Πολιτισμός

Σε επ' αόριστον απεργία τα θέατρα της Κύπρου

Τα 5 μεγαλύτερα θέατρα της Κύπρου (Σατιρικό, ένα, ΕΘΑΛ, Διόνυσος, Ανεμώνα) αναστέλλουν επ’ αόριστον τις εργασίες τους.

Ανοικτή Επιστολή Προς τον Εξοχότατο Πρόεδρο Κυπριακής Δημοκρατίας
κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, έστειλε η Ομοσπονδία Θεατρικών Φορέων Κύπρου.

Διαβάστε την επιστολή:

Εξοχότατε,

Με την επιστολή μας αυτή, η Ομοσπονδία Θεατρικών Φορέων Κύπρου απευθύνεται προς την αυτού εξοχότητά σας, ζητώντας την άμεση και δραστική σας παρέμβαση για τη διάσωση των παραδοσιακών θεάτρων του τόπου μας.
Μετά την ανακοίνωση των θλιβερών αποτελεσμάτων του αναθεωρημένου χορηγικού σχεδίου ΘΥΜΕΛΗ 2024 για το Α’ Εξάμηνο, τα αρχαιότερα ελεύθερα θεατρικά σχήματα στην Κύπρο που απαρτίζουν την ΟΘΦΚ, αποφάσισαν την επ’ αόριστον αναστολή όλων των δραστηριοτήτων τους.

Με την εξαγγελία του προσχεδίου ΘΥΜΕΛΗ 2024 και στη βάση διαβούλευσης με το Υφυπουργείο, είχαμε εξ αρχής εκφράσει έντονα τη διαφωνία μας ως προς τη φιλοσοφία που διέπει το σχέδιο, παραθέτοντας σωρεία επιχειρημάτων, για να προσκρούσουμε εντέλει στην αλαζονεία και περιφρόνηση των υπευθύνων. Σε μια προσπάθεια να καμφθεί η αδιαλλαξία του Υφυπουργείου και αφού είχαμε τις προεκλογικές σας διαβεβαιώσεις για στήριξη των μελών της Ομοσπονδίας μας και την από μέρους σας αναγνώριση ότι αυτά αποτελούν τη βαριά βιομηχανία του ελευθέρου θεάτρου στην Κύπρο, απευθυνθήκαμε σε εσάς με επιστολή μας ημερομηνίας 28 Σεπτεμβρίου 2023, στην οποία δυστυχώς δεν ανταποκριθήκατε.

Παρά την έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών για αύξηση κατά 30% στο διαθέσιμο κονδύλι για τη θεατρική δημιουργία και παρά τις προειδοποιήσεις μας ότι αυτό το σχέδιο θα αποβεί καταστροφικό για όλη τη θεατρική κοινότητα, η εμμονή του Υφυπουργείου να προχωρήσει στην εφαρμογή του, οδήγησε το θέμα στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής. Η Ομοσπονδία ενημέρωσε την Επιτροπή για την απόφαση της, να μην συμμετέχει στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων, αφού πρώτα παρέθεσε όλους τους λόγους.

Τελικά μετά από παράκληση της Γενικής Διευθύντριας του Υφυπουργείου Πολιτισμού και τις διαβεβαιώσεις της ότι δεν ελλοχεύει πραγματικός κίνδυνος για τη βιωσιμότητα των θεάτρων, προχωρήσαμε στην υποβολή αιτήσεων. Τα αποτελέσματα όμως οδηγούν τόσο τα θέατρα σε άμεσο κλείσιμο όσο και δεκάδες καλλιτέχνες και λοιπούς εργαζόμενους στο χώρο του θεάτρου, στην ανεργία.

Εξοχότατε κ. Πρόεδρε,

Καταληκτικά, για να αποφευχθεί η διάλυση του επαγγελματικού θεάτρου στον τόπο μας, ζητούμε ανάληψη ευθυνών: παραίτηση της Υφυπουργού Πολιτισμού και της Γενικής Διευθύντριας του Υφυπουργείου Πολιτισμού και προσβλέπουμε στην άμεση και δραστική σας παρέμβαση για την επίλυση όλων των οικονομικών προβλημάτων που δημιουργούνται εκ των αποτελεσμάτων του σχεδίου και προκειμένου να συνεχίσει η απρόσκοπτη λειτουργία των διαχρονικών θεάτρων.