεν μπορεί τον κερδίσει ούτε η μια ούτε η άλλη πλευρά. Χρειάζεται, λοιπόν, η άμεση κατάπαυση του πυρός, και προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων με διαπραγματεύσεις.

Μερικές σκέψεις που ήδη κυκλοφορούν για πιθανές λύσεις είναι: η παραχώρηση της Κριμαίας στη Ρωσία, δημοψηφίσματα κάτω από διεθνή έλεγχο στο Ντομπάς για την τύχη της περιοχών αυτών, μια ουδέτερη Ουκρανία με διεθνείς εγγυήσεις και ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και ενσωμάτωση της Ρωσίας σε μια νέα Ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας.

Είναι πια καιρός να καλέσουμε την Κίνα, τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες σημαντικές χώρες πχ. Ινδία, Βραζιλία κλπ) να ασκήσουν φιλική πίεση πάνω στον Ζελένσκυ και τον Πούτιν να παρακαθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να κάμουν αμοιβαίες υποχωρήσεις και να βρουν μια διπλωματική λύση στον παράλογο αυτό πόλεμο, που έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε όλο τον κόσμο και βλάπτει σοβαρά την παγκόσμια οικονομία.

Τώρα πρέπει να σιγήσουν τα όπλα και να μιλήσει η διπλωματία.

Y.Γ.:

  1. Από καιρό η Λευκωσία καταγράφει τις περίεργες και προκλητικές μεθοδεύσεις του αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Κόλιν Στιούαρτ, με τις οποίες προωθεί και προάγει τους τουρκικούς σχεδιασμούς. Εκμεταλλευόμενος τη θέση του, ο νέος αντιπρόσωπος εμφανίζει κάθε μονομερή συμφωνία του με την τουρκική πλευρά και κάθε υποχώρησή του στις τουρκικές απαιτήσεις, σαν επιθυμητή και σαν προσέγγιση των δυο μερών.
  2. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην Κύπρο Κόλιν Στιούαρτ πρέπει ν’ ανοίξει τα μάτια του να δει τι γίνεται και να κάνει τις σωστές διαπιστώσεις. Αρκετά ανέχτηκε τα καμώματα και τις προκλήσεις των Τούρκων. Εξάλλου το παλαιότερο παράδειγμα του γηπέδου της Τσιετίν Καγιά στη Λευκωσία, της Πύλας και του Αγίου Δομετίου πρέπει να τον καθοδηγεί. Όπως πρέπει να καθοδηγεί και την Κυβέρνησή μας όπως και κάποιους άλλους δικούς μας που αρνούνται να δουν την πραγματικότητα. Που αρνούνται να ακούσουν τους βρυχηθμούς του θηρίου που μας απειλεί. Να συνέλθουν και να προβούν στις σωστές διαπιστώσεις.
  3. Το έδαφος της νεκρής ζώνης οφείλει να υπερασπιστεί πρώτα η ΟΥΝΦΙΚΠ στη δικαιοδοσία της οποίας ανήκει προσωρινά. Τώρα ξέρουν καλά οι του ΟΗΕ με ποιον έχουν να κάνουν και πρέπει να ενεργήσουν αναλόγως. Όμως πάνω απ’ όλα και όλους είναι ευθύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας να υπερασπιστεί τα εδάφη της.