Κόστος Ζωής

Εκταμίευση πληρωμών σε έξι κράτη μέλη από μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας

Η Κομισιόν εκταμίευσε την Πέμπτη πληρωμές σε έξι κράτη μέλη,στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF),  αναφέρεται σε δελτίο Τύπου.

Συγκεκριμένα η Γερμανία έλαβε την πρώτη πληρωμή ύψους 4 δισ. ευρώ. Τον Σεπτέμβριο, η Γερμανία υπέβαλε στην Επιτροπή το πρώτο αίτημα για πληρωμή 4 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του RRF που καλύπτει 28 ορόσημα και 8 στόχους. Το συνολικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Γερμανίας θα χρηματοδοτηθεί με 28 δισεκατομμύρια ευρώ με τη μορφή επιχορηγήσεων.

Η Επιτροπή κατέβαλε στην Ελλάδα την τρίτη πληρωμή στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). Η πληρωμή ανέρχεται σε 3,64 δισ. Ευρώ.

Η Ελλάδα κάλυψε 39 ορόσημα και τέσσερις στόχους. Το συνολικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας θα χρηματοδοτηθεί κατά 35,95 δισ. ευρώ, με μη επιστρεπτέα στήριξη 18,22 δισ. ευρώ και δάνεια 17,73 δισ. ευρώ.

Η Επιτροπή κατέβαλε επίσης στην Ιταλία την τέταρτη πληρωμή για 16,5 δισ. Ευρώ. Καλύπτει 21 ορόσημα και 7 στόχους. Το συνολικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ιταλίας θα χρηματοδοτηθεί με 194,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 71,8 δισ. ευρώ υπό μορφή επιχορηγήσεων και 122,6 δισ. ευρώ υπό μορφή δανείων.

Επίσης η Επιτροπή εκταμίευσε στην Πορτογαλία την τρίτη και την τέταρτη συνδυασμένη πληρωμή για 2,46 δισεκατομμύρια ευρώ μη επιστρεπτέα οικονομική στήριξη και δάνεια (εξαιρουμένης της προχρηματοδότησης).

Το συνολικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Πορτογαλίας θα χρηματοδοτηθεί με 22,2 δισεκατομμύρια ευρώ με τη μορφή επιχορηγήσεων και δανείων.

Επιπλέον, η Επιτροπή κατέβαλε στη Σλοβακία την τρίτη πληρωμή για 662 εκατ. ευρώ σε επιχορηγήσεις μη επιστρεπτέας οικονομικής στήριξης (εξαιρουμένης της προχρηματοδότησης), που καλύπτει 21 ορόσημα και έξι στόχους.

Το συνολικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Σλοβακίας θα χρηματοδοτηθεί με 6,4 δισεκατομμύρια ευρώ με τη μορφή επιχορηγήσεων.

Επιπλέον, καταβλήθηκε σήμερα η δεύτερη πληρωμή στη Σλοβενία για 225,91 εκατ. ευρώ μη επιστρεπτέας οικονομικής στήριξης (εξαιρουμένης της προχρηματοδότησης) και 310,09 εκατ. ευρώ επιστρεπτέας στήριξης.

Η Σλοβενία κάλυψε 43 ορόσημα και τρεις στόχους. Το συνολικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Σλοβενίας θα χρηματοδοτηθεί κατά 1,61 δισ. ευρώ με τη μορφή επιχορηγήσεων και 1,07 δισ. ευρώ με τη μορφή δανείων.

Οι πληρωμές στο πλαίσιο του RRF βασίζονται στην απόδοση και εξαρτάται από τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις που περιγράφονται στα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

ΚΥΠΕ