Αναλύσεις

Στο μικροσκόπιο των γαλλικών αρχών κυπριακή εταιρεία για υπόθεση ξεπλύματος €220 εκατ. (Βίντεο)

Την υπόθεση έφερε στο φως της δημοσιότητας η γαλλική εφημερίδα "Λε Μοντ".
Γράφει για, υπό εξέλιξη, έρευνα εναντίον της τράπεζας "PNB Paribas", η οποία φέρεται να  "πιάστηκε" να διαχειρίζεται επενδύσεις αξίας εκατομμυρίων για λογαριασμό της εταιρείας που είναι εγγεγραμένη στην Κύπρο με Κύπριους μετόχους.
Ερευνητές του FBI, μάλιστα, υποψιάζονται διασύνδεση της υπόθεση με τους ρώσους μισθοφόρους της Βάγκνερ, οι οποίοι ευθύνονται για το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Πούτιν.

Στην τσιμπίδα των γαλλικών αρχών πιάστηκε εταιρεία εγγεγραμμένη στην Κύπρο, με Κύπριους μετόχους για υπόθεση ξεπλύματος χρήματος ύψους 220 εκ. ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Λε μοντ.  

Στην κυπριακή εταιρεία εμφανίζονται τέσσερεις Κύπριοι ενώ γραμματέας είναι νομικό πρόσωπο.

Πληροφορίες του Σίγμα αναφέρουν ότι, η επιτροπή κεφαλαιαγοράς άρχισε ήδη τη διερεύνηση της συγκεκριμένης εταιρείας, καθώς είναι κάτω από την εποπτεία της.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, Γάλλοι εισαγγελείς άνοιξαν έρευνα για φερόμενη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, που σχετίζονται με μεταφορές που έγιναν από κυπριακή χρηματιστηριακή εταιρεία που συνεργαζόταν με τη γαλλική τράπεζα BNP Paribas.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τα εν λόγω ποσά υπολογίζεται ότι αντιστοιχούν με πέραν των €220 εκατ. και συμπληρώνουν ότι οι πελάτες της είναι, επίσης, στην καρδιά των ερευνών.  

Οι Γάλλοι ερευνητές επιχειρούν να διαπιστώσουν κατά πόσον η κυπριακή εταιρεία έκανε τον απαραίτητο έλεγχο και έρευνα προτού προχωρήσει στις εν λόγω μεταφορές χρημάτων.

H υπόθεση σύμφωνα με το δημοσίευμα προέκυψε όταν οι ΗΠΑ εξέταζαν δίκτυα που συνεργάζονταν με την Wagner και τον Πριγκόζιν, εντούτοις οι έρευνες των Γάλλων δεν έχουν δείξει καμιά σχετική διασύνδεση.

Δείτε το βίντεο: