Ειδήσεις

Πόλεμος ανακοινώσεων Ελεγκτικής-Εισαγγελίας μετά το πόρισμα για Αγγελίδη

Εκατέρωθεν πυρά μετά τη δημοσίευση του πορίσματος της έρευνας που διεξήγαγε η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, για τις καταγγελίες σε βάρος του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη για διαφθορά, εξαπέλυσαν Γενική Εισαγγελία και Ελεγκτική Υπηρεσία.

Εκατέρωθεν πυρά μετά τη δημοσίευση του πορίσματος της έρευνας που διεξήγαγε η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, για τις καταγγελίες σε βάρος του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη για διαφθορά, εξαπέλυσαν Γενική Εισαγγελία και Ελεγκτική Υπηρεσία.

Το πόρισμα, μεταξύ άλλων, δεν διαπιστώνει το ενδεχόμενο ύπαρξης αδικήματος διαφθοράς στις τρεις καταγγελίες που αφορούν τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, με την Αρχή Κατά της Διαφθοράς να υιοθετεί τα πορίσματα των ερευνώντων λειτουργών, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωί.

Βολές Ελεγκτή μετά το πόρισμα

Μετά τη δημοσίευση του πορίσματος, πρώτη αντέδρασε η Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία σε ανακοίνωση ανέφερε ότι αυτό επιβεβαιώνει την ύπαρξη σύγκρουσης συμφέροντος, αλλά δεν υπάρχει επαρκής μαρτυρία για τη στοιχειοθέτηση του αδικήματος της διαφθοράς.

Συγχαίροντας την Aρχή για την έκθεσή της και τον επαγγελματισμό με τον οποίο ενήργησαν, η Αρχή, και οι Λειτουργοί Επιθεώρησης, η Ελεγκτική Υπηρεσία είπε ότι στην ουσία του πορίσματος επιβεβαιώνεται η ύπαρξη σύγκρουσης συμφέροντος και η άμεση ανάγκη άρσης του ανέλεγκτου του Γενικού Εισαγγελέα.

Όπως προσέθεσε, «τα γεγονότα εύλογα καταδεικνύουν τον μη σοβαρό και ουδόλως τεκμηριωμένο τρόπο με τον οποίο αποφασίζονται αναστολές ποινικών διώξεων».

Έκπληξη Εισαγγελέα για ανακοίνωση Ελεγκτικής

Η πρώτη αντίδραση από τον Γενικό Εισαγγελέα, Γιώργο Σαββίδη, δεν άργησε να έρθει, αφού σε ανακοίνωσή του χαιρέτισε με ικανοποίηση το πόρισμα, ενώ σε ό,τι αφορά στον Ελεγκτή, σημείωσε ότι «μας εκπλήττει η ανακοίνωση του Γενικού Ελεγκτή, ο οποίος για άλλη μια φορά εκφεύγει των συνταγματικών του αρμοδιοτήτων».

«Τα οποιαδήποτε περαιτέρω σχόλια επ’ αυτής δεν είναι του παρόντος», είπε καταληκτικά.

Επανήλθε μετά από λίγο η Ελεγκτική

Με μία λιτή ανακοίνωση, η Ελεγκτική Υπηρεσία επανήλθε λίγο μετά και ως απάντηση στον Γενικό Εισαγγελέα υπέδειξε ότι «μόνο απογοήτευση προκαλεί η ανακοίνωση του Γενικού Εισαγγελέα. Ο Βοηθός του έδωσε αναστολή σε πρώην πελάτη του, η Αρχή διαπιστώνει ανυπαρξία δικλείδων αποτροπής της σύγκρουσης συμφέροντος και, αντί μέτρων, ισχυρίζεται ότι η ΕΥ εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της».

Ικανοποιημένος ο Αγγελίδης, επιφυλάσσεται για Ελεγκτή

Το πόρισμα για τις κατηγορίες εναντίον του σχολίασε μέσω δικής του ανακοίνωσης και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Σάββας Αγγελίδης, ο οποίος ανέφερε ότι αυτό αποτελεί «μερική απάμβλυνση και ικανοποίηση για τον διασυρμό που πέρασε ο θεσμός και τον εξευτελισμό» που πέρασε ο ίδιος προσωπικά, «χωρίς να υπήρχε πραγματικό αντικείμενο μετά από ανώνυμες (επώνυμες) καταγγελίες με διάφορα κίνητρα πίσω από αυτές».

Την ίδια ώρα, όπως σημείωσε, η αξιοπρέπειά του δεν του επιτρέπει να απαντήσει «στο παρόν χρονικό στάδιο στην Ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που εκδόθηκε αμέσως μετά την απόφαση της Αρχής, η οποία σε κάθε περίπτωση, για άλλη μια φορά, περιέχει σωρεία από παραβιάσεις συνταγματικών δικαιωμάτων, νομοθετικών προνοιών, καθώς και δολοφονία χαρακτήρα».

«Ντροπή» λέει η Ελεγκτική για ανακοίνωση Αγγελίδη

Η Ελεγκτική Υπηρεσία σχολίασε και την ανακοίνωση του Σάββα Αγγελίδη, λέγοντας ότι «αντί απολογίας» προς τον Γενικό Ελεγκτή μετά το πόρισμα της Αρχής κατά της Διαφθοράς, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας τον κατηγορεί εκ νέου.